Τα σκουπίδια βρωμάνε...κερδοσκοπία

Από την Περιβαλλονική - Περιηγητική ομάδα Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η Περιβαλλοντική - περιηγητική ομάδα Βέροιας, που έχει ως κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα των απορριμάτων και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Δεν βιαστήκαμε να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το ποιος είναι ο υπεύθυνος με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις μεγαλουπόλεις από τα "βουνά" σκουπιδιών που έχουν δημιουργηθεί, παρ ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως η τακτική του κράτους, έχει μόνο ένα στόχο, την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμάτων.

Η πηγή του κακού είναι η διαχείριση των απορριμάτων από τα σπίτια μας. Δυστυχώς η νοοτροπία ίσως και η άγνοια για τον σωστό διαχωρισμό και απόρριψη των ανακυκλώσιμων στους ειδικούς κάδους είναι ένα από τα βασικότερα και πιο σοβαρά προβλήματα. Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση θα μπορούσε να δώσει λύση στη μείωση των σκουπιδιών που παράγουμε, διαχωρίζοντας τα ανακυκλώσιμα στο σπίτι μας και απορρίπτοντας τα στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης που θα μείωνε τα σκουπίδια που πετάμε αυτή τη στιγμή κατά 80%.

Σε αυτήν την κατάσταση το κράτος σφυρίζει αδιάφορα καθώς το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών μοιάζει με τεράστιο πρόβλημα. Οι καπιταλιστικές εταιρίες ανταλαμβανόμενες το κέρδος από την διαχείριση των ανακυκλώσιμων έχουν εισχωρήσει μέσω των δήμων και εκμεταλλεύονται με αναποτελεσματικό τρόπο τα σκουπίδια, προσπαθώντας να κερδοσκοπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πλήττονται εδώ και χρόνια από αυτή την κατάσταση, δουλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες με ανύπαρκτα ατομικά μέσα προστασίας που σε κάποιες περιπτώσεις πληρώνουν από την τσέπη τους. Η παραχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμάτων, θα έρθει να συμπληρώσει την ήδη τραγική κατάσταση στις σχέσεις εργασίας καθιστώντας ομήρους τους πολίτες και τους εργαζόμενους στα καπιταλιστικά συμφέροντα και όλα αυτά με τις εταιρίες να λυμαίνονται δημόσιο χρήμα.

Η πρόταση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη.

-Σωστή ενημέρωση των πολιτών όσο αναφορά την διαχείριση των απορριμάτων απο το σπίτι τους ή την επιχείρηση τους.

-Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης ανάλογα το είδος του υλικού.

-Πλήρης διαχείριση των απορριμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών από τους δήμους.

-Εντατικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με περιπτώσεις παρανομίας (απόρριψη τοξικών αποβλήτων σε κάδους).

-Διασφάλιση και ενίσχυση των θέσεων εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, παρέχοντας τους πλήρη ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

-Διασφάλιση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων.

Για τα σκουπίδια στους δρόμους δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης".

Περιβαλλοντική Περιηγητική ομάδα Βέροιας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
fb: Περιβαλλοντική περιηγητική ομάδα Βέροιας