Ομιλία για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων θα πραγματοποιηθεί από τον διακεκριμένο καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ Ιωάννη Σειραδάκη την Τετάρτη 24 Μαΐου, στις 7.30μμ, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 42ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων ΟΤΕ, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στη Βέροια.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής ημερολογιακός μηχανισμός, περίπου 30×20×10 cm –λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop. Κατασκευάστηκε το 150-100 π.Χ. και βρέθηκε τυχαίως το 1900 από Συμιακούς σφουγγαράδες σε ένα αρχαίο ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα. Ήταν ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής με τον οποίο υπολογίζονταν οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν οι ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις. Οι κύριες λειτουργίες του έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 3.400 γράμματα του εκτεταμένου εγχειριδίου χρήσεως που περιείχε, έχουν διαβαστεί (μετά από 2000 χρόνια!) με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων.

Βιογραφικό Γιάννη Σειραδάκη

Ο Δρ Γιάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε Φυσική στην Αθήνα και Αστρονομία στo Πανεπιστήμιο του Manchester στη Μ. Βρετανία. Έχει εργαστεί ερευνητικά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie στη Βόννη, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Από το 1985 ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2015 του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, εθνικές και διεθνείς επιτροπές (Εθνική Αστρονομική Επιτροπή, Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, κ.ά.) κι ερευνητικά προγράμματα, και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.ά.). Από το 2011 διεύθυνε το Εργαστήριο Αστρονομίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Pulsar Science in Europe (PULSE), η οποία το 2005 τιμήθηκε με το υψηλότερο βραβείο (Descartes) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων και θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Από το 2007 και μετά έχει δώσει περισσότερες από 180 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ακόμη, έχει δημοσιεύσει, μόνος του ή σε συνεργασία, τρία διδακτικά βιβλία, βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε συνέδρια και συνολικά πάνω από εκατό πρωτότυπες ερευνητικές κι άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις.