Επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας

Του Βασίλη Κυριαζή

Μετά την επισκέψη που έκανα την περασμένη εβδομάδα στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας , έμεινα εντυπωσιασμένος από τα σημαντικά και ιστορικά εκθέματά του . Βλέποντας το επιβλητικό τριόροφο κτίριο του μουσείου , μπήκα μέσα για να δω τα εκθέματα. Στην είδοσο με υποδέχτηκε ο Στρατιώτης που ήταν υπεύθυνος για την ξενάγηση και αφού με καλωσόρισε με ενημέρωσε οτι υπάρχει η δυνατότητα της δωρεάν ξενάγησης .

Η ξενάγηση ξεκίνησε απο τον 1ο όροφο όπου οι εκθέσεις του μουσείου είναι με χρονική σειρά. Η πρώτη έκθεση αφορά την επανάσταση των Ελλήνων το 1821 και ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει αντικείμενα απο εκείνη την περίοδο όπως οπλισμός , στολές , μέχρι και την ημισέληνο μπορεί να δει που είχαν οι ηττημένοι Τούρκοι το 1821 επάνω στη σημαία τους. Υπάρχει και ιστορικός πίνακας για την κύρηξη της επανάστασης του 1821 στην εκκλησία των 12 Αποστόλων που βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας. Στην συνέχεια υπάρχει έκθεση για τους βαλκανικούς πολέμους , τον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά και εκθέσεις για τον 1ο και 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου ο ηρωισμός των Ελλήνων ήταν ανεπανάληπτος και απόδειξη οτι ο Ελληνισμός ξέρει να αγωνίζεται για την πατρίδα του κάθε φορά ασχέτως τον δυναμισμό και τον αριθμό του αντιπάλου " Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες , Winston Churchill ( 1874-1965 , Βρετανός Πρωθυπουργός , Νόμπελ 1953) " . 

Στο τέλος ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει κάποιες στολές και παράσημα από την σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού στρατού και στολές απο την χούντα των Συνταγματαρχών . Οι ήρωες της Καλαμάτας υπάρχουν συγκεντρωμένοι σε μια αίθουσα του μουσείου όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τις προτομές τους και να διαβάσει την ιστορία τους. 

Στον υπαίθριο χώρο του μουσείου εκτίθονται πυροβόλα , αεροπλάνο αλλά και άρματα πεζικού και ένα Μ48 των τεθωρακισμένων .

Είναι εξαιρετικής ομορφιάς το μουσείο και σημαντικότατης ιστορικής αξίας τα εκθέματά του . Προσωπικά έχω επισκεφτεί στο παρελθόν και το αντίστοιχο Βρετανικό Πολεμικό Μουσείο στο Λονδίνο αλλά κατά την γνώμη μου το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας είναι μεγάλυτερης αξίας λόγω της μοναδικότητας των εκθεμάτων του και της ιστορικής τους αξίας. 

Η είσοδος στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας ειναι δωρεάν για όλους. Για όσους φέτος το καλοκαίρι περάσετε απο Καλαμάτα , κάντε μια στάση στο μουσείο , αξίζει , θα σας εντυπωσιάσει . Γνωρίζοντας από άλλα στρατιωτικά μουσεία στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα οτι έχεις την δυνατότητα της ξενάγησης στα εκθέματα τους μέσα απο το διαδύκτιο , να ευχηθώ σύντομα και το Στρατιωτικό Μουσείο της Καλαμάτας να ανοίξει τις πύλες του σε όλο τον κόσμο μέσα απο το διαδύκτιο. 

Κλείνοντας να ευχαριστήσω τον Στρ Παρασκευά για την άψογη ξενάγηση που έκανε και να του ευχηθώ καλός πολίτης και καλή σταδιοδρομία στην ζωή του γιατί σε λίγες μέρες αποστρατεύεται.

Ο Βασίλης Κυριαζής είναι Ανθστής (ΕΑ)