Ημαθία: Ποιες ήταν οι ειδήσεις που έκαναν αίσθηση το 2016

Καληνύχτα 2016, καλημέρα 2017 είπαμε πριν λίγες ώρες. Ο παλιός χρόνος μας αποχαιρέτησε και ο νέος ήρθε με την ευχή να είναι τουλάχιστον καλύτερος από τον προηγούμενο. Το 2016 ανήκει οριστικά στην ιστορία και με αφορμή την αλλαγή χρόνου κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στην χρονιά που πέρασε και μέσα από το αρχείο του Πληροφοριοδότη σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες ειδήσεις του 2016 για την Ημαθία:

Νεκρή εντοπίσθηκε από άντρες της Πυροσβεστικής, μια 83χρονη γυναίκα ύστερα από φωτιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στην οδό Αντωνιάδου 1 στη Βέροια. Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας την Παρασκευή στις 00.19 κλήθηκε και επενέβη σε πυρκαγιά που προκλήθηκε από άγνωστη αιτία σε διαμέρισμα 1ου ορόφου επί της οδού Αντωνιάδη 1 , Δήμου Βέροιας, ιδιοκτησίας Μαρίας Βαρσάμη. Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς εντοπίστηκε εντός του διαμερίσματος ένα άτομο χωρίς να έχει τις αισθήσεις του, η Βαρσάμη Μαρία ετών ογδόντα δύο ,η οποία απεγκλωβίστηκε από υπαλλήλους της Υπηρεσίας και μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Γ.Ν. Βέροιας όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Το έκτο κύπελλο στην ιστορία του κατέκτησε ο Φίλιππος την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Στον μεγάλο τελικό κέρδισε μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι τον Δούκα με 19-21 και σήκωσε την πρώτη φετινή κούπα. Ο Φίλιππος ήταν καλύτερος σε όλο το μας και πλην μιας φοράς δεν βρέθηκε πίσω στο σκορ.

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου έφτασε στις Βαρβάρες το πρώτο λεωφορείο με πρόσφυγες από την Ειδομένη. Οι πρώτοι πρόσφυγες μπήκαν στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Κατά την είσοδο του λεωφορείου, έξω από το στρατόπεδο ήταν 80 με 100 εξαγριωμένοι κάτοικοι και μέλη της Χρυσής Αυγής πέταξαν τρία χοιρινά κεφάλια. Την ώρα της εμπλοκής στο στρατόπεδο ήταν και ο Βουλευτής Γιώργος Ουρσουζίδης, ο οποίος απέφυγε την τελευταία στιγμή το λιντσάρισμα. Μετά την είσοδο του λεωφορείου με τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο, ο βουλευτής έγινε αντιληπτός και δέχθηκε επίθεση από το εξαγριωμένο πλήθος αλλά την τελευταία στιγμή τον προστάτευσαν τα ματ και τον οδήγησαν στην κλούβα της αστυνομίας.

Συνελήφθη στις αρχές Απριλίου ο ιδιοκτήτης του Σφαγείου Βέροιας και ο υπεύθυνος του Σφαγείου μετά από Εισαγγελική παραγγελία, για ταφές ζώων πίσω από το σφαγείο. Μετά από καταγγελίες ότι γίνονται ταφές ζώων που έπρεπε να καίγονται, το τμήμα Κτηνιατρικής έκανε εκσκαφές και εκταφές πίσω από το Σφαγείο και αμέσως μετά διατάχθηκαν οι συλλήψεις.

To Μακροχώρι δεν ξέχασε τους 21 αδικοχαμένους μαθητές του τροχαίου των Τεμπών. Με αφορμή την θλιβερή επέτειο (13/4), ο Σύλλογος Ντόπιων και Περιχώρων Μακροχωρίου, σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ, διοργάνωσε στις 10 Απριλίου με επιτυχία τον 1ο Αγώνα Δρόμου 21 Μαθητών με στόχο να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη των 21 παιδιών που έφυγαν τόσο νωρίς. Περισσότεροι από 500 δρομείς συμμετείχαν στην κούρσα και τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη των παιδιών που χάθηκαν. Από κοντά και οι γονείς αυτών των αδικοχαμένων παιδιών. Απένειμαν τα μετάλλια στους αθλητές που τερμάτισαν δίνοντας τους παράλληλα συμβολικά κι ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.

Την Ολυμπιακή Φλόγα υποδέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Απριλίου η Βέροια. Παρά τον άστατο καιρό, πολλοί Βεροιώτες βρέθηκαν στην υποδοχή και της ευχήθηκαν καλό ταξίδι στην Βραζιλία. Η Φλόγα έφτασε με μικρή καθυστέρηση από τα Γιάννενα και μπήκε στην πόλη από την οδό Πιερίων.

Ποτά – μπόμπες βρέθηκαν σε κέντρο διασκέδασης στη Βέροια, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης του Χημείου του Κράτους ύστερα από την κατάσχεσή τους που έγινε σε έρευνα της οικονομικής αστυνομίας, σε κέντρο διασκέδασης στη Βέροια τον Μάιο.

Την Κυριακή 01-05-2016 το απόγευμα στην περιοχή της Ραχιάς, Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 25χρονος, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 22χρονης επιβάτιδας του οχήματος Εύας Κατράνα από την Καβασιλα και τον ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού και άλλων δύο επιβατών.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης υπέβαλε στις, 30 Μαϊου, την παραίτησή του από την προεδρία της Π.Α.Ε. Βέροια. Ο κ. Καρυπίδης δρομόλογησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, το οποίο κατέχει, και μεταβίβασε τις μετοχές στον Κώστα Παπαδόπουλο από τους Γαλατάδες Πέλλας.

Πρωταθλητής Ελλάδος αναδείχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου ο Φίλιππος. Μετά από δεκατρία χρόνια, οι παίκτες του Στέλιου Σεϊρεκίδη κέρδισαν στον τρίτο τελικό τον Διομήδη με 21-26 και έφεραν το τρίτο νταμπλ στην Βέροια.

Από την Βέροια είναι ο πρώτος των πρώτων στην Πανελλαδικές εξετάσεις. Ο Βεροιώτης μαθητής Παντελής Μαρκούλης με 19.760 μόρια κατακτά τον άτυπο τίτλο του πρώτου των πρώτων τον μήνα Ιούνιο.

Ο Φίλιππος Βέροιας που κατέκτησε το 9ο πρωτάθλημα Παίδων στην ιστορία του και έφτασε συνολικά τους 36 τίτλους στις αναπτυξιακές ηλικίες. Οι νεαροί Βεροιώτες αναδείχθηκαν πρώτοι στην τελική φάση που διεξήχθη στην Κατερίνη στις 30 Ιουνίου.

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο έπταθλο νεανίδων που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου, αναδείχθηκε η Ολυμπία Τζιμογιάννη του Φιλίππου συγκεντρώνοντας 4.584 βαθμούς,

Στο πένθος βυθίστηκε ο Λουτρός Ημαθίας το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουλίου από τον ξαφνικό θάνατο του 34 χρονου Βαγγέλη Αναστασόπουλου, στρατιωτικού στο επάγγελμα (αδεφλός του Νίκου Αναστασόπουλου πρώην τερματοφύλακα της Βέροιας). Ο άτυχος νέος που ασχολούνταν ερασιτεχνικά με μελίσσια, κατά την μεταφορά των κυψελών από την περιοχή της Βεργίνας αισθάνθηκε αδιαθεσία που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το συγγενικό του περιβάλλον προκλήθηκε από κάποιο τσίμπημα.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε έξω την Βέροια πάνω από το Εργοχώρι, προς την Περιοχή Παναγία Δοβρά στις 18 Ιουλίου. Η φωτιά έφτασε δίπλα στα σπίτια τα οποία σώθηκαν μετά την μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες. Λόγω του αέρα, η προσπάθεια ήταν δύσκολη (υπήρχαν πολλές εστίες). Χρειάστηκε ενίσχυση από γειτονικούς νομούς ενώ ρίψεις νερού έγιναν από δυο καναντέρ.

Από τους 11.000 δότες μυελού των ωστών που είναι γραμμένοι πανελλαδικά, οι 4.000 είναι στην Χαρίεσσα. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι η προσπάθεια του συλλόγου της Χαρίεσσας έχει αρχίσει να καρποφορεί. Όπως είπαν άνθρωποι του συλλόγου, ήδη έχουν βρεθεί συμβατοί δότες ανάμεσα στους εγγεγραμμένους του συλλόγου και έχουν δώσει μόσχευμα σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.

Τους πρώτους μαθητές του φιλοξένησε την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου το νέο διδακτήριο στα Γιοτζαλίκια της Βέροιας. Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου απέκτησαν νέα στέγη και από σήμερα φιλοξενούνται στο νέο σύγχρονο σχολείο που παραδόθηκε το καλοκαίρι στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Δυο ενημερωτικές ημερίδες έγιναν για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας, Ο δήμος Βέροιας και εκπρόσωποι φορέων διαφωνούν (ο λόγος της αντίδρασής τους είναι γιατί πιστεύουν ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας, ο χαρακτηρισμός δηλαδή όλης της πόλης ως αρχαιολογικός χώρος, θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα πολιτών και επαγγελματιών) ενώ από την πλευρά της αρχαιολογίας τονίστηκε ιδιαίτερα ότι λίγα πράγματα θα αλλάξει η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας άφησε την τελευταία της πνοή η 30χρονη έγκυος Βεροιώτισα Στέλλα Θωμαδάκη (το γένος Κυριαζάκη) ενώ δεν κατέστη δυνατό να σωθεί το αγέννητο παιδί της. Γύρω στις 04:00 π.μ., ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση και παρέλαβε τη γυναίκα με έντονη δυσφορία. Η νεαρή μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Βέροιας.Πληροφορηθήκαμε ότι κατέληξε στο νοσοκομείο από ανακοπή καρδιάς” ανέφερε στο www.praktoreio-macedonia.gr η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Χρυσή Ματσικούδη. “Η γυναίκα θα έφερνε στον κόσμο το 2o παιδάκι της. Στις 06:00 το πρωί η αστυνομία ενημερώθηκε από τo νοσοκομείο ότι η 31 ετών γυναίκα απεβίωσε.

Ο αριστούχος μαθητής (19,9) της Β' τάξης του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Δημήτρης Αμανατίδης, από τη Νέα Νικομήδεια, που ανήμερα της εορτής του 15 Αυγούστου βραβεύτηκε από το Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Προκόπη Παυλόπουλο, βρίσκεται από σήμερα στην αγκαλιά των αγγέλων χτυπημένος από τη μυϊκή δυσπλασία που ταλαιπώρησε τόσα χρόνια αυτό το καταπληκτικό παιδί, αυτό το καταπληκτικό μυαλό.

Κλειστό βρήκαν το πρωί της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου το κατάστημα, στην οδό Βενιζέλου στην Βέροια, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη. Όπως μάθε μέρα, πήγαν το πρωί να πιάσουν δουλειά αλλά οι πόρτες του καταστήματος δεν άνοιξαν και έμειναν έξω.Το κατάστημα της Βενιζέλου ήταν το ένα από τα δυο καταστήματα της πρώην αλυσίδας Αρβανιτίδη στην Βέροια που έμεναν ανοιχτά ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι δέκα μήνες και σε απόγνωση.

Έφυγε στις 9 Δεκεμβρίου σε ηλικία 48 ετών ο Κυριάκος Χιονιδης, πρώην πρόεδρος Τριποτάμου και πρώην δημοτικός σύμβουλος Βέροιας.