Εργαζόμενοι στα μάρκετ Καρυπίδη: "Περνάμε τον δικό μας Γολγοθά"

Από τους εργαζόμενους στα μάρκετ Καρυπίδη ανακοινώθηκαν τα εξής: "Είμαστε απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες και μας οφείλεται επίσης το Δώρο Χριστουγέννων , το επίδομα άδειας και η άδεια του 2016. Δεν γιορτάσαμε Χριστούγεννα και ούτε θα χαρούμε την αλλαγή του νέου χρόνου.

Σε όλο αυτό το διάστημα μέχρι και 10 Δεκεμβρίου ( οπότε αναγκαστήκαμε σε επίσχεση εργασίας όλοι με παρότρυνση του εργοδότη), είμασταν παρόντες στα καταστήματα της εν λόγω αλυσίδας προσφέροντας ανελλιπώς την εργασία μας , τα λιγοστά άτομα που είχαμε μείνει, διότι κάποιοι συνάδελφοι μας ήδη είχαν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.

Και παραμέναμε στις θέσεις μας διότι μας διαβεβαίωναν ότι ήδη είχε δρομολογηθεί η αλλαγή του επιχειρηματικού σχήματος με νέο επενδυτή και ότι είναι θέμα ολίγων ημερών να τελειώσει το μαρτύριό μας.

Στο διάστημα αυτό η επιχείρηση ήταν σε κανονική λειτουργία , εισέπραττε κανονικά το ημερήσιο ταμείο, απλά με μειωμένο τζίρο λόγω της ελλιπούς τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Καταλήγουμε αρχές Δεκεμβρίου 2016, όπου μας ωθούν υποχρεωτικά - κατά παγκόσμια πρωτοτυπία- να βγούμε σε επίσχεση εργασίας για τεχνικούς λόγους μέχρι να αναλάβει ο νέος επενδυτής.

Από εκεί και πέρα εκτυλίσσεται μια κωμικοτραγική κατάσταση όπου τα δεδομένα και οι πρωταγωνιστές είναι :

1) Η πρόταση του νέου επενδυτή : 50% κούρεμα των οφειλομένων δεδουλευμένων και το υπόλοιπο 50% έως και Ιούνιο 2017, με τη δέσμευση να επαναπροσληφθούμε άμεσα, καταβάλλοντάς μας το Δώρο και δύο μισθούς με τις παλιές συμβάσεις ,υπογράφοντας ταυτόχρονα νέες συμβάσεις, στο πλαίσιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας , απλά με «ψαλίδισμα» των υψηλά αμοιβομένων 20%.

2) Οι αντιδράσεις των σωματείων : Αδιάλλακτα χωρίς να προτείνουνε μια άλλη λύση απέρριψαν κάθετα την πρόταση αυτή. Να σημειωθεί ότι δεν εκπροσωπείται το σύνολο των εργαζομένων στα σωματεία αυτά , ούτε απηχούν τις απόψεις όλων και φυσικά λαμβάνουν εντολές και σχετίζονται με γνωστά κόμματα.

3) Η παρέμβαση του Υπουργείου εργασίας και ιδιαίτερα η ενασχόληση του Γ.Γ. κ. Ανδρέα Νεφελούδη , όπου προκαλώντας τριμερείς συναντήσεις κάποιες από τις οποίες αναβλήθηκαν αφού δεν παρέστησαν οι εργοδότες , η οποία παρέμβαση δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα αφού όπως ανακοίνωσε και με σχετικά δελτία Τύπου, έκανε λόγο για κοροϊδία, εμπαιγμό, αθέτηση συμφωνηθέντων ή για καταστρατήγηση της νομοθεσίας. Από την άλλη φάνηκε πρόθυμο (το Υπουργείο) να αναλάβει κάποια δράση κατά των αυθαιρεσιών και να κουφίσει άμεσα τους εργαζόμενους αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι ουσιαστικά άνεργοι και εξευτελισμένοι πολίτες αυτής της χώρας και δεν ζητάμε ούτε συμπόνια και εργατική αλληλεγγύη από κανέναν εργατοπατέρα . Έχουμε εξαπατηθεί από μια ανάλγητη εργοδοσία επί μακρόν , η οποία εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη μας , το φιλότιμό μας και την ανάγκη για εργασία που διατηρούμε να έχουμε. Τα επιδόματα ανεργίας και οι δικαστικές περιπέτειες είναι ουτοπία πλέον και δεν οδηγούν σε κάτι καλύτερο , ούτε απονέμεται πλέον δικαιοσύνη άμεσα χωρίς κόστος σήμερα.

Στα διάφορα σωματεία συστήνουμε να διακόψουν τους κομματικούς σωλήνες πρώτα και τις βαρύγδουπες αναπαραγόμενες από αιώνα σε αιώνα παπαγαλίστικες δηλώσεις έπειτα , και ας αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες, με την δογματική τους στάση , την αδιαλλαξία και την έλλειψη οποιασδήποτε συγκλίνουσας πρότασης.

Στο Υπουργείο που καταρχήν μας εξέπληξε θετικά με την πρωτοβουλία του για εξεύρεση λύσης, θα λέγαμε ότι ως κατεξοχήν αρμόδιος θεσμικός πολιτειακός παράγοντας θα πρέπει μετά τις παρακλήσεις και το διάλογο να εφαρμόσει άμεσα τη νομοθεσία κλείνοντας το θέμα, αφουγκραζόμενο πολύ προσεκτικά τους πάντες. Επίσης με την εμπλοκή του αυτή στην προσπάθεια συμβιβασμού , είναι εκτεθειμένο πολιτικά και καλό θα είναι να δώσει ένα παράδειγμα στην κατάπτυστη επιχειρηματική ασυδοσία αλλά και να βοηθήσει σε αμέριστο βαθμό την υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία του νέου επενδυτή που θα διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας υιοθετώντας και εποπτεύοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα ζημιώνει το λιγότερο δυνατόν όλους.

Προσωπικά περνάμε τον δικό μας Γολγοθά ,οι οικογένειές μας ταλαιπωρούνται και οικονομικά -αφού είμαστε πλέον αναξιόπιστοι στις υποχρεώσεις μας- αλλά και ψυχολογικά εξαιτίας του συνεχιζόμενου κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας , νιώθουμε πολίτες χωρίς υπόσταση και δικαιώματα λες και ζούμε σε κάποιον εργασιακό μεσαίωνα , θεωρούμε ότι οι θεσμοί αυτού του κράτους που μας ζητάει κάθε ειδών φόρους είναι ανύπαρκτοι, η δικαιοσύνη κωλυσιεργεί και δεν επεμβαίνει αυτεπάγγελτα κάποιος εισαγγελέας στην επιχειρηματική διαπλοκή και τέλος το δράμα συνεχίζεται.

Καλή χρονιά σε όλον τον κόσμο κι ας γνωρίζουν όλοι ότι η υπομονή μας έχει τα όρια της και προκειμένου να διαφυλάξουμε την τιμή και την υπόληψή μας, θα μεταχειριστούμε κάθε μέσο ως ενεργοί νοήμονες πολίτες" .