Ποδηλατοπορεία στο Ξηρολίβαδο για την προστασία του Βερμίου

Pox podilat

Το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας διοργάνωσε ποδηλατοδράση για την προστασία του Βερμίου. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ η ανάδειξη της ομορφιάς του Βερμίου και η χαρά της ποδηλασίας και του αθλητισμού, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το Βέρμιο.

Επίσης η αποστολή του μηνύματος ότι το βουνό είναι «ζωντανό», έχοντας ως πλούτο ανεκτίμητης αξίας την άγρια χλωρίδα και πανίδα του. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, αλλά να προάγει την αειφόρο ανάπτυξή του.

To πανέμορφο Βέρμιο απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι φίλοι της ορεινής ποδηλασίας σε μια κυκλική διαδρομή 25 χιλιομέτρων αντοχής (cross country), χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες και μέτριες υψομετρικές διαφορές, σε δασικό δρόμο και μονοπάτια από το Ξηρολίβαδο έως την κορυφή "Ξηροβούνι" με επιστροφή.

Η εκκίνηση δόθηκε την Κυριακή το πρωί (10 Αυγούστου) από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου με πρώτη στάση την πανέμορφη «Πηγαδίτσα». Η πορεία συνεχίστηκε μέσα από το δάσος έως τα μαντριά των Σαρακατσαναίων, δεξιά για "Καλό Ποδαρικό" με υπέροχο σκιερό δάσος οξιάς με ανοίγματα σε λιβαδάκια έως τη θέση Μακρυράχη. Κατόπιν σε πετρωτό δρόμο κάτω από το Ξηροβούνι μέχρι να φτάσουμε στον αυχένα του βουνού, από και το υπέροχο "αγνάντι" προς το λιβάδι του «Καρά Τσαϊρ» (Μαύρο Τσαϊρι) με θέα προς το Ασούρμπασι. Η επιστροφή ξεκίνησε με μέτρια κατάβαση 1 χλμ. και συνεχίστηκε με ελαφρά κατάβαση με αλματάκια σε χορταρένιο μονοπάτι μέσα στο δάσος πεύκης και οξιάς και κατόπιν γρήγορη διάσχιση του λιβαδιού έως την λίμνη "Μπάρα" που ανεβάσει την αδρεναλίνη και τη διάθεση όλων των συμμετεχόντων.

Την διοργάνωση υποστήριξε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου και η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Βέροιας με τη διάθεση οχήματος και τη συμμετοχή του δασολόγου του τμήματος Δασών Γιάννη Σημανίκα και του πυροφύλακα Δημητρίου Καπρίνη.