Σύναξη Αναγνωστών, Ιεροπαίδων, Μοναχών και Μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων δέχτηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά στην Βέροια τους αναγνώστες και ιεροπαίδες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους νέους για την σημαντικότητα της διακονίας τους στα αναλόγια των ενοριών αλλά και στα ιερά βήματα των ναών και τόνισε την προσοχή που καλούνται να αποκτήσουν ώστε η διακονία τους να είναι ευάρεστη στον Θεό. 

Εν συνεχεία παρατέθηκε τράπεζα και κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας.

Την ίδια ημέρα, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύναξη ιερομονάχων, μοναχών και μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στην Βέροια.

Στο καθολικό της Ιεράς Μονής έψαλλαν επίκαιρους ύμνους οι αδελφότητες από την Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Λουτρού, Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Παλατιτσίων και Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας.

Στην σύναξη, που παρουσίασε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας,  μίλησε ο ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαδάκης με θέμα: "Το Εκκλησιαστικό φρόνημα".

Ο π. Χρυσόστομος ανέπτυξε το θέμα βάση της πολύχρονης εμπειρίας του στην διακονία της Εκκλησίας αλλά και με παραδείγματα από τον βίο του Οσίου Πατρός Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου τον οποίο γνώρισε προσωπικά. Τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι κάθε πράξη ή λόγος ή ακόμα και λογισμός αυτονομίας -του μοναχού, μοναχής, ιερέως αλλά και κατεπέκταση του κάθε χριστιανού- από την ευλογία και την γνώση του Επισκόπου είναι μία πράξη που δεν συμβαδίζει με το πνεύμα των Θεοφόρων Πατέρων οι οποίοι τόνιζαν με τους λόγους τους αλλά και με το παράδειγμα ζωής τους την σημαντικότητα του "ιερού μυστηρίου" της υπακοής.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ο οποίος προέτρεψε τους παρευρισκόμενους σε μία ζωή μετανοίας και ταπείνωσης, αυταπάρνησης και αποδοχής του Θείου Θελήματος όπως επιτάσσει το μοναχικό σχήμα.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής η κοπή της Βασιλόπιτας.