Τα Θεοφάνεια στο Ξηρολίβαδο

fota xiroliv

Η σχετική βελτίωση του καιρού, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες, με τα χιόνια να έχουν λειώσει και τον δρόμο να έχει ελευθερωθεί, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς Ξηρολιβαδιώτες και φίλους του χωριού, να ανηφορίσουν στο πανέμορφο χειμωνιάτικο Βέρμιο και να βρεθούν στο αγαπημένο τους χωριό, για να γιορτάσουν τα φετινά Θεοφάνεια.

 

Με την μέριμνα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του χωριού και του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου ανέβηκε στο Ξηρολίβαδο ο ιερέας πατήρ Γεώργιος Βακωνάκης ο οποίος τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό στην εκκλησία του Αγίου Προφήτη Ηλία. Στην συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στην λίμνη του χωριού την Μπάρα, που ασυνήθιστα για την εποχή, είχε ελεύθερη την επιφάνεια της από πάγο.

Αψηφώντας την χαμηλή θερμοκρασία που επικρατούσε οι νεαροί Ξηρολιβαδιώτες αδελφοί Κώστας και Δημήτρης Τσιαμήτρος μπήκαν στα παγωμένα νερά αναβιώνοντας ακόμα μια παράδοση του Ξηρολιβάδου και ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό.

Μετά την λήξη της τελετής ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου δεξιώθηκε όλο τον κόσμο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού όπου ανταλλάχθηκαν ευχές και προσφέρθηκαν παραδοσιακές πίτες, γλυκίσματα και άφθονο κρασί.

Προς το πλήθος των επισκεπτών που προσήλθαν στο Πολιτιστικό Κέντρο απηύθυνε τα καθιερωμένα καλωσορίσματα και ευχές ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου Απόστολος Τσαμήτρος.

Η δεξίωση ολοκληρώθηκε με τους παραδοσιακούς ξηρολιβαδιώτικους χορούς που άνοιξαν οι γυναίκες του χωριού.

Η γιορτή της ημέρας συνεχίστηκε στο κέντρο του χωριού "DUCATA" όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα ξεχωριστά εδέσματα των γιορτινών ημερών και να διασκεδάσουν με το παραδοσιακό συγκρότημα των αδελφών Μύτιλη.