Οι μύθοι, η πραγματικότητα και το νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία παρουσιάστηκαν στην Βέροια

protovoulia oikogeniaki via

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί και η τοπική οργάνωση ΑΧΕΠΑ Βέροιας «Βεργίνα» σε συνεργασία με την οργάνωση «Βία stop» από την Καβάλα πραγματοποίησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας ημερίδα με θέμα: "ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Ο κύκλος της βίας και της προδοσίας".

Ήταν μια πολύ χρήσιμη ενημερωτική εκδήλωση, κυρίως για τον γυναικείο πληθυσμό, στην οποία αναπτύχθηκαν οι μύθοι και η πραγματικότητα γύρω από την ενδοοικογενειακή βία, το νομικό πλαίσιο γύρω από τέτοια συμβάντα και τέλος τα τραύματα που αφήνει στις ψυχές των παιδιών η βία μέσα στο σπίτι.

Οι μύθοι και οι πραγματικότητα

Η Ελένη Φώτου, Δικαστική Ψυχολόγος, Υπ. Διδάκτορος ΔΠΘ – και μέλος του«Βία Στοπ» Καβάλας τόνισε ότι «την βία την θεωρούμε έγκλημα» και ανέπτυξε τους μύθους και την πραγματικότητα για την ενδοοικογενειακή βία. Στην εισήγησή της η κ. Φώτου κάλυψε τους συνήθεις μύθους σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία όπως για παράδειγμα ότι αφορά γυναίκες χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, ότι μερικοί άνθρωποι αξίζουν την βία, ότι αν βίωναν περιστατικά βίας θα έφευγαν από την σχέση, ότι δεν μπαίνεις κανείς ανάμεσα στο ζευγάρι και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην γειτονιά μου.

Η κ. Φωτίου είπε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα και περιστατικά με θύματα άνδρες. Για τους άνδρες είπε είναι πιο δύσκολο να μιλήσουν και αναμένεται αύξηση στην καταγραφή.

Επίσης είπε ότι το προφίλ των δραστών είναι συνήθως ίδιο και ότι το 1/3 των γυναικών που είναι θύματα βίας είναι έως 30 ετών.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και τον κύκλο της βίας ο οποίος είναι: Συμβάν – συμφιλίωση – ηρεμία – αυξημένη ένταση – συμβάν.

Τέλος η κ. Φωτίου τόνισε ότι σε αυτά τα περιστατικά το θύμα δεν πρέπει να αισθανθεί υπεύθυνο, δεν πρέπει ο καθένας να πάρει τον ρόλο του ψυχολόγου, να αποφεύγονται από τους γύρω σχόλια, απόψεις, κρίσεις και να μην ρωτούνται τα θύματα γιατί δεν φεύγουν από την σχέση. «Η πιο επικίνδυνη στιγμή είναι όταν το θύμα προσπαθήσει να φύγει από την σχέση» είπε η κ. Φωτίου και έδειξε ορισμένα παραδείγματα συντροφοκτονιών μεταξύ των οποίων και το βεροιώτικο ζευγάρι Δάνου – Κικής.

protovoulia oikogeniaki via1

Το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας

Ο Νικόλαος Καραγιαννίδης, Αστυνόμου Β΄ εν αποστρατεία και Γραμματέας τoυ Ινστιτούτου Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «Βία Στοπ» της Καβάλας ανέπτυξε το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας. Ο κ. Καραγιαννίδης στάθηκε στα βασικά σημεία του νόμου και παρουσίασε τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Αστυνομία, σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη οι αστυνομικοί χρειάζεται εκπαίδευση για να αντιμετωπίζουν συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας. Είπε ακόμη ότι ο αστυνομικός πρέπει να σεβαστεί και να προστατέψει το θύμα, να δείξει σοβαρότητα, υπομονή, αμεροληψία, αντικειμενικότητα, διακριτικότητα και εχεμύθεια. Ο αστυνομικός δεν θα πρέπει να κάνει «βούκινο» τέτοια περιστατικά ούτε να κάνει τον οικογενειακό σύμβουλο και τον ψυχολόγο. Για τους πρώην συναδέλφους του ο κ. Καραγιαννίδης είπε ότι όταν έχουν περιστατικό οικογενειακής βίας και τον θύτη να ζητά να καταθέσει μήνυση κατά του θύματος για συκοφαντική δυσφήμιση πρέπει να καλούν άμεσα τον εισαγγελέα.

Τέλος, για τους εκπαιδευτικούς είπε ότι όταν διαπιστώνουν περιστατικά μαθητών που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τον Διευθυντή του σχολείου και αυτός αμέσως τον εισαγγελέα.

Τραύμα προδοσίας

Η Κοινωνική Λειτουργός της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» Θεοδώρα Νιώπα παρουσιάσει τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στη ζωή των παιδιών, όπως καταγράφονται καθημερινά στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους "The noir project" των Γρηγόρη Βαρδαρινού και Αναστασίας Μπαρτζουλιάνου. Το "Noir Project" είναι μία ταινία που πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία. Συνδυάζοντας με πρωτοτυπία το animation με τη δράση των ηθοποιών, αποπνέει ελπίδα και εκπέμπει ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα θάρρους και επιμονής απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τέλος, στην έναρξη της εκδήλωσης τιμήθηκε από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, Ύπατος Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ για την Ευρώπη. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την οργάνωση και τόνισε ότι σήμερα πολλοί Έλληνες υποφέρουν και το κράτος είναι ανήμπορο να βοηθήσει. «Υπάρχουν δικοί μας, Έλληνες, που πεινάνε και κοιμούνται έξω. Πρέπει να κοιτάξουμε την κοινωνία. Ας ξεκινήσουμε πρώτα εμείς αυτή την προσπάθεια» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.