Τί πρέπει να γνωρίζω πριν αγοράσω γατοτροφή;

Τα κατοικίδια ζώα εκτός από κτηνίατρο έχουν ανάγκη και από μία σωστή διατροφή, ώστε να παραμένουν υγιή. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα η κατάλληλη τροφή μπορεί να εξαλείψει ή να μειώσει μελλοντικά προβλήματα υγείας και συγχρόνως περιττά κτηνιατρικά έξοδα. Αν θέλετε, λοιπόν, να περιορίσετε τις περιττές σπατάλες και να ταΐζετε σωστά τη μικρή γατούλα σας διαβάστε τα εξής:

Αρχικά, μια κατάλληλη διατροφή γάτας πρέπει να περιλαμβάνει μια βασική πρωτεΐνη που να βασίζεται σε κατάλληλο και αξιόπιστο κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αμινοξέα όπως η ταυρίνη, βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, λιπαρά οξέα και φυσικά, νερό. Ουσίες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα οι γάτες είναι οι υδατάνθρακες. Ωστόσο, πολλές γατοτροφές ή κονσέρβες περιέχουν καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι και συστατικά όπως συνδετικά υλικά, χρωστικές και αρώματα που θα μπορούσαν να παραλείπονται. Όσον αφορά τα συντηρητικά, πρέπει να περιέχονται σε μια γατοτροφή προκειμένου να διατηρείται φρέσκια.

Οι κονσέρβες ή οι κροκέτες είναι προτιμότερες;

Παρόλο που πολλοί αναρωτιούνται αν είναι προτιμότερη τροφή σε υγρή μορφή κονσέρβας ή κροκέτας οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν και τα δύο, γιατί, αφενός η ξηρά τροφή είναι πιο βολική και μπορεί η γάτα σας να τρώει και μόνη της, αφετέρου η κονσερβοποιημένη τροφή περιέχει αρκετό νερό κάτι το οποίο βοηθάει τον οργανισμό της καθώς οι γάτες δεν πίνουν αρκετή ποσότητα νερού ημερησίως. Επίσης, μια συγκεκριμένη γατοτροφή μπορεί να μην περιέχει τη κατάλληλη ποσότητα σε μεταλλικά στοιχεία ή σε βιταμίνες, οπότε η εναλλαγή στη τροφή της σίγουρα θα καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες της.

Οι εναλλαγές στις γατοτροφές μπορούν να προλάβουν και τυχόν αλλεργίες που μπορεί να εμφανιστούν στο κατοικίδιο σας ειδικά αν η γατούλα σας έχει ιστορικό. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί το οξύμωρο γάτες να βαριούνται μια συγκεκριμένη τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ άλλες να εθίζονται με μια συγκεκριμένη μάρκα με συγκεκριμένη γεύση και άρωμα. Αποφύγετε, λοιπόν, και τις δύο περιπτώσεις με το να τους προσφέρετε διαφορετικές γατοτροφές σε διαφορετικές μορφές.

Συμφέρουν οι φθηνές γατοτροφές;

Φαινομενικά με μια φθηνή γατοτροφή ξοδεύετε λιγότερα χρήματα και κάνετε οικονομία στο πορτοφόλι σας. Παραβλέπετε ,όμως, το γεγονός ότι με φθηνή τροφή χαμηλή σε θρεπτικές αξίες η γάτα θα χρειαστεί διπλάσια ποσότητα για να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες, απ ’ότι με τροφή πλούσια σε συστατικά λίγο ακριβότερη. Επιπλέον, γατοτροφές που δεν περιέχουν ιδανικές ποσότητες υδατανθράκων και βιταμινών θα προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο μέλλον, άρα τελικά επιβαρύνεστε και με το να αγοράζετε περισσότερη φθηνή τροφή για να καλύψετε τις ανάγκες της και με κτηνιατρικά έξοδα. Στο κάτω κάτω ό,τι πληρώνεις παίρνεις σε αυτή τη ζωή!

Τί να προσέχετε στις ετικέτες.

  1. Την σημείωση ότι πρόκειται για ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή.
  2. Καλό είναι να αναφέρεται ότι η τροφή έχει περάσει από έλεγχο για το ηλικιακό στάδιο του ζώου για το οποίο προορίζεται.
  3. Την βασική πηγή πρωτεΐνης όπως: «κοτόπουλο», «γαλοπούλα», «αρνί», «μοσχάρι» αντί για το απλό «κρέας».
  4. Η πρωτεΐνη που περιέχεται στις κονσέρβες να είναι πρώτη στη λίστα συστατικών.
  5. Την ημερομηνία λήξης.

Τί να αποφύγετε.

  1. Λέξεις όπως: «υποπροϊόν», «κρέας και οστεάλευρο», «δυσκολοχώνευτο», «προσθήκη ζάχαρης».
  2. Χημικά συντηρητικά όπως: BHA, BHT, αιθοξυκίνη, προπυλεστέρας.
  3. «Με γέμιση καλαμπόκι».
  4. Τροφές με περισσότερη περιεκτικότητα σε δημητριακά και σιτηρά απ’ ότι σε υδατάνθρακες. Στη ξηρά τροφή γάτας η ιδανική περιεκτικότητα σε σιτηρά είναι 50% .
  5. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι τα συντηρητικά αλλοιώνουν τη τροφή και βλάπτουν τα ζώα πολλοί κατασκευαστές πλέον προτιμούν φυσικά συντηρητικά όπως τη βιταμίνη C και E.

Αν έχετε, λοιπόν, ήδη γάτα ως κατοικίδιο ή σκέφτεστε να αγοράσετε μία έχετε υπόψιν ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και δεν αρκούνται σε χορτοφαγικές δίαιτες. Το καλύτερο για μια υγιή ανάπτυξη είναι τροφές πλούσιες σε μια βασική πρωτεΐνη κρέατος π.χ κοτόπουλο, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ένας συνδυασμός ξηρής τροφής και κονσέρβες για γάτες, για να καλύπτονται επαρκώς όλες οι ανάγκες σε συστατικά και ταυτόχρονα να δίνεται μια έξτρα γεύση στο φαγητό.