Λέβητες συμπύκνωσης: Μύθοι και αλήθειες

Οι λέβητες συμπύκνωσης είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί λέβητες που έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος καυσίμων και λειτουργίας από τους συμβατικούς λέβητες.

Η διάδοση τους υπήρξε αργή από το 1980 που συστήθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό και αυτό οφείλεται σε μία σειρά παρανοήσεων και μία γενική έλλειψη εξειδίκευσης στο είδος τα πρώτα χρόνια. Από τότε ωστόσο η τεχνολογία έχει βελτιωθεί με την πάροδο των χρόνων, καθώς και η εξειδίκευση στην εγκατάσταση τους και γι’ αυτό πλέον αποτελούν το πιο αποδοτικό και οικονομικό μέσο θέρμανσης.

Ωστόσο αρκετοί μύθοι και παρανοήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν γύρω από τους λέβητες συμπύκνωσης και την εγκατάσταση τους. Ας καταρρίψουμε τους πιο συνηθισμένους από αυτούς.

Μύθος 1: «δεν είναι αξιόπιστοι»
Η αλήθεια: Αυτό ίσως να ίσχυε με τα πρώτα πειραματικά μοντέλα λέβητων συμπύκνωσης, αλλά με τις νέες τεχνολογίες και την διαρκή εξέλιξη στον τομέα, οι σύγχρονοι λέβητες συμπύκνωσης είναι εξίσου αξιόπιστοι με τους συμβατικούς.

Μύθος 2: «Είναι δύσκολο να εγκατασταθούν»
Η αλήθεια: Η μόνη διαφορά τους σε σχέση με τους συμβατικούς είναι η ανάγκη αποστράγγισης συμπυκνωμάτων. Η εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση θα επιλέξει για εσάς τον ευκολότερο και καλύτερο τρόπο για την τοποθέτηση του σωλήνα αποστράγγισης, χωρίς να επηρεάσει τα υδραυλικά του σπιτιού σας, ή να χρειαστεί περισσότερο χώρο από τον προβλεπόμενο.

Μύθος 3: «Εχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα»
Η αλήθεια: Οι κατασκευαστές που πτοσφέρουν συνηθισμένους ή και συνδυαστικούς λέβητες συμπύκνωσης, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και πλέον στην αγορά διατίθεται μία μεγάλη ποικιλία που καλύπτει τις ανάγκες κάθε χώρου.

Μύθος 4: «Είναι πάρα πολύ ακριβοί»

Η αλήθεια: Στο παρελθόν, οι λέβητες συμπύκνωσης ήταν πράγματι πιο ακριβοί, κυρίως λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή του εναλλάκτη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, το κόστος τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και σύντομα θα κοστίζουν όσο ένας συμβατικός λέβητας. Επιπλέον, η οικονομική διαφορά μπορεί να αντισταθμιστεί μακροπρόθεσμα από την καθαρή εξοικονόμηση καυσίμων που προσφέρει.