tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τσιόδρας: 17 νέα κρούσματα κορονοϊού - Υποχρεωτική η μάσκα στους δημόσιους, κλειστούς χώρους

Στην σημερινή ενημέρωση του Υπουργείοι Υγείας, ο λοιμογιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας και το σύνολό τους έφθεσαν τα 2534.

Από τους νοσούντες 580 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 1.228 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι θάνατοι στην χώρα μας το τελευταίο 24ωρο είναι 2 και το σύνολό τους έφθασε τους 136.

Στην εντατική νοσηλεύονται 43 ασθενείς με το 89% εξ αυτών πάσχει από υποκείμενο νόσημα και μέση ηλικία τα 67 έτη, ενώ μόλις 11 εξ αυτών είναι γυναίκες. Ακόμα 65 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ, ενώ έχουν διενεργηθεί 66.094 κλινικά δείγματα.

Μιλώντας για στα σχολεία ανακοίνωσε: "Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις, με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων".

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην χρήση μάσκας: "Η επιτροπή μας τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων, σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας, κατά τη μετακίνησή μας με ΜΜΜ κι όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Η επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται αυτό το υποχρεωτικό μέτρο, έως αντενδείξεων ιατρικών, όπως επί παραδείγματι παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση μάσκας και για τους εισερχόμενους και για τους εργαζόμενους, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι.

Η μάσκα στην επόμενη φάση, ωστόσο, όπως ειπώθηκε από πολλά μέλη της επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, η δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, την τήρηση των αποστάσεων, την τήρηση των κανόνων για όταν βάζουμε και βγάζουμε την μάσκα, και μόνο σαν συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοση από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς, δηλαδή που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και τα εμφανίζουν αμέσως τις επόμενες ημέρες".

Νέα συμπτώματα

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη: "Σχετικά με τα συμπτώματα που μπορεί να μας οδηγήσουν στην υποψία πως έχουμε τη νόσο, τοποθετήθηκε πρόσφατα επιτροπή επιστημόνων του ΠΟΥ και προσέθεσε κάποια περαιτέρω συμπτώματα, που πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας και περιλαμβάνουν εκτός από τα γνωστά μας, δηλαδή τον πυρετό, τον βήχα, το λαχάνιασμα ή την δυσκολία στην αναπνοή, προσέθεσαν τις κρυάδες, το ρίγος, τις μυαλγίες, την κεφαλαλγία, τον πονόλαιμο και ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης. Τα συμπτώματα σας υπενθυμίζω εμφανίζονται 2 ή 14 ημέρες μετά την έκθεσή  μας στον ιό και συνήθως, στην πλειονότητα, σε 3-7 ημέρες".

Η επιστροφή στην κανονικότητα

Για την επιστροφή στην κανονικότητα σχολίασε: "Η σταδιακή άρση των μέτρων, για την οποία μιλάμε τις τελευταίες ημέρες, συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου. Άρα, είναι σημαντικό όλοι μας να καταλάβουμε ότι αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει, δεν πρέπει να ερμηνεύεται σαν επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μια σταδιακή μετάβαση, είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή, συνεχίζουμε σαν επιστημονική κοινότητα να είμαστε σε στενή επιδημιολογική παρακολούθηση. Είναι μια κοινή υπόθεση, στην οποία συμμετέχουμε. Είναι μια κοινή ευθύνη όλων μας. Εμείς, σαν επιστήμονες, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού με ειδικά μαθηματικά εργαλεία, με ειδικούς δείκτες, ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε και να δούμε αν η άρση των μέτρων συνοδεύεται αντίστοιχα και από καλή εικόνα της επιδημιολογίας του ιού στην κοινότητα.

Δεν θέλουμε να τραυματιστεί αυτή η ευαίσθητη προσπάθεια επιστροφής μας σε αυτή τη μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα υγιεινής, τα μέτρα απόστασης και να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς. Νομίζω οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούμε να αποβεί καταστροφική. Παραμένουμε σε μια εθνική επαγρύπνηση. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε λάθος την όλη κατάσταση. Δεν πρέπει να αποτιμήσουμε με λάθος τρόπο τα γεγονότα. Αυτή η λάθος αποτίμηση, θα μας οδηγήσει από μια μικρή και περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και κάποιες τοπικές επιδημίες, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ γρήγορα σε μια επάνοδο και ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69