tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ημερίδα με θέμα «Σεξουαλικότητα & Αναπηρία» πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Ημερίδα με θέμα "Σεξουαλικότητα & Αναπηρία - Ας μιλήσουμε Ανοιχτά" πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Φιλανθρωπικός Μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας "Τα Παιδιά της Άνοιξης", σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Βέροιας, καθώς επίσης επιχορηγήθηκε στα πλαίσια του έργου ‘’Οργάνωση και Ενίσχυση Δράσεων Κοινωνικής Στήριξης ΑμεΑ και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων και Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Μακεδονίας και της Θράκης με διακριτό τίτλο ‘’ΣΤΗΡΙΖΩ‘’.

H σεξουαλικότητα είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της προσωπικότητας κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Είναι ένα αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικο-οικονομικών, πολιτισμικών, ηθικών, και θρησκευτικών-πνευματικών παραγόντων.

Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός βιώνουν τις ίδιες ανάγκες έκφρασης της σεξουαλικότητας τους ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας τους. Όμως, η σεξουαλική ζωή των ατόμων με Αναπηρία συνδέεται με προκαταλήψεις και μύθους.

Η πραγματικότητα διαφέρει ουσιωδώς από τις αυτές αντιλήψεις.

Παραδείγματος χάριν, οι έφηβοι με Νοητική Υστέρηση ή/και Διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) κατά κανόνα, όχι μόνο δεν είναι επιθετικοί, αλλά αντίθετα είναι παθητικοί κι αυτό που επιζητούν πρωτίστως είναι η συναισθηματική επαφή με το αντίθετο φύλο, συχνά με τρόπο απελπισμένο και αδιέξοδο.

Η σεξουαλική ζωή των ατόμων με Νοητική Υστέρηση εμπλέκει μια σειρά από ζητήματα, κυρίως ψυχολογικής, κοινωνικής, και εκπαιδευτικής φύσεως. Τα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές (νοητική υστέρηση, Διαταραχές αυτιστικού φάσματος) βιώνουν σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες, όπως όλοι οι άνθρωποι, τις οποίες συχνά δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν, και χρειάζεται να εκπαιδευτούν σε κατάλληλες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Χαιρετισμό απηύθυνε η διευθύντρια του ΚΔΗΦ Κατερίνα Στογιάννη, η οποία είπε ότι το Κέντρο πραγματοποιεί σειρά ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση σε καίρια ζητήματα που αφορούν τα παιδιά με αναπηρία και τους γονείς τους.  Το ζήτημα της σεξουαλικότητας είναι ένα νευραλγικό θέμα που προκαλεί αμηχανία και δημιουργεί προβληματισμούς.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεόφιλος Κορωνάς, ο ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Ημαθίας Νίκος Τσιούντας και η πρόεδρος του Συλλόγου Νόρα Σαρκατζή.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Μόιρα Τζίτζικα, Ψυχολόγος, Ψυχοθ/τρια, Κλ. Σεξολόγος, Ειδ. Σύμβουλος ΑμεΑ, Υπ. Δρ. Ψυχολογίας MSc, BTEC, EFT, ECPS, MSCS, η οποία ανέπτυξε το θέμα "Σεξουαλικότητα & Αναπηρία".

Η κα Τζίτζικα μίλησε για το τι είναι σεξουαλικότητα κι από πότε η σεξουαλικότητα απασχολούσε τον άνθρωπο. Αναφέρθηκε σε μύθους αλλά και τι ισχύει πραγματικά, στα σεξουαλικά προβλήματα των ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), στην σεξουαλική καθοδήγηση και εκπαίδευση αυτών των ατόμων, στην συνεργασία με τους γονείς που αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος,  στις βασικές αρχές εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, στην σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης κ.α.

Έπειτα τον λόγο πήρε η Λευκοθέα Καρτασίδου.Ρh.D., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονία, η οποία ανέπτυξε το θέμα "Συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητας των εφήβων με νοητική και αναπτυξιακή αναπηρία ".

Η κα Καρτασίδου αναφέρθηκε στο γιατί είναι σημαντικά τα προγράμματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπηρία, στους λόγους που τα άτομα με αναπηρία είναι πιο συχνά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, στο τι είναι η συνειδητοποίηση, στη σημασία του αυτοπροσδιορισμού, την έννοια και τα μέρη του, στην σεξουαλικότητα που δεν αφορά μόνο τη σεξουαλική επαφή, αλλά περιλαμβάνει τη σεξουαλική γνώση, τα πιστεύω, τις στάσεις, τις αξίες και τις συμπεριφορές των ατόμων.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Σιδεράς, Ψυχολόγος, MSc Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία ΤΕΠΑΕ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Διαχείριση των σεξουαλικών αναγκών παιδιών και ενηλίκων με νοητική ανεπάρκεια μέσα στην οικογένεια και στις κοινωνικές σχέσεις".

Ο κος Σιδεράς μίλησε για το πώς άτομα με νοητική υστέρηση αυτοικανοποιούνται, για την ανάγκη ερωτικών και συντροφικών σχέσεων, για το πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης ατόμων με νοητική ανεπάρκεια, ώστε να γίνουν αυτόνομα δίνοντάς τους αυτοπεποίθηση, ενώ στους γονείς τους ικανοποίηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που αντιμετώπισε στην δουλειά του.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η Δώρα Καραθανάση, MSc Δημιουργικής Γραφής Ηθοποιός –Συγγραφέας, η οποία μίλησε για το πώς λειτουργεί "Η τέχνη ως θεραπευτικό μέσο".

Η κα Καραθανάση είπε ότι στην Τέχνη αυτό που έχει σημασία είναι η έκφραση και εστιάζουν στους τρόπους να βοηθήσουν τους συμμετέχοντας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Χρησιμοποιώντας ευχάριστα εργαλεία όπως παιχνίδι, κουκλοθέατρο, παντομίμα, θέατρο σκιών κ.α., ανάλογα με την περίπτωση κάθε παιδιού, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Η Τέχνη απελευθερώνει τους ανθρώπους και τους φέρνει κοντά. Στην Τέχνη δεν υπάρχει κριτική, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει.

Με αυτά τα εργαλεία το παιδί μαθαίνει να είναι αυτόνομο, να λειτουργεί, να επικοινωνεί, να εκφράζεται ελεύθερα, να μοιράζεται, να αναπτύσσει τις λεπτές του δεξιότητες και να οικοδομεί στενές σχέσεις.

Στη συνέχεια μοίρασε στους παρευρισκόμενους ζωγραφιές του Καραγκιόζη και κουτάλες, να τα ζωγραφίσουν κατά βούληση. Έπειτα ζήτησε από κάποιους να συμμετέχουν σε βιωματική δράση, ώστε να δείξει πως λειτουργεί το πρόγραμμα.

Τελειώνοντας, οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήματα του κοινού και στο τέλος όλοι τίμησαν τον πλούσιο μπουφέ.

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69