Logo

Τα οφέλη των παιδικών βιβλίων στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού

Γράφει η λογοθεραπεύτρια Ανθούλα Μπρούβαλη

Τα παιδικά βιβλία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών σας. Μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο για το παιδί σας και από μικρή ηλικία να ξεκινήσετε να του διαβάζετε. Δεν χρειάζεται να ορίσετε συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα, όπως το βράδυ. Κάθε στιγμή προσφέρεται!

Ενδεικτικά, το πρώτο βιβλιαράκι του μωρού θα μπορούσε να έχει εικόνες ομαδοποιημένες σε κατηγορίες (π.χ. ζώα) με διάφορες υφές και οι σελίδες να είναι από ανθεκτικό χαρτόνι, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το παιδί να γυρίζει μόνο του τις σελίδες. Έπειτα, σειρά έχουν  τα μεγάλα βιβλία, τα οποία πιθανόν να περιλαμβάνουν τρισδιάστατες εικόνες.

Τα παραμύθια ενισχύουν τη συγκέντρωση προσοχής του παιδιού σας και την οπτική αντίληψή του. Διεγείρουν τη φαντασία και βοηθάνε στην ανάπτυξη του λεξιλογίου και την ικανότητα κατανόησης. Αργότερα, ενισχύουν και την περιγραφική ικανότητα.

Μην σας προβληματίζει ότι πρέπει να διαβάζετε με λεπτομέρεια το κείμενο. Η στιγμή ευχαρίστησης του παιδιού είναι που βρίσκεστε μαζί του και του διηγείστε μία ιστορία σχετική με την εικόνα κάθε φορά.

Φυσικά, υπάρχουν παιδιά που δεν ενδιαφέρονται στην ιδέα ανάγνωσης ενός βιβλίου και που ίσως αυτή η επιθυμία έρθει αργότερα. Σίγουρα, φέρνοντας το παιδί σε επαφή με τον κόσμο των βιβλίων το βοηθάτε να τα αγαπήσει και να αναπτύξει δεξιότητες του. 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb