Logo

Ταξίδι στο μέλλον και στη φαντασία με πυξίδα την επιστήμη

Ένα ταξίδι στο μέλλον και στη φαντασία με πυξίδα την επιστήμη και την ελπίδα και με πιλότο τον καθηγητή φυσικής Χρίστο Ξενάκη έκαναν όσοι παρευρέθηκαν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Πολυχώρου Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ–ΒΕΤΛΑΝΣ και στα πλαίσια της σειράς των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία», που διοργανώνει το Παράρτημα Νάουσας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Ο εισηγητής μας παρουσίασε μια κατηγοριοποίηση πιθανών πολιτισμών που μπορεί να υπάρχουν στο Σύμπαν, με βάση της οποίας, θα μπορούσαμε να καθορίσουμε τη μεθοδολογία, την τεχνολογία και την προοπτική της επιστημονικής μας έρευνας προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρώτη τέτοια κατηγοριοποίηση παρουσιάστηκε από τον Ρώσο αστροφυσικό Νικολάι Καρντάσεφ και συμπληρώθηκε αργότερα από τον ίδιο και από άλλους (Carl Sagan, Zoltan Galantai, Michio Kaku, John Barrow, κ.α.). Με βάση αυτήν εμείς είμαστε αρχάριοι και μόλις στην πρώτη από τις τρεις βαθμίδες που υπάρχουν. Δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε χρήση όλων των ενεργειακών πηγών που διαθέτουμε στον πλανήτη μας για τη βελτίωση και την ασφάλεια της ζωής μας. Οι άλλοι πολιτισμοί κάνουν χρήση των ενεργειακών πηγών των αστέρων αλλά και του συνόλου των γαλαξιών!!!

Αν όμως αυτοί ανώτεροι πολιτισμοί υπάρχουν και η έρευνά μας που έχει εντατικοποιηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν έχει δώσει αποτελέσματα, κάνει πολύ επίκαιρο το ερώτημα που διατύπωσε ο Eνρίκο Φέρμι εδώ και σχεδόν 30 χρόνια πριν: «Where are they?». (Fermi paradox), αφού κανένα σαφές και ξεκάθαρο «ίχνος» δεν έχει εντοπισθεί μέχρι τώρα! Είμαστε, μήπως, μόνοι, δεν «βλέπουμε» τα ίχνη τους γιατί δεν συνυπάρχουμε σε κοντινές αποστάσεις ή μήπως ψάχνουμε με ακατάλληλα «εργαλεία» να βρούμε μια «βελόνα» σε μια τεράστια «θυμωνιά από άχυρο»; (Cosmic Haystack).

Πάντως, τόνισε ο καθηγητής, η επιστημονική αναζήτηση τεχνολογικά εξελιγμένων εξωγήινων πολιτισμών, αν μη τι άλλο, θα προσπαθήσει να δώσει απάντηση και σε δικά μας θεμελιώδη υπαρξιακά, ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα που μας ταλανίζουν εδώ και χιλιετίες,.
Μετά την εισήγηση ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα και την διηύθυνε ο διοργανωτής της σειράς αυτής αστρονόμος/αστροφυσικός Χαρίτων Τομπουλίδης.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb