Με 1,5 εκατομμύριο ευρώ ταμειακά διαθέσιμα είναι διατεθειμένος να στηρίξει την κυβέρνηση ο δήμος Βέροιας

vorgiazidis kostas sim

Την θετική διάθεση του δήμου να συνεισφέρει στην προσπάθεια της κυβέρνησης μεταφέροντας ταμειακά διαθέσιμα 1,5 εκατομμυρίου ευρώ εξέφρασε ο Κώστας Βοργιαζίδης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην εισήγησή του τόνισε: «Τα διαθέσιμα που μπορεί να διαθέσει ο δήμος είναι 1,5 εκατομμύριο χωρίς τα χρήματα από δωρεές, ανταποδοτικά, χρήματα για σχολεία κλπ. Είναι μια διαδικασία που την κάνουμε μόνοι μας και περιμένουμε να το ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Υπάρχει μια θετική διάθεση του δήμου μας να συνεισφέρουμε με 1,5 εκατομμύριο ευρώ» είπε ο κ. Βοργιαζίδης και πρόσθεσε ότι υπάρχει η διάθεση του δήμου να προσφέρει αυτά τα χρήματα, μόνο αν συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση των δήμων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο δήμαρχος σημείωσε: «Είναι χρήματα της ΣΑΤΑ που δαπανώνται σε έργα. Υπάρχει δυνατότητα να δοθούν για μικρό διάστημα και το επιτόκιο που δίνει η κυβέρνηση είναι καλύτερο. Βέβαια κάποια πράγματα πρέπει να ξεκαθαριστούν από την κυβέρνηση. Έχουμε καλή θέληση αλλά θα πρέπει να ξέρουμε αν θα μπορούμε να τα πάρουμε πίσω αν τα χρειαστούμε».

Σε ερώτηση ποιο θα ήταν το ποσό αν δεν υπήρχαν εξαιρέσεις, ο δήμαρχος απάντησε ότι θα ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ.

"Να βάλουμε πλάτη και να στηρίξουμε την κυβέρνηση αλλά να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του δήμου" σχολίασε ο Γιάννης Παπαγιάννης.

"Η στήριξη στην κυβέρνηση είναι στήριξη στην χώρα" τόνισε ο Νίκος Μπέκης και πρόσθεσε: "Άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια δέχθηκαν τους δανειστές, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανέβηκαν στα κεραμίδια και διαμαρτύρονται για τον εσωτερικό δανεισμό της κυβέρνησης". Ο κ. Μπέκης τάχθηκε όμως κατά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Ο Αντώνης Μαρκούλης τόνισε: "Οι ΟΤΑ είναι μέρος του κράτους και πρέπει να συνταχθούμε σε αυτό το πατριωτικό καθήκον. Αλλά στο τέλος δεν πρέπει να γίνει η μεγάλη κωλοτούμπα και την πληρώσει ο Ελληνικός λαός". 

"Η συγκυβέρνηση χρησιμοποίησε το πιο αυταρχικό όπλα και αρπάζει τα αποθεματικά του λαού μας. Η πολιτική αυτή θα έχει τραγικά αποτελέσματα διότι αυτά τα χρήματα είναι χρήσιμα για την λειτουργία των δήμων και των δημόσιων οργανισμών" υπογράμμισε ο Γιώργος Μελιόπουλος.

Υπέρ της διάθεσης ταμειακών διαθέσιμων τάχθηκε ο Αντώνης Καγκελίδης. 

"Φαινόταν το πράγμα από την αρχή της χρονιά. Η κυβέρνηση εκβιάζει τους δήμους ότι θα σταματήσει τις επιχορηγήσεις και αρπάζει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. Αν αργότερα η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει εσωτερικό δανεισμό από τις καταθέσεις των δημοτών όλοι θα ανεβούμε τα κάγκελα. Δεν πονάμε το δημόσιο χρήμα" σχολίασε ο Ζήσης Πατσίκας.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν συνάδει με τις αξίες της αριστεράς, σχολίασε ο Θανάσης Αποστολόπουλος και πρόσθεσε ότι η στήριξη της κυβέρνησης με την μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων είναι πράξη ανάγκης.

Υπέρ της μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων τάχθηκαν και οι Αντώνης Καγκελίδης, Θεόφιλος Κορωνάς, Γιώργος Σοφιανίδης, Χρήστος Κούτρας, Στέλιος Ασλάνογλου. Ο Βασίλης Λυκοστράτης πρότεινε να περιμένει ο δήμος μέχρι της 7 Μαΐου. Αντίθετοι με την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων ήταν οι Αγγελίνας, Λαζαρίδης. Ο Μάκης Αγγελίνας διότι το θεώτησε ως συνέχεια των αποτυχημένων μνημονιακών πολιτικών και ο Άρης Λαζαρίδης ως αντίδραση διότι εδώ και τρεις μήνες η κυβέρνηση δεν έχει πει τίποτα για το επιχειρήν, την ανόρθωση της αγοράς και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Η πρόταση του δημάρχου πέρασε κατά πλειοψηφία.