Για αλαζονική συμπεριφορά κατηγορεί τον δήμαρχο Βέροιας ο Γιάννης Παπαγιάννης

papagiannis dim

Για αντιδημοκρατική, αλαζονική και αδιαφανή συμπεριφορά κατηγορεί την διοίκηση του Δήμου Βέροιας και τον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παπαγιάννης, ο οποίος την Δευτέρα έβαλε μια σειρά από ερωτήματα, πολλά από αυτά έχουν μπει πολλές φορές κι έχουν απαντηθεί (όταν πήρε τον λόγο ο δήμαρχος να απαντήσει ο κ. Παπαγιάννης είχε αποχωρήσει από την αίθουσα). Στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαγιάννης αναφέρει:

"Βεροιώτισσες και Βεροιώτες. Η σημερινή δημοτική Αρχή παραπλάνησε τους πολίτες του Δήμου Βέροιας. Συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο της προκατόχου την πορεία μιζέριας και κακοδιαχείρισης, που μετέτρεψαν τη Βέροια σε σκιά του ένδοξου και ευημερούντος παρελθόντος της. Παράλληλα εξυπηρετεί, εννοείται με πόρους των δημοτών, ημετέρους κτίζοντας έναν σκληρό πυρήνα «υποχρεωμένης» εκλογικής βάσης, που ελπίζει να μπορέσει να τη διατηρήσει στην εξουσία. Η πολιτική προσωπική ανεπάρκεια και παταγώδης αποτυχία του κου. Βοργιαζίδη, που συμπληρώνει πενταετή συνεχή πορεία στην ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορούν να κρυφτούν. Παρότι επιμελώς κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης, σταθεροί δέκτες, στα πλαίσια νόμιμα προβλεπόμενων δημοτικών δημοσιεύσεων, δημοτικών πόρων προσπαθούν εις μάτην να διαμορφώσουν την αποσυντιθέμενη δημόσια εικόνα του η αγανάκτηση και ο θυμός για τις πράξεις και παραλείψεις του είναι διάχυτος στην κοινωνία.

Τα θέματα που νοσούν πολιτικά στο Δήμο Βέροιας, δυστυχώς, δεν είναι λίγα. Τα μεγάλα είναι πολλές δεκάδες, τα μικρά πολλές εκατοντάδες. Η διαχείρισή τους είναι ατυχέστατη έως τραγική. Όποιο, σχεδόν, θέμα ημερησίας διάταξης να μελετήσει κανείς διαπιστώνει καταστάσεις που δεν μας τιμούν ως κοινωνία. Διαπιστώνει συμπεριφορές και προσεγγίσεις που οδήγησαν στη μιζέρια και εξηγούν την οικονομική και πολιτική απομάκρυνσή ημών, των Βεροιέων, που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην ημαθιώτικη, πλούσια και ευλογημένη Γη της Επαγγελίας, από τις έννοιες της ευημερίας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής πρόνοιας, της αλληλεγγύης, της συλλογικής προοπτικής και ευμάρειας.

Η παραπλάνηση των πολιτών συνεχίζεται και μέσα από την υποτίμηση της λειτουργίας των θεσμών. Το δημοτικό συμβούλιο για τη σημερινή διοίκηση και μερικούς, λίγους, συνεργάτες της, δεν είναι το ύψιστο, εκ του νόμου προβλεπόμενο, δημοκρατικό όργανο διοίκησης του Δήμου, αλλά μια πολιτική κολυμπήθρα του Σιλωάμ όπου κυριαρχούν οι υπεκφυγές, οι αοριστολογίες, το «πέταγμα της μπάλας εκτός γηπέδου», η έλλειψη γραπτής απάντησης και στοιχείων, η αδιαφάνεια, η αυθαίρετη συμπεριφορά, η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, η παλαιοκομματική, κάκιστη νοοτροπία.

Βεροιώτισσες και Βεροιώτες. Θέσαμε και θέτουμε επανειλημμένα ερωτήματα, ζητάμε στοιχεία, προτείνουμε λύσεις, συστηματικά και μεθοδικά, στο δημοτικό συμβούλιο αλλά απευθυνόμαστε σε ώττα μη ακουόντων. Συζητάμε με επιχειρήματα, αγωνιούμε για το αύριο της Βέροιας, θέλουμε να βοηθήσουμε ενεργά. Ο κος. Βοργιαζίδης όμως δεν μας απαντά, υπεκφεύγει, δεν παραδίδει στοιχεία, χάνει την ψυχραιμία του, παρότι προσπαθεί να το κρύψει, και υλοποιεί άλλη πολιτική ατζέντα, που μέχρι στιγμής, δεν έχει μεγάλη σχέση με το πρόγραμμα που πρότεινε ως υποψήφιος στους πολίτες προεκλογικά. Συνοπτικά, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 20ης Απριλίου 2015, ξανα- θέσαμε ζητήματα εκτός ημερησίας διάταξης και ξανα- ρωτήσαμε, ζητώντας γραπτές απαντήσεις, τις οποίες δυστυχώς και πάλι δεν λάβαμε, ενδεικτικά, για τα εξής μείζονος πολιτικής σημασίας ζητήματα:

Α. Πίνακα με έτοιμες τεχνικές μελέτες προηγούμενων καλλικρατικών και καποδιστριακών διοικήσεων του Δήμου, ώστε να επισπευσθεί η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ έργων και όχι η ανάθεση νέων μελετών, πολλές εκ των οποίων, αφού δαπανηθούν μεγάλα ποσά, καταλήγουν στα συρτάρια και τα αρχεία. Σεβασμός και στο τελευταίο ευρώ του ταμείου του Δήμου.

Β. Πίνακα με εκκρεμείς Δίκες υπέρ ή κατά του Δήμου, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες τι στοιχίζει στα ταμεία η συμπεριφορά της διοίκησης του Δήμου, αν δηλαδή με τις πράξεις και παραλείψεις της, π.χ. αδέσποτα ζώα, ρύπανση, απολυμένοι εργαζόμενοι, λακκούβες και κακοτεχνίες στο οδικό και λοιπό δίκτυο, τεχνικά έργα που παρουσίασαν εμπλοκές κ.λπ., που χρονίζουν με συγκεκριμένη ευθύνη ορισμένων, ζημιώνεται από αγωγές, μηνύσεις κ.λπ. πολιτών και νομικών προσώπων και κατά πόσο ο Δήμος Βέροιας. Νοικοκύρεμα και τάξη στη διαχείριση του Δήμου.

Γ. Πίνακα με απαλλοτριωθείσες εκτάσεις και πρόγραμμα αποζημίωσης πολιτών για ιδιωτικές εκτάσεις που περιήλθαν στο Δήμο Βέροιας. Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός η ύπαρξη πολλών δεκάδων περιπτώσεων, όπου ο Δήμος χρησιμοποιεί με διάφορους άμεσους ή έμμεσους τρόπους ιδιωτικές περιουσίες, χωρίς να έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες. Ο Δήμος Βέροιας πρέπει να είναι «κύριος» προς τις υποχρεώσεις του, όχι να παίρνει περιουσίες και μετά να παραπέμπει τις υποχρεώσεις αποζημίωσης ή ανταλλαγής στις καλένδες.

Δ. Κολυμβητήριο. Πίνακα και έκθεση πεπραγμένων με την κίνηση των λογαριασμών και επεξήγηση για την πορεία χρηματοδότησης ενώ το έργο δεν προχώρησε. Γιατί και αυτό το έργο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ΒΑΛΤΩΣΕ και γιατί ενώ δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεν προχωρά αλλά και δεν αναζητούνται ευθύνες;

Ε. Επίσκεψη διπλωματών γειτονικής χώρας. Ο κος. Βοργιαζίδης δέχθηκε διπλωμάτες γειτονικής χώρας, οι οποίοι του έθεσαν ζήτημα μείζονος πολιτικής και εθνικής σημασίας, αιφνιαδιάζοντάς τον, που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Γιατί δεν ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, το ύψιστο όργανο διοίκησης του Δήμου, μετά την παρέλευση μάλιστα τόσων εβδομάδων, πώς χειρίζεται τέτοια ζητήματα εν αγνοία και σε πλήρες σκότος του ύψιστου οργάνου της Βέροιας,, σε τι νέες περιπέτειες κινδυνεύουμε να μας εμπλέξει με την ατυχέστατη και ερασιτεχνική στάση του;

ΣΤ. Γέφυρα Κούσιου. Ζητήσαμε από τον κο. Βοργιαζίδη να ζητήσει ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ από την οικογένεια Κούσιου. Είναι και προσωπική του αποτυχία, κατά την πενταετή του θητεία στο Δήμο, η εξέλιξη της υπόθεσης. Αξιώσαμε και εδώ πίνακα και έκθεση πεπραγμένων με την κίνηση των λογαριασμών καθώς και επεξήγηση για την πορεία χρηματοδότησης. Η δημοτική αρχή οφείλει να ενημερώσει γραπτώς εκτός από την κίνηση των χρημάτων της οικογένειας Κούσιου και για την κίνηση και ύψος των τόκων της δωρεάς.

Ζ. Ο κος. Βοργιαζίδης επισκέφθηκε και καλώς έκανε την Αθήνα για ζητήματα του Δήμου, χωρίς να μας δώσει ακριβείς προφορικές εξηγήσεις για τα αποτελέσματα των επισκέψεών του. Scripta manent (τα γραπτά μένουν) όμως. Με έγγραφό του το Υπουργείο Υποδομών (Αρ. πρωτ. 152.687/ ΨΣ6309- Α2), το οποίο καταθέσαμε στο προεδρείο του συμβουλίου, προς ενημέρωση απάντων, ενημερώνει τον κο. Βοργιαζίδη για την ανάκληση απόφασης ένταξης του Δήμου Βέροιας σε χρηματοδότηση. Ερωτήθηκε η διοίκηση και απάντηση ουσιαστική και γραπτή δεν πήραμε: Έτσι είναι η χρηστή διοίκηση, για ποια αιτιολογημένη αιτία ανακλήθηκε η ένταξη, πόσα χρήματα χάθηκαν για το Δήμο, πόσες θέσεις εργασίας θα προέκυπταν, γιατί άλλοι Δήμοι πήραν τα χρήματα ενώ η Βέροια απεντάχθηκε, ποιος προσωπικά ευθύνεται; Ο κος. Βοργιαζίδης επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, στους συμβούλους του συνδυασμού του, δεν έδωσε καμία εμπεριστατωμένη εξήγηση, μίλησε για overbooking (!), ενώ οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και αγγίζουν προσωπικά τον ίδιο. Ιδίως αυτή την περίοδο της κρίσης είναι απίστευτο να υπάρχουν κονδύλια για το Δήμο Βέροιας και εξαιτίας της σημερινής διοίκησης ο Δήμος να τα χάνει.

Η. Για κανένα από τα ανωτέρω ζητήματα, όπως και για πολλά άλλα στο παρελθόν δεν λάβαμε ουσιαστική και εμπεριστατωμένη απάντηση. Ενδεχομένως κάποιοι έτσι είχαν συνηθίσει στο παρελθόν. Αυτά τελείωσαν. Στη δημοκρατία ομιλούμε δημόσια, προτάσσουμε επιχειρήματα, προτείνουμε λύσεις, αναζητούμε και αναλαμβάνουμε ευθύνες, όταν θέλουμε να διοικήσουμε. Ο κος. Βοργιαζίδης επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά. Δεν ενημερώνει ουσιαστικά την αντιπολίτευση, ουδέποτε δε γραπτώς. Στοιχεία δεν εμφανίζει, παρότι του τα ζητάμε. Κινείται με αδιαφάνεια και διοικεί με έναν κλειστό πυρήνα. Υλοποιεί, κατά τρόπο αντιδημοκρατικό, ατζέντα που δεν ταυτίζεται με το προεκλογικό του πρόγραμμα. Δεν σέβεται τους θεσμούς λειτουργίας του Δήμου και δη το δημοτικό συμβούλιο και τους συμβούλους ατομικά, καταδεικνύοντας έλλειμμα αληθινού και ειλικρινούς δημοκρατικού ήθους".