Ειδική συνεδρίαση για την Γέφυρα Κούσιου την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

gefira kousioy

Ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο θέμα της γέφυρας Κούσιου θα πραγματοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό αποφασίστηκε στην σημερινή συνεδρίαση, μετά την απόφαση για ορισμό εμπειρογνώματα για την πραγματοποίηση γεωμετρικής αποτύπωσης (τελικές επιμετρήσεις) επί της κατασκευής της "Γέφυρας Κούσιου" (με την προϋπόθεση ότι δε θα επιβαρυνθεί εκ νέου ο δωρητής).

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι στο πλαίσιο επανεκκίνησης του έργου, μετά τη διάλυση της σύμβασης το περασμένο καλοκαίρι και κατόπιν επιθυμίας του δωρητή Γ. Κούσιου να συνεχιστεί το έργο μέσω της εταιρίας ΑΛΙΑΚΜΩΝ, κρίθηκε αναγκαία η τεχνική βοήθεια της Εταιρίας Συμβουλευτικής Υποστήριξης ΥΕΤΟΣ, με εμπειρογνώμονα τον Πρόεδρο της, Τοπογράφο Ανθ. Σπυρίδη, ώστε να εγγυηθεί μια νέα αρχή χωρίς λάθη. "... Θέλουμε να μηδενίσουμε το κοντέρ του παρελθόντος και να βγάλουμε το έργο σε δημοπρασία...", είπε χαρακτηριστικά.

Το κόστος αμοιβής του εμπειρογνώμονα ανέρχεται στα 7230 ευρώ για 10 μέρες εργασιών, αλλά όπως διευκρίνησε ο Αντιδήμαρχος, δεν πρόκειται η δαπάνη να επιβαρύνει εκ νέου και επιπλέον τη δωρεά, κάτι που και ο δωρητής Γ. Κούσιος, δια του πληρεξουσίου του κ. Κουτόβα, παρόντων στη συνεδρίαση, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί, ο εμπειρογνώμων να πλήρωθεί με δικά του έξοδα. Ο Δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η δαπάνη δε θα επιβαρύνει τη δωρεά και εν ανάγκη θα το αναλάβει ο Δήμος Βέροιας.

Σοβαρή χαρακτήρισε την υπόθεση της "Γέφυρας Κούσιου" και παρατήρησε ότι υποθέσεις σαν κι αυτή, για την οποία η πλειονότητα του Σώματος δεν έχει τεχνικές γνώσεις, θέλουν προσοχή, εφόσον συνοδεύονται από μεγάλα ποσά, και υπογραφές και λόγω της καθυστέρησης κατασκευής και των αστοχιών που προηγήθηκαν και ο δωρητής ταλαιπωρήθηκε και οι πολίτες, ενώ έθεσε εν αμφιβόλω τόσο την τελική έκβαση της αποπεράτωσης του έργου, όσο και τη συνολική αξιοπιστία της διοίκησης του Δήμου. Ρώτησε δε, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών πόσα πήρε μέχρι σήμερα ο εργολάβος, πόσα διεκδικεί, κι αν είναι εύκολη η αποπομπή του. Επίσης, αν μπορεί την εμπειρογνωμοσύνη να κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Ο κ. Λαζαρίδης απάντησε ότι δεν κατέθεσε αίτηση ο εργολάβος για διεκδίκηση ποσού από το υπόλοιπο της δωρεάς.

Σε σχετική διευκρινιστική ερώτηση του Αντώνη Καγκελίδη, της Σοφίας Ελευθεριάδου αλλά και του Νίκου Μπέκη περί προσόντων και επαγγελματικής ιδιότητας, κατάρτισης άρα και καταλληλότητας του εμπειρογνώμονα κ. Σπυρίδη, ο Αντιδήμαρχος απάντησε ότι θα καταθέσει διατύπωση, κυρίως ως Πρόεδρος της Εταιρίας Συμβούλων και Μελετών (ΥΕΤΟΣ), με 40 μηχανικούς και οικονομολόγους, στο επιστημονικό της προσωπικό και Θα συνδραμει στην εκκαθάριση της εργολαβίας με την ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΤΕΒΕ. "...Θα μπορούσαμε να το κάνουμε εμείς αλλά δε θέλουμε να μας ξεφύγει τίποτα....", διευκρίνησε με έμφαση ο κ. Λαζαρίδης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αντώνη Μαρκούλη εξήγησε ότι η κατασκευή του έργου είναι συμβατική, χυτή και καλουπωμένη.

Ο Νίκος Μπέκης συμπληρωματικά χαρακτήρισε υπέρογκη την αμοιβή για τη δεκαήμερη πρόσληψη του εμπειρογνώμονα, με κόστος 723 ευρώ ημερησίως χωρίς ΦΠΑ, και σχολίασε ότι δεν μπορεί το ποσό της δωρεάς να επιβαρυνθεί από επιπλέον έξοδα, πέραν των αστοχιών. "...Το πρόβλημα εκθέτει τη Δημοτική Αρχή, την παρούσα και την πρώην αλλά και την ίδια την πόλη...", πρόσθεσε και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα χωρίς να βρεθεί τι έφταιξε και να διορθωθεί. "...Πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση με αναφορά σε όλες τις παραμέτρους του προβλήματος...", κατέληξε. Ο κ.Λαζαρίδης αναφορικά με το κόστος της αμοιβής υποστήριξε ότι είναι η καλύτερη δυνατή τιμή συγκριτικά με άλλα έργα που κόστισαν και πάνω από 1000 ευρώ.

Ο Αντώνης Μαρκούλης ειδικότερα υπέβαλε ερωτήσεις τεχνικού χαρακτήρα, όπως πόσο θα κόστιζε μια ενδεχόμενη αποξήλωση του μεσόβαθρου που ήδη υπάρχει στο εργοτάξιο και ζήτησε διευκρίνηση για την έννοια της γεωμετρικής αποτύπωσης που θα κληθεί να πραγματοποιήσει ο εμπειρογνώμων. Ο κ. Λαζαρίδης απάντησε κατηγορηματικά ότι, επί του παρόντος, δεν τίθεται θέμα αποξήλωσης του μεσόβαθρου που στηρίζει ικριώματα και ο ρόλος της αποτύπωσης είναι πιστοποιητικός στο ότι δεν υπάρχουν τεχνικές αποκλείσεις από το σχεδιασμό. Ωστόσο ο κ. Μαρκούλης στην τοποθέτησή του άσκησε αντιπολιτευτική κριτική υψηλών τόνων υπενθυμίζοντας στο Σώμα ότι η δημοτική αρχή έχει συνέχεια, το ίδιο και οι ευθύνες του Δημάρχου που υπήρξε στην τότε Διοίκηση Αντιδήμαρχος. "...Οι ίδιοι άνθρωποι συμμετείχαν σε εκτελεστικές επιτροπές αποφάσεων επί του έργου. Παραμένουν οι σκιές τους...", είπε μεταξύ άλλων.

πηγή: Faretra.info