Συνεργασία του Δήμου Βέροιας με το Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης σε θέματα Τουρισμού

likostratis rosida dimosiografos

Ο Δήμος Βέροιας και το Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τομέας Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Φιλοξενίας, στην προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης του τουριστικού αποθέματος της περιοχής, θα συνεργαστούν με στόχο την καλύτερη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Βέροιας και την καθιέρωση της πόλης ως ιδιαίτερου ταξιδιωτικού προορισμού στην καρδιά της Μακεδονίας.

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή επιστημονικής γνώσης και συμβουλών από την πλευρά του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης προς το Δήμο Βέροιας για μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη δημιουργία και τη διαχείριση της τουριστικής εικόνας της περιοχής μέσω της διεξαγωγής πρωτογενούς και δευτερογενούς έρευνας και της εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων διοίκησης (management) και προώθησης (marketing) ταξιδιωτικών προορισμών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Βέροιας και το Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης αμοιβαία αποδέχονται ότι η συνεργασία τους στοχεύει:

  • Στη δημιουργία μια ενιαίας και διακριτής ταξιδιωτικής ταυτότητας για το Δήμο Βέροιας
  • Στην καλύτερη διαχείριση και προώθηση της τουριστικής εικόνας της περιοχής
  • Στην ένταξη έργων σε Εθνικά ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης
  • Στη διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών και τουριστικών δράσεων
  • Στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας
  • Στην περιοδική στελέχωση του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου με φοιτητές του Τ.Ε.Ι

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω στόχων, σε πρώτο στάδιο η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει:

  • Κοινή διεξαγωγή έρευνας για την τουριστική εικόνα της Βέροιας η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της χρήσης ερωτηματολογίων και τη διεξαγωγή προσωπικής συνέντευξης αλλά και τη συλλογή δευτερογενών δεδομένων.
  • Κατάρτιση σχεδίου για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
  • Απορρόφηση φοιτητών του τμήματος για την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης στο Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βέροιας ως μέρους των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων.
  • Διεξαγωγή εκπαιδευτικών-ενημερωτικών σεμιναρίων για την καλύτερη γνωριμία των κατοίκων και των επαγγελματιών της πόλης με το μνημειακό και φυσικό πλούτο της περιοχής αλλά και την ενημέρωσή τους γύρω από καλές πρακτικές συμπεριφοράς στο πεδίο της υποδοχής τουριστών με σκοπό τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των δημοτών και την καλλιέργεια τοπικής τουριστικής συνείδησης καθώς και την εν γένει βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
  • Διοργάνωση περιοδικών εκδηλώσεων και ημερίδων στο πεδίο του τουρισμού με απώτερο στόχο τη διεξαγωγή διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου στο αντικείμενο της διαχείρισης και προώθησης τουριστικών προορισμών.