Κορωνάς: "Μόνο με συντονιστή τον δήμο Βέροιας θα τρέξει σωστά το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας"

koronas

Την άποψη ότι το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας θα τρέξει σωστά μόνο αν ο δήμος Βέροιας είναι συντονιστής εξέφρασε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΚΑΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς, στην συζήτηση του αντίστοιχου θέματος στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. "Όποια σύμπραξη και αν επιλεγεί, του δήμου ή της αντιπεριφέρειας, κανένας από τους δικαιούχους δεν θα χάσει το δικαίωμα να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Εμείς θεωρούμε ότι η αντιπεριφέρεια δεν έχει αντίστοιχες δομές για να μπορέσει να μπει συντονιστής σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Με βάση την προκήρυξη, ίσως η αντιπεριφέρεια της Ημαθίας να μην μπορεί να είναι και εταίρος. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα τρέξει σωστά αν μπει συνονιστής ο δήμος Βέροιας" είπε ο κ. Κορωνάς.

 Στον κ. Κορωνά τέθηκαν διάφορα ερωτήματα. Στις απαντήσεις του σημείωσε:

- Θα επιλεγεί η πρόταση ενό φορέα σε κάθε νομό

- Η Περιφέρεια δεν έχει την ικανότητα να τρέξει αυτό το πρόγραμμα

- Οι δομές του δήμου Βέροια που έχουν σχέση με το αντικείμενο είναι Δημοτικό Παντοπωλείο, Δημοτικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φροντηστήριο.

Ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης στην τοποθέτησή του υποστήριξε: "Πρώτη φορά βλέπω να ερίζουν περιφέρεια και δήμος για το ποιος θα υλοποιήσει το πρόγραμμα. Είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε για τα συμφέροντα των δημοτών μας. Δεν βλέπουν με καλό μάτι οι Ναουσαίοι και Αλεξανδρινοί να μπει συντονιστής ο δήμος Βέροιας για να μην ευνοηθούν οι Βεροιώτες. Έχει δυνατότητες, ικανότητες και προσωπικό ο δήμος Βέροιας. Γι αυτό τους βολεύει να μπει επικεφαλής η Περιφέρεια. Δεν με βρίσκει σύμφωνο η κόντρα δήμου - αντιπεριφέρειας. Υπάρχει χρόνος να δημιουργηθεί μια κοινή πρόταση".

Ο Νίκος Μπέκης τόνισε: "Δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή την διαφωνία. Διαβλέπω όμως ότι υπάρχουν πολιτικά κριτήρια, πολιτικές διαφωνίες. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται από τα οργανωμένα τμήματα κάθε κοινωνίας και αυτά είναι οι δήμοι. Οι δήμοι είναι πιο κοντά στους πολίτες. Μπορούμε να τους ελέγξουμε πιο εύκολα από την Περιφέρεια. Επίσης λόγω μεγέθους, οι δήμοι θα είναι πιο λειτουργικοί. Γι αυτούς τους λόγους υποστηρίζουμε την πρόταση του δήμου Βέροιας, χωρίς ωστόσο να μπαίνουμε απέναντι στην πρόταση της Περιφέρειας".

Ο Αντώνης Μαρκούλης υπογράμμισε: "Το άσχημο είναι ότι μιλούμε για την διαχείριση της φτώχειας. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι το αίτημα του δήμου Βέροιας δεν υποστηρίζεται από άλλον φορέα. Το βασικό ζητούμενο είναι πως θα λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Πρέπει να φροντίσουμε να υπάρξει σύγκλιση, να υπάρξει διάλογος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μια κοινή πρόταση. Δεν μας χωρίζει τίποτα. Αν εμείς έχουμε την γνώση, ας την μεταλαμπαδεύσουμε και στους άλλους δήμους. Ας αναβάλλουμε το θέμα και ας έρθουμε σε επαφή με τους υπόλοιπους φορείς για να βρούμε μια λύση".

Ο Γιώργος Μελιόπουλος επεσήμανε: "Πάνω στα αποκαϊδια του καπιταλισμού, ερίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες ποιος θα διαχειριστεί τα ψίχουλα. Εμείς θα το καταψηφίσουμε αυτό το πρόγραμμα".

Υπέρ της πρότασης του δήμου Βέροιας τάχθηκε και ο Θανάσης Αποστολόπουλος. "Ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε την διαχειριστική αυτάρκεια και την αυτονομία μας. Εμείς οι δήμοι είμαστε πιο κοντά στον πολίτη" σημείωσε.

Ο Ζήσης Πατσίκας σημείωσε: "Θα ψηφίσω λευκό. Βρισκόμαστε σε μια διαμάχη για την μαρκίζα, για το όνομα τίνος θα μπει στην μαρκίζα για την...σακκούλα στους δημότες. Είναι κακο δείγμα να ξεκινάμε με διαμάχη με την Περιφέρεια. Ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία".

Ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης τόνισε: "Δεν υπάρχει θέμα καπρίτσιου και μαρκίζας. Ο δήμος Βέροιας, βλέποντας τι έρχεται, έστησε ένα κοινωνικό δίχτυ. Βοήθησε και άλλους κοινωνικούς φορείς. Οι πρωτοβουλίες και το στίγμα που έδωσε ο δήμος Βέροιας, βγήκε από τα όρια της χώρας με την πρώην δήμαρχο να παρουσιάζει το μοντέλο μας στο Ελισάν. Το οφείλουμε στους δημότες. Πιο κοντά στους πολίτες είναι οι δήμοι. Δεν υπάρχει κόντρα με την Περιφέρεια. Θα καταθέσουμε την πρόταση και η πληρέστερη θα προκριθεί. Αν προκριθεί η πρόταση της Περιφέρειας θα την στηρίξουμε".

Ο Βασίλης Λυκοστράτης υποστήριξε: "¨Πρέπει να είναι ομόφωνη η απόφασή μας. Όλοι οι σύμβουλοι θέλουν να υλοποιηθεί σωστά το πρόγραμμα με τις καλύτερες δομές. Αυτές τις δόμές τις έχει ο δήμος Βέροιας".

Ο Τημέμαχος Χατζηαθανασίου πρόσθεσε: "Για ποια κόντρα μιλάμε;" είπε και αναφέρθηκε αναλυτικά στις κοινωνικές δομές του δήμου που στηρίζουν ομάδες του πληθυσμού που χρειάζονται βοήθεια. "Όταν ο δήμος έχει τέτοιες δομές,για ποιο ανταγωνισμό μιλάμε; Ο δήμος είναι πιο κοντά στους δημότες. Μάλιστα αν το πάρει ο δήμος θα μειωθεί και η γραφειοκρατία που θα δημιουργηθεί από το αν έχουμε συντονιστή την Περιφέρεια".

Ο δήμαρχος σημείωσε: "Στην συνάντηση που κάναμε με τον κ. Καλαϊτίδη με τον Μητροπολίτη, το μόνο επιχείρημά του ήταν ότι σε όλη την Κεντρική Μακεδονία το κάνει η Περιφέρεια. Το δικό μας επιχείρημα ήταν ότι έχουμε τις δομές και τις ικανότητες να το υλοποιήσουμε".

Στην ψηφοφορία για την κατάθεση πρότασης ψήφισαν υπέρ οι παρατάξεις Βοργιαζίδη, Μπέκη, Παπαγιάννη. Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Καραπαναγιωτίδη, Μαρκούλη, και κατά ο Γιώργος Μελιόπουλος.