Τάσος Μπαρτζώκας από τη Βέροια: Η Ημαθία αλλάζει… γενιά! Εκατοντάδες κόσμου στην κεντρική ομιλία του

mparzokas omilia veria 1 sm

Την κεντρική του ομιλία στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, στη Βέροια, πραγματοποίησε ο υπ. Βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ), Τάσος Μπαρτζώκας, μπροστά σε εκατοντάδες συμπολιτών του, κάθε ηλικίας, που γέμισαν ασφυκτικά τη μεγάλη αίθουσα.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας μίλησε για όλα. Για την επιλογή του να κατέλθει ως υποψήφιος σε μία δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και τη ΝΔ, για το όραμα και τα σχέδιά του για την Ημαθία, για όσα επιτεύχθηκαν, αλλά και όσα έγιναν λάθος την προηγούμενη περίοδο.

Μεταξύ των παρόντων στην ομιλία ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και Ευρωβουλευτής Δημήτριος Βλαχόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ημαθίας Σάββας Ακριτίδης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι και άλλοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, κ.α.

Αναλυτικά, ο 35χρονος υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ), ανέφερε τα εξής:

"Αγαπητές Ημαθιώτισσες, Αγαπητοί Ημαθιώτες!

Σας ευχαριστώ που με τιμάτε με τη σημερινή παρουσία σας! Σας ευχαριστώ για τη στήριξη και την αγάπη σας, για τη δύναμη που μου δίνετε στο ξεκίνημά μου ως υποψήφιου βουλευτή της Ημαθίας!

mpartzokas omilia 4  kollaz

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μου για να με δείτε και να με ακούσετε. Πέρα και πάνω από όλα όμως σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.

Εμπιστοσύνη σε έναν νέο άνθρωπο, εμπιστοσύνη σε ένα δικό σας παιδί. Που επέλεξε να παλέψει για τον τόπο του. Που επέλεξε να παλέψει για τις ιδέες του.

Σε μία περίοδο που πολλοί κάνουν ένα βήμα πίσω, σε μία περίοδο που πολλοί κρύβονται, εμείς είμαστε εδώ. Γιατί τώρα μας έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Γιατί τώρα πρέπει το φόβο και την οργή να τα κάνουμε ελπίδα. Γιατί τώρα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα!

Θέλω να ακούσετε τις ιδέες μου, τα πιστεύω μου, τις αρχές μου για τον άνθρωπο, την κοινωνία, την πολιτική. Θέλω να γνωρίζετε την αγάπη μου, τις ανησυχίες, τα όνειρά μου για αυτόν τον τόπο, για την αγαπημένη μου Ημαθία.

Με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο για το αύριο, με αποφασιστικότητα να αφήσουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν.

Η εκπροσώπηση του λαού στην ελληνική Βουλή δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη τιμή,
αλλά κυρίως η μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στο λαό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νόμοι της ελληνικής Βουλής πρέπει να στοχεύουν στην ευημερία των ανθρώπων και ως σύνολο και ως άτομα.

Στο κέντρο της πολιτικής πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος.

mpartzokas omilia sm

Γιατί τίποτα δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια, την αίσθηση της προστασίας της ισότητας, της δικαιοσύνης. Γι' αυτό φροντίδα του κράτους πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας, της δυστυχίας.

Το κράτος πρέπει να στηρίζει αυτόν που έχει δυνατότητες, που μπορεί, αλλά παράλληλα να προστατεύει και να συμπαραστέκεται στον ανήμπορο.
Πρέπει να φροντίζει για την ανάπτυξη του πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Καθένας έχει δικαίωμα στο όνειρο. Καθένας έχει δικαίωμα στην εργασία. Καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία. Καθένας θέλει και πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια και οι ευκαιρίες για αυτό πρέπει να είναι ίσες και ίδιες για όλους.

Φίλες και φίλοι,

Από όπου και να πέρασα αυτές τις 15 ημέρες, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά του Νομού ΜΙΑ είναι η απαίτηση των πολιτών:
Να κάνουμε μία νέα αρχή. Να μιλήσουμε για το αύριο, να πάρει επιτέλους ο Νομός μας αυτά που αξίζει.

Για να γίνουν όλα όμως αυτά, πρέπει να αποφασίσουμε, όλοι όσοι διεκδικούμε την ψήφο σας, ότι πρώτα είμαστε εκπρόσωποι του Νομού μας και μετά εκπρόσωποι του κόμματός μας.

Ότι σε αυτόν που πρέπει να λογοδοτούμε και να δίνουμε λογαριασμό, είναι στον κάθε έναν και στην κάθε μία από εσάς.

Στο μισθωτό του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τον αγρότη, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον επιχειρηματία, το συνταξιούχο, τη νοικοκυρά.

Σέβομαι τις αρχές και τις ιδέες της παράταξης, σέβομαι τις επιλογές του κόμματος, αλλά υπεράνω όλων ο τόπος μας και οι ανάγκες του.

Τα μεγάλα λόγια, οι ψεύτικες υποσχέσεις, οι φρούδες ελπίδες, δεν αξίζουν και δεν αρμόζουν στην εποχή μας. Για αυτό, στην Ημαθία... αλλάζουμε γενιά! Αλλάζουμε γενιά σε ιδέες, σε νοοτροπία, σε λογική.

mparzokas omilia veria 2

Θέλουμε περισσότερη ειλικρίνεια. Απαιτούμε σεβασμό. Πιστεύουμε ότι για να τα αλλάξουμε όλα, χρειάζεται πολύς κόπος και πολύ δουλειά.

Δίνουμε τη μάχη για να γίνει ο Νομός μας πρωταγωνιστής στη νέα εποχή. Δίνουμε τη μάχη για να παραμείνει η Ελλάδα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αυτή η μάχη είναι εθνική.

Αυτές οι εκλογές δεν είναι σαν τις άλλες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τσακωνόμαστε για το παρελθόν, να διχαζόμαστε, να ξεχνάμε τα κοινά προβλήματα, τις κοινές αγωνίες, το κοινό συμφέρον μας.

Για αυτό και απευθύνομαι σε όλους εσάς. Γιατί όλοι έχουμε κοινό συμφέρον. Γιατί όλοι αγαπάμε τον τόπο μας. Αλλά αγάπη για τον τόπο, σημαίνει καθαρές κουβέντες. Σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε να αλλάζουμε την πραγματικότητα, μόνο και μόνο επειδή δεν μας συμφέρει. Σημαίνει ότι πρέπει να στρέψουμε την πλάτη στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Γιατί όλα αυτά τα πληρώσαμε και τα πληρώνουμε πολύ ακριβά.

Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, με το Πανεπιστήμιο, με τη μεγαλύτερη ένωση Νέων Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη, με τη μάχιμη δικηγορία, άκουγα ένα πράγμα: ότι τίποτα στην Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι όλα θα μείνουν ίδια.

Και την ίδια ώρα έβλεπα τους ίδιους ανθρώπους, που ζητούσαν την αλλαγή, να αντιδρούν όταν αφορούσε τα δικά τους συμφέροντα. Έβλεπα τους ίδιους ανθρώπους να μασάνε τα λόγια τους, όταν ήταν μπροστά σε επώνυμους και ισχυρούς.

Την ίδια ώρα άκουγα πολιτικούς να θέλουν να κάνουν το καλό, να ξέρουν τι χρειάζεται η πατρίδα, αλλά να μην τολμούν, γιατί φοβούνται το περιβόητο πολιτικό κόστος.

Όλα αυτά είχαν ένα και μόνο αποτέλεσμα: Η Ελλάδα να φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι πολίτες να υποστούμε αιματηρές θυσίες, η πολιτική να απαξιώνεται και η πλειοψηφία των πολιτών να προσπαθεί να επιβιώσει και να μη θέλει να ακούει τους πολιτικούς.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο καθένας από εμάς έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να κλειστεί στο καβούκι του, να κοιτάξει την οικογένειά του και να προσπαθήσει να επιβιώσει. Αυτή η επιλογή είναι και ανθρώπινη και λογική.
Έχει όμως και ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα: να μένουν όλα ίδια. Στην πολιτική, στην οικονομία, στην ίδια μας τη ζωή.

Η δεύτερη επιλογή είναι να αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να παλέψει, να αγωνιστεί για κάτι καλύτερο. Για να μπορεί να πει μετά από χρόνια, ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, αυτός έκανε ότι μπορούσε.

mparzokas omilia veria 3 sm

Είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος και επίπονος δρόμος, που μπορεί να αφήσει πληγές και να έχει προσωπικό κόστος. Είναι όμως και ο μόνος δρόμος, που εάν ακολουθήσουμε οι πολλοί, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Εγώ προσωπικά έκανα την επιλογή μου. Αποφάσισα να ακολουθήσω το δύσκολο δρόμο και σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία να δώσω τη μάχη. Τη μάχη για μία καλύτερη ζωή. Τη μάχη για να πάρει αυτά που αξίζει ο Νομός μας και όλοι εμείς.
Τη μάχη για να παραμείνει η Ελλάδα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Φίλες και φίλοι,

Γεννήθηκα το 1979. Θυμάμαι όλα αυτά τα χρόνια το κοινό συμφέρον, το εθνικό συμφέρον, τελικά να υποχωρεί μπροστά σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στο φόβο του λεγόμενου πολιτικού κόστους.

Εμένα δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, εμένα με ενδιαφέρει το εθνικό κόστος.

Εμένα με πληγώνουν τα ελλείμματα, η φτώχεια, ο διασυρμός της χώρας μας στο εξωτερικό, η απαξίωση της πολιτικής.

Εμένα με πληγώνει ο βαρύς λογαριασμός, που πληρώνουν οι νέες γενιές. Και το κυριότερο, αυτό που με ενδιαφέρει είναι
τι θα κάνουμε για να παραδώσουμε μία καλύτερη Ελλάδα, στις επόμενες γενιές.

Η δική μας Γενιά δεν έχει δικαίωμα στην αποτυχία. Η δική μας Γενιά πρέπει να τα αλλάξει όλα!!!

Φίλες και Φίλοι,

Βρισκόμαστε λίγες μέρες, πριν από την πλέον κρίσιμη μάχη της μεταπολίτευσης. Μία μάχη δύσκολη και κρίσιμη, γιατί και εδώ μέσα και εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν δοκιμαστεί πάρα πολύ.

Έχουν χαθεί δουλειές, έχουν μειωθεί εισοδήματα, έχουν γίνει πολλές θυσίες. Και περισσεύει η οργή και ο θυμός.

Για αυτό χρειάζονται περισσότερο από ποτέ καθαρές κουβέντες. Και για το παρελθόν, και για το παρόν και για το μέλλον.

Η μεγάλη ευκαιρία για να δοθεί μία συμφέρουσα λύση στο τεράστιο πρόβλημα του χρέους, με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος, ήταν το 2010.

Τότε που οι Τράπεζες των εταίρων μας ήταν φορτωμένες με ελληνικά χαρτιά και σε περίπτωση χρεοκοπίας θα τινάζονταν στον αέρα.

Τότε λοιπόν αυτός που ήταν στο τιμόνι της χώρας και είχε ισχυρή και νωπή εντολή, επέλεξε το συμβιβασμό και την υπογραφή του Μνημονίου.

Το 2012 κατά την προεκλογική περίοδο, τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά. Οι χώρες της ΕΕ ετοίμαζαν σχέδια αντιμετώπισης της εξόδου της Ελλάδας, η χρεοκοπία ήταν προ των πυλών.

Και τότε βέβαια ο Σύριζα μιλούσε για φήμες και κινδυνολογία, αλλά ευτυχώς αυτή η παράταξη κράτησε γερά το τιμόνι της χώρας και απετράπησαν τα χειρότερα.

Γιατί εάν δεν τα καταφέρναμε όλα αυτά, οι θυσίες, οι χαμένες θέσεις εργασίας, ο ανθρώπινος πόνος θα έπαιρναν διαστάσεις ανθρωπιστικής τραγωδίας.

Αυτή είναι η αλήθεια, φίλες και φίλοι.

Αυτή ήταν η βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και αυτή υλοποίησε: Να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί σίγουρα -ειδικά στο θέμα της φορολογίας- να έγιναν και λάθη και υπερβολές.

Όμως υπήρξε και ένα μεγάλο νοικοκύρεμα, πρωτοφανές για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους.

Μηδενίσαμε τα ελλείμματα, νοικοκυρέψαμε το κράτος και έτσι μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Στην επανεκκίνηση της οικονομίας Με σταθερά βήματα. Με σιγουριά. Και βέβαια πάμε τώρα στο ερώτημα που μας κάνουν όλοι. Τι αξία έχουν όλα αυτά για τη ζωή μου, για την οικογένειά μου;

Πολύ μεγάλη.

Γιατί τώρα που υπάρχουν πλεονάσματα, που σταμάτησαν οι υπερβολικές σπατάλες, που κάπως νοικοκυρέψαμε το κράτος μπορούμε:

Να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα δεκάδες δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Γνωρίζουμε, άλλωστε, πολύ καλά όλοι ότι τα χρήματα για την στήριξη του αγροτικού τομέα προέρχονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και άρα πρέπει να υπάρχει στενή και άρρηκτη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη.

Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να αποδώσουμε τα έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που γνωρίζει καλύτερα από όλους τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Να επεκτείνουμε την απαλλαγή του ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο έως 20.000 ευρώ.

Να καταργήσουμε το πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία.

Να αποκαταστήσουμε την ισόβια σύνταξη για την πολύτεκνη μάνα.

Να ενισχύσουμε τους νέους αγρότες μέχρι και 50.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Να πάρουμε ειδικά μέτρα στήριξης της αγροτικής ασφάλισης από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες.

Φίλες και Φίλοι,

Σε τρεις μέρες καλούμαστε να κάνουμε μία από τις πλέον κρίσιμες επιλογές. Καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ δύο παρατάξεων, αλλά πέρα και πάνω από όλα μεταξύ δύο διαφορετικών λογικών.

Ποιον θα εμπιστευθούμε;

Την παράταξη, που κατάφερε να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία και να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ή την παράταξη, που ακόμα και σήμερα ψάχνει διεθνείς συμμαχίες στη Βενεζουέλα;

Την παράταξη, που είπε την αλήθεια και κράτησε τη χώρα όρθια ή την παράταξη, που επαναλαμβάνει τη θέση ότι «λεφτά υπάρχουν»;

Την παράταξη, που μηδένισε τα ελλείμματα και βρήκε τα λεφτά για να μπορούν να αποκατασταθούν κοινωνικές αδικίες ή την παράταξη, που θέλει να επαναφέρει πολιτικές, που οδήγησαν στα ελλείμματα και τη χρεοκοπία;

Την παράταξη που πιστεύει ότι η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τις επενδύσεις και τη μείωση των φόρων ή την παράταξη που πιστεύει ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσα από τις κρατικοποιήσεις και την αύξηση των φόρων για τη μεσαία τάξη;

Την παράταξη που πιστεύει στις διαχρονικές αρχές και αξίες του Ελληνισμού και στη θωράκιση της χώρας ή την παράταξη που έχει αμφιλεγόμενες θέσεις για τη Μακεδονία μας και τη μαρτυρική Κύπρο;

Την παράταξη, που πιστεύει στην ασφάλεια και στη σταθερότητα ή την παράταξη που, εξαγγέλλει τον αφοπλισμό της Αστυνομίας;

Την παράταξη, που πιστεύει στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και στην ενίσχυση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής ή την παράταξη, που λέει να μην υπάρχουν αυστηρά μέτρα στα σύνορα και να υπάρχει αθρόα και ανεξέλεγκτη εισροή παράνομων μεταναστών;

Η απάντηση, νομίζω, είναι αυτονόητη...

Θα ήθελα όμως να προσθέσω και κάτι άλλο, ως άνθρωπος της νέας γενιάς.

Είναι πραγματικά λυπηρό ένας άνθρωπος της γενιάς μου να επιλέγει το δρόμο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Να κολακεύει τους πάντες και να υπόσχεται σε όλους , ότι θέλουν να ακούσουν.

Γιατί ο Αλέξης ο Τσίπρας δεν έχει καμιά δικαιολογία. Ξέρει ότι αυτές οι νοοτροπίες μας οδήγησαν στην καταστροφή. Το γεγονός ότι επιλέγει αυτό το δρόμο ακόμα και σήμερα αποδεικνύει ότι πέρα από λαϊκιστής, είναι ανεύθυνος και επικίνδυνος.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα ολοκληρώνοντας την ομιλία μου, να μου επιτρέψετε να σας μιλήσω λίγο πιο προσωπικά.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μελίκη. Οι γονείς μου, ο Στέργιος και η Ευδοξία, μου έμαθαν από μικρό να αγαπώ και να σέβομαι τον τόπο μου, να τιμώ την ιστορία και
τις παραδόσεις του, να έχω αρχές και αξίες.

Μετά από τις σπουδές μου στη Νομική, επέλεξα να επιστρέψω στον τόπο μου, να δουλέψω και να κάνω την οικογένειά μου εδώ. Οι πολιτικές μου θέσεις και η πολιτική μου δράση είναι γνωστές και ξεκάθαρες.

Όταν μοιράστηκα με κάποιους καλούς φίλους την πρόθεσή μου να καταθέσω υποψηφιότητα, πολλοί μου είπαν ότι είναι μία δύσκολη περίοδος και καλύτερα να το ξανασκεφτώ.

Οι καιροί όμως δεν θέλουν σκέψη, απαιτούν δράση. Απαιτούν κόπο, αγώνα και προσπάθεια.

Όταν γύρω μας όλα αλλάζουν, όταν η πατρίδα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όταν ο Νομός μας αδικείται και δεν αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις τύχες μας σε ξένα χέρια. Για αυτό και είμαι σήμερα εδώ.

Για να σας δω στα μάτια, να σας σφίξω το χέρι και να ζητήσω την εμπιστοσύνη σας.

  • Σας ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη, να αγωνιστώ για τον τόπο μου.
  • Σας ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να παλέψω για μία Ελλάδα ισότιμο μέλος της Ευρώπης,
  • Σας ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να παλέψω για την ανάπτυξη και την προκοπή της Ημαθίας.
  • Σας ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να αγωνιστώ για μία καλύτερη ζωή, για όλους.

Για τον κάθε Ημαθιώτη και την κάθε Ημαθιώτισσα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ήρθε η στιγμή, να βγει η νέα γενιά μπροστά και να αποτελέσει πρωταγωνιστή των εξελίξεων, διεκδικώντας με δυναμισμό για την Ημαθία όσα της αξίζουν.

Σας καλώ να μεταφέρετε το μήνυμά μας σε κάθε γωνιά του Νομού. Στη Βέροια, τη Νάουσα, την Αλεξάνδρεια...

Σας καλώ την Κυριακή όλους στις κάλπες. Για την Ελλάδα, για την Ημαθία, για τα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου".