Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του 2015

dimotiko proupolo

Τον προϋπολογισμό του 2015 και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Όπως τονίστηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, το σχέδιο που κατατέθηκε είναι προσαρμοσμένο στα νέα οικονομικά δεδομένα. Το ύψος του προϋπολογισμού φθάνει τα 50,5 εκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα ειπώθηκε ότι ο καποδιστριακός δήμος Βέροιας ελάμβανε 2 εκατομμύρια επιχορήγηση και σήμερα λαμβάνει 740 εκατομμύρια ευρώ. Από την πλευρά των συμβούλων της μειοψηφίας έγιναν ερωτήσεις υπηρεασιαμού χαρακτήρα όπως για παράδειγμα το χρόνο συζήτησης του θέματος, την απεικόνιση χρημάτων της δωρεάς Κούσιου, χρημάτων που οφείλονται στην ΔΕΥΑ το αν ρωτήθηκαν τα τοπικά συμβούλια κλπ.

dimotiko proupologismos2

Από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης τόνισε ότι με δεδομένα τα στενά οικονομικά δεδομένα, τα στελέχη της διοίκησης θα πρέπει να έχουν τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά για να εντάσσουν έργα του δήμου σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης είπε ότι τα έξοδα πρέπει να γίνονται με φειδώ. "Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τα έξοδα και να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα". Για τον προϋπολογισμό, ο κ. Καραπαναγιωτίδης είπε ότι είναι ένας αναγκαίος προϋπολογισμός.

Ο Νίκος Μπέκης είπε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό όχι γιατί αμισβητεί τα στοιχεία αλλά γιατί αύτός κινείται σε διαφορετική πολιτική. "Δεν είναι προϋπολογισμός της κυβέρνησης και της τρόικας. Γι αυτό δεν δεχόμαστε την επιτήρηση για το τι ξοδεύουμε και πού. Επίσης λείπει η συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού. "Θέλαμε έναν προϋπολογισμό με μεγαλύτερη ματιά στην κοινωνική αλληλεγγύη" είπε ο κ. Μπέκης και πρόσθεσε ότι θα παρακολοθεί στενά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο κ. Μπέκης εξέφρασε την δυσφορία του για την συζήτηση του θέματος Κυριακή και το συνδύασε με την προσπάθεια να γίνει εργάσιμη η Κυριακή. Ο κ. Μπέκης πρότεινε ακόμη την έκδοση ψηφίσματος που να αναδεικνύει το ότι οι περικοπές στην χρηματοδότηση των δήμων δεν επιτρέπει την δημιουργία αναπτυξιακού προϋπολογισμού.

Πολλές παραλήψεις στην διαδιμασία παρατήρησε ο κ. Μαρκούλης."Τυπικά εσφαλμένα εισάγεται και δεν τον ψηφίζουμε" είπε ο κ. Μαρκούλης και εξέφρασε την διαφωνία του για τον έλεγχο του Παρατηρίου. "Δεν υπάρχει κανένα έργο πνοής και είναι προϋπολογισμός λιτότητας" τόνισε ο κ. Μαρκούλης.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος σημείωσε ότι το Τεχνικό πρόγραμμα δείχνει την υλοποίηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. "Είναι στην λογική των μνημονίων και του Καλλικράτη είπε ο κ. Μελιόπουλος και πρόσθεσε ότι στο σχέδιο που κατατέθηκε περιλαμβάνονται κυρίως συνεχιζόμενα έργα ενώ για τα νέα που συμπεριλαμβάνονται είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθούν. "Είναι μακριά από τις ανάγκες των δημοτών και των λαϊκών οικογενειών". Για τον προϋπολογισμό ο κ. Μελιόπουλος είπε ότι είναι εναρμοσμένος και υποταγμένος στην κυβερνητική, αντιλαϊκή πολιτική και προωθεί την αύξηση της τοπικής φορολογίας.

«Αντί ο προϋπολογισμός του δήμου να είναι μια αποτύπωση ονείρων, είναι απλώς μια καταγραφή της πραγματικότητας», σημείωσε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης