Αυτοματοποιημένο σύστημα μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων στο πλάνο του δήμου Βέροιας

Αυτοματοποιημένο σύστημα μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων θέλει να εγκαταστήσει στην Βέροια η Δημοτική Αρχή. 

Στα πλαίσια του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Κεντρική Μακεδονία» και στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΞ4 «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς», ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση, προς τον Δήμο Βέροιας με τίτλο «Αστική κινητικότητα στις περιοχές παρέμβασης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της πόλης της Βέροιας».

Η πρόσκληση εκδόθηκε στα πλαίσια υλοποίησης της εγκεκριμένης Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Βέροιας (ΦΕΚ 2534/Β΄/12-07-2017), στην οποία περιλαμβάνεται η πράξη «Κοινόχρηστα Ποδήλατα Πόλης», με προτεινόμενο προϋπολογισμό 92.000 ευρώ.

Η πράξη «Προμήθεια αυτοματοποιημένου Συστήματος Μίσθωσης Ποδηλάτων Δήμου Βέροιας» αφορά την προμήθεια αυτοματοποιημένου Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων δημόσιας χρήσης που θα διατίθενται στην πόλη της Βέροιας. Σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε από το Ηλεκτρομηχανολογικό Τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, το προσφερόμενο σύστημα θα αποτελείται από τα παρακάτω:

• 25 ποδήλατα δημόσιας χρήσης για κίνηση σε αστικό ιστό

• 38 ηλεκτρονικές θέσεις ασφάλισης των παραπάνω ποδηλάτων κατανεμημένες σε 4 σταθμούς μίσθωσης (πλατεία Κόρακα, πλατεία Ωρολογίου, πλατεία Αγ. Αναργύρων, πλατεία Ελιάς)

• Λογισμικό διαχείρισης του όλου συστήματος

Το σύστημα θα πρέπει να δίνει στους χρήστες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης ποδηλάτων.

Το σύστημα θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχει:

 Ανθεκτική και αδιάβροχη κατασκευή των σταθμών
 Ασφάλεια κλειδώματος των ποδηλάτων
 Ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης χρηστών
 Εύκολη εγκατάσταση και μετεγκατάσταση χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές εργασίες
 Πληροφόρηση µέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο για την διαθεσιμότητα ποδηλάτων σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς στάθμευσης
 Πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο των συνεργείων συντήρησης για βλάβες του συστήματος
 Πληροφόρηση του κέντρου ελέγχου για όλα τα στοιχεία λειτουργίας και χρεώσεων
Η παράδοση του συστήματος θα αφορά το σύνολο των εργασιών για την πλήρη εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών σε σημεία της πόλης της Βέροιας.

Σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε από το Ηλεκτρομηχανολογικό Τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 92.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.