Θεανώ Φωτίου από την Βέροια: "Επανιδρύουμε το προνοιακό κράτος" (φωτογραφίες, βίντεο)

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην δημιουργία προνοιακού κράτους στάθηκε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Συγκεκριμένα είπε ότι από 790 εκατομμύρια που βρήκε προς την πρόνοια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την έχει αυξήσει στο 1 δις και 830 εκατομμύρια. «Δεν υπήρχε προνοικό κράτος. Εμείς επανιδρύουμε το κοινωνικό κράτος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η κοινωνία πρέπει να είναι αλληλέγγυα, όπως έγινε και με τους πρόσφυγες» (δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις της).

Αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την αναδοχή – υιοθεσία που έχει μπει για συζήτηση στην Βουλή λέγοντας ότι στόχος είναι κανένα παιδί στα ιδρύματα, κανένας γονιός να μην περιμένει για αναδοχή ή υιοθεσία. Η κ. Φωτίου μίλησε για ξεκάθαρες διαδικασίες και αυστηρές ημερομηνίες για την καταλληλότητα του ζευγαριού, ανέφερε ότι σε 8-12 μήνες θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την υιοθεσία ενώ η αναδοχή θα ολοκληρώνεται άμεσα. Είπε ακόμη ότι όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά για να μπορεί να ξέρει και το κράτος πόσα παιδιά είναι στα ιδρύματα. «Όλα τα ιδρύματα θα έχουν ενιαίο πληροφοριακό σύστημα. Τελειώνουν οι τραγωδίες τύπου αναζητώ τις ρίζες μου» σημείωσε η Φωτίου και πρόσθεσε ότι μέχρι τις 7-8 Μαΐου θα ψηφιστεί.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε είναι η χρηματοδότηση μετεγκατάστασης Ρομά. Σημείωσε ότι 71 καταυλισμοί που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης θα μετεγκατασταθούν με σχέδια του Υπουργείου σε κατάλληλα οικόπεδα (δίπλα στον οικισμό και όχι μακριά) που θα παραχωρήσουν οι δήμοι. Σε ερώτηση αν ο καταυλισμός του δήμου Βέροιας είναι μέσα, η απάντηση ήταν ότι δεν έχει παραχωρηθεί οικόπεδο από τον δήμο ωστόσο η διαδικασία παραμένει ανοιχτή. Τα χρήματα για την μετακίνηση των Ρομά προέρχονται από την ΕΕ και από κρατικούς πόρους. «Η ιστορία με τους Ρομά δεν μπορεί να συνεχιστεί» έτσι είπε η Φωτίου και ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν και δομές που θα υποστηρίζουν την διδασκαλία της νέας γενιάς Ρομά.

Η κ. Φωτίου, είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα φέρει νόμο πλαίσιο για την δημιουργία δικτύων σε όλη την χώρα για παιδιά, για ηλικιωμένους αλλά και άτομα με αναπηρία.

Τόνισε ότι θα δοθούν 15 εκατομμύρια ευρώ για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δυο από τους 400 νέους θα γίνουν στην Βέροια. «Εκτός από τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων που έπαιρναν voucher για τους παιδικούς, νοιαστήκαμε για τις άνεργες αλλά και για τις φτωχές μητέρες» τόνισε και πρόσθεσε ότι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει οι δήμοι να έχουν βρει κτίρια (δικά τους ή ενοικιαζόμενα) για να εγκαταστήσουν τους νέους βρεφικούς σταθμούς. Οι νέοι βρεφικοί θα λειτουργήσουν με χρήματα που θα λάβουν οι δήμοι από το κράτος (50 χιλιάδες για έναν ή 75 χιλιάδες για δυο βρεφικούς) και με προσωπικό από το ΕΣΠΑ.

Από την τοποθέτηση της κ. Φωτίου δεν έλειψαν τα σχολικά γεύματα. Είπε ότι φέτος δόθηκαν 130 χιλιάδες γεύματα και τη νέα χρονιά ο αριθμός θα ανέλθει στα 500 χιλιάδες. «Τα παιδιά του δημόσιου σχολείου θα τρέφονται όπως τα κολλεγιόπαιδα. Επενδύουμε στην δημόσια εκπαίδευση και υγεία» είπε η κ. Φωτίου και σχολίασε ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί αποκτούν συντροφικότητα, μειώνονται τα επεισόδια βίας και αυξάνονται οι επιδόσεις τους στο σχολείο.

Όσον αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, είπε ότι η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή και όποιος έχει τα κριτήρια μπορεί να ενταχθεί.

Για τα παιδιά με αναπηρίες είπε ότι ξεκινούν υποστηρικτικές δομές και άμεσα θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησής τους ενώ θα δημιουργηθεί και ο θεσμός του επαγγελματία αναδόχου μέχρι να βρεθεί κανονικός ανάδοχος ή γονιός για υιοθεσία. Επίσης θα δημιουργηθεί και ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας και όταν υπάρχουν μεταβολές θα γίνονται οι νέες προσθέσεις στοιχείων.

Για τους ηλικιωμένους είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης φροντίδας με σύνδεση του Βοήθεια στο Σπίτι – ΚΗΦΗ – ΚΑΠΗ με στόχο να μην μπουν οι ηλικιωμένοι στα ιδρύματα.

Για το τέλος άφησε την μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης το νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο πρώτος πυλώνας του είναι ένα γεωπληροφοριακό σύστημα που «τρέχει» στα Κέντρα Κοινότητας. Εκεί ο πολίτης με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του μπορεί να λαμβάνει τις πληροφορίες για τα επιδόματα που μπορεί να λάβει, τις παροχές και τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ στην περιοχή του. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) που παίρνει την σκυτάλη από τον ΟΓΑ και δίνει όλα τα επιδόματα. «Είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του κράτους. Δίνει αξιοπρέπεια στον πολίτη μακριά από τις πελατειακές σχέσεις» σχολίασε η κ. Φωτίου.

Μετά την τοποθέτησή της απάντησε σε ερωτήσεις. Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις της:

{jlex}flickr:72157696199036285{/jlex}