Δήμος Βέροιας: Ψάχνει τουριστική ανάπτυξη στα...βήματα του Χο Τσι Μινχ (φωτογραφίες, βίντεο)

Μπορεί το πέρασμα του Βιετναμέζου ηγέτη Χο Τσι Μινχ από την Ελλάδα και η παραμονή του στη Βέροια και στην Έδεσσα να αποτελέσει στοιχείο τουριστικής ανάπτυξης για τους δυο δήμους; Αυτό ήταν το αντικείμενο εσπερίδας που διοργάνωσε στην Βέροια η Αντιδημαρχεία Τουρισμού και είχε ως στόχο την μελλοντική αύξηση επισκεπτών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Θάνος, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαδόπουλος, Θεόφιλος Κορωνάς, Γιώργος Σοφιανίδης, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Ζήσης Πατσίκας και εκπρόσωποι φορέων.

Από την συζήτηση, προέκυψε ότι το πέρασμα του Χο Τσι Μινχ, με την Στρατιά της Ανατολής στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και η παρουσία του στο Μέτωπο της Μακεδονίας, βασίζεται σε μαρτυρίες και για να αξιοποιηθούν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μύθος για την εδώ παρουσία του Βιετναμέζου ηγέτη αλλά και μια διαδρομή που θα δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη μεταξύ των άλλων να δει και τα αξιοθέατα της περιοχής μας.

Η αξιοποίηση της παρουσίας του Χο Τσι Μινχ στην Βέροια, ήταν μια ιδέα του ειδικού συνεργάτη του δήμου Βέροιας Γιάννη Βαλαχή. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε μαρτυρία που θέλει τον νεαρό Χο Τσι Μινχ ως ιπποκόμο του Αρχίατρου και τον τοποθετεί σε κτίριο στην διασταύρωση των οδών Μιαούλη - Ειρήνης. Ο κ. Βαλαχής κατέθεσε και ορισμένες σκέψεις του όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση πινακίδων σε κάποια σημεία, η έκδοση φυλλαδίων, η ονομασία της πλατείας Ωρολογίου ως "Grand Place" όπως δηλάδή αναφέρεται σε καρτ ποστάλ της εποχής, ο ονομασία της οδού Ειρήνης ως οδός Χο Τσι Μινχ κ.α. (δείτε στο παρακάτω βίντεο την παρουσίαση του κ. Βαλαχή).

Στην εκδήλωση τοποθέτηση έκανε και ο υπεύθυνος τουριστικών θεμάτων του δήμου Έδεσσας Ευάγγελος Κυριακού. Ο δήμος Έδεσσας έχει ήδη κάνει βήματα στην αξιοποίηση του περάσματος του Βιετναμέζου ηγέτη από την πόλη. Οι πληροφορίες για το πέρασμα του Χο Τσι Μινχ από την Έδεσσα αντλούνται από συνέντευξη που του είχε πάρει την δεκαετία του 1960 ο Εδεσσαίος δημοσιογράφος Σόλων Γρηγοριάδης, ως πολεμικός ανταποκριτής αλλά και από μαρτυρία του Τρύφωνα Σιβένα, πατέρα του πρώην νομάρχη Πέλλας, ο οποίος έτυχε να τον γνωρίσει (δείτε την παρουσίαση του κ. Κυριακού στο βίντεο).

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Φώτη Κιλιπίρης, καθηγητής Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος ανέπτυξε τις δυνατότητες που δίνει ο ιστορικός τουρισμός.

Χαιρετισμό απηύθυναν, οι δήμαρχοι Βέροιας και Έδεσσας και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. Ο κ. Βοργιαζίδης σημείωσε ότι η περιοχή που έζησαν ο Φίλιππος και ο Αλεξάνδρος, που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, ήρθε η ώρα να γνωρίζει έναν άλλο ηγέτη που πέρασε από την πόλη και να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στο τουριστικό της προϊόν σε συνεργασία με την Έδεσσα και την Περιφέρεια.

Ο κ. Θάνος, είπε ότι ο Χο Τσι Μινχ είναι ένας ηγέτης σύμβολο στην Ανατολή και μπορεί να δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν στην περιοχή μας.

Ο κ. Γιάννου τόνισε ότι μπορεί να συνδυαστούν οι καταράκτες της Έδεσσας και το Πόζαρ με την Βέροια και την Βεργίνα μέσα από τα βήματα του Χο Τσι Μινχ και να αυξηθεί η επισκεψημότητα των περιοχών μας.

Τέλος στην εκδήλωση, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Λυκοστράτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τους στόχους της Αντιδημαρχίας Τουρισμού τονίζοντας ότι τα νούμερα δείχνουν αύξηση της επισκεψημότητας της περιοχής.

{jlex}flickr:72157690272528630{/jlex}