Αντικατάσταση όλων των αμιαντοσωλήνων από το δίκτυο ύδρευσης θα κάνει η ΔΕΥΑ Βέροιας - 850 χιλιάδες ευρώ το ύψος του έργου

Την αντικατάσταση όλων των, εναπομεινασών, σωλήνων ύδρευσης, που είναι κατασκευασμένες από αμίαντο, στο δίκτυο της Βέροιας, γνωστοποίησε σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και τον Θόδωρο Ελευθεριάδη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βέροιας Γιώργος Ορφανίδης. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ύψους 850.000 ευρώ που θα λύσει μια καλή το θέμα τους σωλήνες αμιάντου.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε, μεταξύ των άλλων είπε:

-Η ΔΕΥΑ του «Καλλικρατικού» δήμου της Βέροιας, με λιγότερο προσωπικό, έχει στην ευθύνη της 40 νέες κοινότητες.

-Είμαστε σε καλή οικονομική κατάσταση. Δεν επιδοτούμαστε από πουθενά, πέραν των έργων του ΕΣΠΑ. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, οι προμηθευτές πληρώνονται εντός μηνός, έχουμε έκπτωση 15% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, αφού είμαστε καλοπληρωτές.

-Το δίκτυο είναι καλό, αν και οι υποδομές είναι παλιές, ιδίως στην ύδρευση. Συγχαίρω το προσωπικό μας, αφού καθημερινά δίνουν μάχη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

-Η ύδρευση της Βέροιας, έχει καλά και ποιοτικά στοιχεία, αφού προέρχεται από τις πηγές του Τριποτάμου. Χρειάζεται πλέον η σωστή διαχείριση των αδέσποτων πηγών, αφού από τώρα πρέπει να εξοικονομήσουμε τους υδάτινους πόρους για το μέλλον.

-Πρέπει να περιοριστεί η άσκοπη υπερκατανάλωση, ειδικά τους θερινούς μήνες στις κοινότητες, όπου το νερό ύδρευσης χρησιμοποιείται για άρδευση. Θα μπούνε υδρόμετρα σε όλες τις τοπικές κοινότητες και όσοι υπερκαταναλώνουν, θα πληρώνουν για αυτό.

-Συντηρούμε σε καθημερινή βάση τις δεξαμενές ύδρευσης, ενώ γίνεται έλεγχος του νερού σε μηνιαία βάση.

-Η ΔΕΥΑΒ είναι ανάμεσα στις φθηνότερες και υγιείς επιχειρήσεις στο χώρο, πανελλαδικά, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες. Το κόστος για την παροχή είναι 18,70 ευρώ το δίμηνο, με όριο κατανάλωσης τα 18 κ.μ. Στις κοινότητες το κόστος είναι 62 ευρώ το χρόνο για την ύδρευση και 90 για την αποχέτευση.

-Το κοινωνικό μας τιμολόγιο είναι δωρεάν για άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.α). Πληρώνουν μόνο την υπερκατανάλωση. Ειδικό τιμολόγιο έχουν οι πολύτεκνοι. Προσπαθώ για τις υπερπολύτεκνες οικογένειες, που είναι οι ήρωες της χώρας μας, να αυξηθεί κατά 4.000 ευρώ ανά τέκνο, το εισοδηματικό όριο των 28.500 ευρώ. Για τους άνεργους, που λόγω του τεκμαρτού προσδιορισμού εισοδήματος ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ εισόδημα, υπάρχει επιείκεια.

-Ο δήμαρχος έδωσε μεγάλη μάχη για τη χρηματοδότηση του έργου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της Βεργίνας και των Παλατιτσίων, ενώ υπήρξε πολιτική πρωτοβουλία για αυτό από τη σημερινή κυβέρνηση. Το έργο, κόστους 15 εκ. ευρώ, θα δώσει λύση στην περιοχή, όπου έρχονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

-Το αποφρακτικό μας μηχάνημα είναι 27 ετών. Η αγορά ενός νέου θα κόστιζε 350.000 ευρώ. Με την αντικατάσταση ορισμένων μερών του, το κάναμε ιδιαίτερα λειτουργικό, με 36.000 μόλις ευρώ.

-Προγραμματίζουμε σε εμβαδό 60 στρεμμάτων του βιολογικού καθαρισμού της Βέροιας, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, που θα μειώσουν το ενεργειακό μας κόστος, το οποίο αγγίζει τα 800.000 ευρώ το χρόνο, κατά 15%. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2018.

-Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας μέσω τριών υδροηλεκτρικών έργων, στο δίκτυο ύδρευσής μας. Φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά θα χρηματοδοτηθούν από δικούς μας πόρους.

-Ο τηλε-έλεγχος του δικτύου μας θα χρηματοδοτηθεί με 350.000 ευρώ.

-Εντάσσουμε στο πρόγραμμα «Φιλοκτήμων» πολλά μικρά έργα, ύδρευσης-αποχέτευσης, στον Άγιο Γεώργιο, την Πατρίδα, την Κουλούρα, το Διαβατό. Το δίκτυο ύδρευσης του Μακροχωρίου θα ολοκληρωθεί μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος του ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας. -Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε έτοιμες και ώριμες μελέτες.

-Τα ανείσπρακτα «φέσια» μεγάλων, αλλά και μικρών μας καταναλωτών, αγγίζουν τα 4.000.000 ευρώ. Φταίμε και εμείς, που δεν τους ενοχλήσαμε για χρόνια. Τα συνεργεία μας διακόπτουν πλέον την παροχή νερού, σε όσους δεν δείχνουν να θέλουν να συνεννοηθούν, καταβάλλοντας έστω και ένα ελάχιστο τίμημα αυτών που οφείλουν.

-Δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία μιας δημοτικής επιχείρησης. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες και πρέπει να τις αναπτύξουμε. Κάνω πάντως και εγώ την αυτοκριτική μου στα όσα είπα στην πορεία μου, όταν ήμουν στα έδρανα της μειοψηφίας. Γνωστό το «όταν είσαι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λες».

-Το 2014 δέχθηκα πρόταση από τον ίδιο τον Κώστα Βοργιαζίδη. Διέκρινα έναν άνθρωπο με ικανότητες, είναι αξιοπρεπής και θέλει να υπάρχει νοικοκυροσύνη στο δήμο. Γίνεται τεράστια προσπάθεια από τη δημοτική μας αρχή, έστω και αν υπάρχει τεράστια προσπάθεια από κάποιους να... μη γίνει! Ας πούνε επιτέλους και 1 ναι και 99 όχι.

-Στη ζωή μου υπήρξα κομμουνιστής, όχι αριστερός. Μέση λύση, τύπου κεντροαριστεράς, δεν υπάρχει. Ή πας με το ρεύμα ή όχι.

-Η απλή αναλογική είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα. Η διαφορά υπάρχει στην εφαρμογή της στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται στην Κύπρο. Δεν είμαστε ακόμη ώριμοι να τη λειτουργήσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να την εφαρμόσουμε. Οι εισηγήσεις των αρμοδίων επιτροπών πρέπει να μην ανατρέπονται από πολιτικές αποφάσεις, στο δημοτικό συμβούλιο.

«Δεν είναι κακό να θες να γίνεις κάτι, αλλά όλα έχουν τα όριά τους» (σ.σ. απαντά στην ερώτησή μας για τους συναδέλφους του που αποχώρησαν από τη δημοτική παράταξης της πλειοψηφίας).

-Ακόμη δεν μιλήσαμε με το δήμαρχο για το τι θα κάνω το 2019. Θα προσπαθήσω πάντως να έχουμε μια ακόμη δημοτική περίοδο μαζί.

Πηγή: https://www.imerisia-ver.gr - Θόδωρος Ελευθεριάδης