Logo

Έφυγε από τη ζωή ο ευπατρίδης Βίκτωρ Μελάς

Του Μενέλαου Ποτουρίδη

Την Πέμπτη 22/03/2018 ο Ευπατρίδης Βίκτωρ Μελάς έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, (94 ετών) , ίσως άγνωστος στο ευρύ κοινό της Πόλης μας, όμως ο Θεμέλιος λίθος του Χώρου Τεχνών του Δήμου Βέροιας Βίκτωρ Μελάς. https://left.gr/news/pethane-o-viktor-melas

Είχα την τιμή να τον γνωρίσω , όντας πρόεδρος της ΔΕΤΟΠΟΚΑ τότε, ΚΕΠΑ σήμερα, το έτος 1994 προσπαθώντας να αποκτήσουμε ,για λογαριασμό του ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΔΕΤΟΠΟΚΑ, το οικόπεδο ¨ΠΙΚΠΑ¨ (στο χώρο που είναι κτισμένος ο χώρος τεχνών σήμερα, προϋπήρχε ένας βρεφονηπιακός σταθμός ΠΙΚΠΑ) που ιδιοκτησιακά ανήκε στο ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕΛΑ και του οποίου ιδρύματος πρόεδρος ήταν ο εκλιπών ΒΙΚΤΩΡ ΜΕΛΑΣ απόγονος της οικογένειας ΜΕΛΑ.
Ακολούθησαν επίπονες και πολυετείς διαπραγματεύσεις αλληλοεπισκέψεις μέχρι να καταλήξουμε στην πολυπόθητη για μας ανταλλαγή του οικοπέδου , με το κτίριο του Βρεφονηπιακού Σταθμού τους Δημοτικού Άλσους και δύο οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, μιας και το Ίδρυμα Βασιλείου Μελά είχε ως σκοπό τη λειτουργία νηπιακών σταθμών ανά την Ελλάδα , αλλά και το ότι έπρεπε και για τους δύο συμβαλλόμενους η ανταλλαγή συμφέρουσα και επωφελής προς τον κοινωνικό σκοπό που επιτελούσαν.

Η διαδικασία άρχισε επί Δημαρχίας κ. Α. Βλαζάκη και τελείωσε επί δημαρχίας Γ. Χασιώτη.

Χρειάστηκαν πολλαπλές επισκέψεις του ιδίου προσωπικά στην πόλη μας , με αλλεπάλληλες συσκέψεις, προκειμένου να πειστεί για την πολιτισμική μας παραγωγή και δράση αλλά και την σοβαρότητα της πρότασης μας για ανέγερση νέου Πολιτιστικού Κέντρου.

Εν τέλει αφού επείσθη με τη σειρά του βοήθησε να ξεπεραστούν εύκολα οι μακροχρόνιες και γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου για ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος και του Δήμου μας.

Και έγινε πράξη η απόκτηση του οικοπέδου ¨ΠΙΚΠΑ¨ και μετέπειτα η ανέγερση του θαυμάσιου αυτού χώρου που τόσες κοινοκοικοπολιτισμικές χρήσεις υπηρετεί σήμερα.

Όλα αυτά τα λέω για καταδείξω ότι αυτός ο άνθρωπος με την ευρύτητα του πνεύματος του αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο του Χώρου Τεχνών, χωρίς βεβαίως να υποβαθμίζονται τα επόμενα στάδια ως την ανέγερση και λειτουργία του κτιρίου έως σήμερα.

Όμως τέτοιο οικόπεδο , στο κέντρο της πόλης και όμορο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών , με αυτόν τον τρόπο ανταλλαγής δεν έβρισκες εύκολα (και με δεδομένο ότι ο Βρεφονηπιακός ΠΙΚΠΑ συνεχίζει να λειτουργεί έως σήμερα υπό την αιγίδα του Δήμου προς όφελος των συμπολιτών μας). Όμως έχω την πεποίθηση ότι αν τον εκλιπόντα δεν τον διακατείχε ένα ευρύ πνεύμα πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς δεν θα ολοκληρώνονταν η διαδικασία ανταλλαγής.

Εν κατακλείδι η πόλη μας οφείλει σε αυτόν τον ευπατρίδη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει και αιωνία η μνήμη του.

Με την προσήκουσα τιμή και εκτίμηση Μενέλαος Σ. Ποτουρίδης

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb