Συνεχίζει τις προσπάθειές για βελτιώσεις στις πλατείες Ωρολογίου, Πλατάνων η Κίνηση Πολιτών (βίντεο)

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στο ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα, η ομάδα πολιτών Βέροιας πραγματοποίησε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ενεργειών της για τις παρεμβάσεις στην πλατεία Ωρολογίου καισ την πλατεία Πλατάνων.

Αρχικά προβλήθηκε ένα βίντεο με εικόνες από τα πολλά σημεία που έχουν πρόβλημα και στην συνέχεια έγινε αναφορά στο πως ξεκίνησε η προσπάθεια, από την ανησυχία μιας παρέας φίλων, στο πως καταρτίστηκε μια πρόταση που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. "Στόχος μας να νοικοκυρευτεί η πλατεία" τονίστηκε και ασκήθηκε κριτική στην δημοτική αρχή.

"Υπάρχει διάθεση αλλά δεν έγινε κάτι. Μετά την παρέμβασή μας στο δημοτικό συμβούλιο, πιστέψαμε ότι τουλάχιστον θα άλλαζαν τα σπασμένα μάρμαρα, θα έβαφαν τα παγκάκια αλλά ούτε αυτά έγιναν. Η απάντηση που λάβαμε από τον δήμο στέλνει το θέμα στις καλένδες. Να δυναμώσουμε, να πιέσουμε για να γίνει κάτι στις πλατείες" επισημάνθηκε.

kinisi plateia2

Στις προτάσεις τους οι 150 πολίτες αναφέρουν και ζητούν τα παρακάτω:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΊΟΥ

Η Πλατεία Ωρολογίου, η κεντρική πλατεία της πόλης μας, σήμερα, περισσότερο από οκτώ χρόνια μετά από την ανάπλαση της, είναι ένας «έρημος τόπος», ένας τόπος που «διώχνει» αντί να προσελκύει τους ανθρώπους. Και οι λίγοι που τη διασχίζουν σπεύδουν να διαβούν τάχιστα την πλατεία γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να σε κρατάει σε αυτήν.

Τα προβλήματα:

1) Οι υπερήλικες δεν έχουν μια γωνιά να ξαποστάσουν/ οι γονείς με μικρά παιδιά τρέμουν να τα αφήσουν να τρέξουν, καθώς παντού υπάρχουν μαρμάρινες «παγίδες», με αποκορύφωμα το ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ μνημείο των πεσόντων, με τα αιχμηρά γυαλιά που προεξέχουν (έχουν ήδη προκληθεί πολλά ατυχήματα με θύματα παιδιά).

2) Απαράδεκτη είναι η κατάσταση με το σιντριβάνι (που για άγνωστους λόγους δεν λειτουργεί) και «χάσκει» εδώ και χρόνια, ένα ξερόκουτο με πέτρες και καλώδια.

3) Αδικαιολόγητα εκτεταμένη είναι η πλακόστρωση, που τους θερινούς μήνες αντί να είναι για τους μη προνομιούχους δημότες ένα καταφύγιο δροσιάς και ανάπαυλας, κατέληξε να είναι ένας εφιαλτικός ΘΕΡΜΟΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ, ένας ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΈΝΟΣ ΑΝΘΡΟΠΟΔΙΩΚΤΗΣ, για ντόπιους και περαστικούς.

4) Το ελάχιστο περιφερειακό πράσινο δεν αρκεί για να εκτονώσει την συσσωρευμένη λάβα της πλατείας.

5) Ο φωτισμός το βράδυ είναι εντελώς ανεπαρκής. Η πλατεία είναι βυθισμένη στο σκοτάδι

6) Την ίδια εικόνα «παρατημένου» χώρου δίνουν και τα συνθήματα και γκράφιτι που «κοσμούν» τους επενδεδυμένους τοίχους.

Τα προβλήματα αυτά, μαζί με την ερήμωση του δημόσιου κτιρίου (πρώην Δικαστήρια) συνιστούν μια εικόνα αφημένης πόλης, ενώ η πλατεία, στην καρδιά της πόλης/ να είναι ο πιο φροντισμένος χώρος της. Πόλεις πολύ λιγότερο προικισμένες με φυσικά πλεονεκτήματα ό/η η π.χ. η Λάρισα, «άλλαξαν» το πρόσωπο τους μέσα από την φροντίδα που δείχνουν για τους δημόσιους χώρους τους.

Οι προτάσεις:

1) Ζητούμε την άμεση επιδιόρθωση και συνεχή λειτουργία (και σωστή συντήρηση) του σιντριβανιού, που θα βελτιώσει και αισθητικά και περιβαλλοντικά την πλατεία. Επίσης να λειτουργήσουν ξανά οι παράπλευρες κρήνες προς τη μεριά του δρόμου. Μόνο αν αυτό είναι εντελώς αδύνατο, τότε οι χώροι αυτοί να φυτευτούν και να γίνουν παρτέρια.

2) Ζητούμε να φυτευτούν δέντρα στο άδειο πλακοστρωμένο τμήμα της πλατείας, δημιουργώντας σκιασμένες διαδρομές, και καθιστικά - σημεία στάσης κάτω από τα δέντρα.

3) Ζητούμε να λυθεί το πρόβλημα των διελεύσεων των πεζών. Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι να μην μπορούν να περάσουν στην πλευρά της Πλατείας προς την οδό 16ης Οκτωβρίου, από το σύμπλεγμα Μνημείο - σιντριβάνι - τείχος, που είναι κολλητά το ένα στο άλλο. Επίσης να επιδιορθωθεί, στα σημεία που έχει χαλάσει, το ξύλινο πάτωμα - διάδρομος, και γενικά να επιδιορθωθούν οι φθορές στα δάπεδα και τις κατασκευές που και επικίνδυνες και αντιαισθητικές είναι.

4) Ζητούμε να καθαριστούν άμεσα τα συνθήματα και τα γκράφιτι από τους τοίχους και να βελτιωθεί το επίπεδο φωτισμού στην πλατεία.

kinisi plateia3

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΩΝ

Η Πλατεία Πλατάνων, που βρίσκεται στην οδό Κεντρικής, γειτονεύει με ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής σημασίας, την Παλιά Μητρόπολη, που είναι πλέον, μετά από την αποκατάσταση της, το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Η Πλατεία Πλατάνων απέχει από την Παλιά Μητρόπολη μόλις 40 μέτρα, αλλά αντί να λειτουργεί ως πλατεία, είναι χώρος δωρεάν στάθμευσης οχημάτων. Τα τρία της πλατάνια δεν σκιάζουν τους δημότες παρά τα σταθμευμένα αυτοκίνητα που πολλά εξ αυτών δεν μετακινούνται ποτέ.

Το ΑΙΤΗΜΑ:

Άμεσα η Πλατεία να πάψει να είναι πάρκινγκ. Να φροντιστεί ο χώρος και να δοθεί στο κοινό ως χώρος ανάπαυλας και δροσιάς.

kinisi plateia4