ΣΥΡΙΖΑ: Ανασυγκρότηση της χώρας με στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα

siriza rompolis skorinis

Κυβερνητικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στην Βέροια κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από το Νικόλαο Σκορίνη, μέλος του προεδρείου της ΓΕΣΕΒΕ, της ΟΚΕ και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης και τον Σάββα Ρομπόλη, ομότιμο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Επιστημονικό Συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. «Το πρόγραμμά μας απαντάει στα προβλήματα και είναι κοστολογημένο. Είναι αυτό που μπορούμε κι όχι αυτό που θέλουμε» σχολίασε ο κ. Σκορίνης.

Ο κ. Σκορίνης τόνισε ότι στην ανασυγκρότηση της χώρας σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι αυτό τον λόγο και για να μειωθεί η ανεργία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ενισχύσει αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Σκορίνης και ανέφερε ότι στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας παρουσίασε δέκα μέτρα στήριξης και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν και στο πως λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις πριν το 2009.

Τα δέκα μέτρα

Αναλυτικά τα δέκα μέτρα που αναφέρθηκε ο κ. Σκορίνης είναι:

1. Νέα σεισάχθεια στα τραπεζικά δάνεια
2. Ρύθμιση χρεών προς Δημόσιο - ασφαλιστικά ταμεία
3. Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος με χαμηλότερους συντελεστές
4. Διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους
5. Συντάξιμες αποδοχές με βάση τα έτη εργασίας
6. Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας - προστασία επαγγελματικής στέγης
7. Στήριξη - ενίσχυση της απασχόλησης με επιδότηση θέσεων εργασίας
8. Δημιουργία ΜμΕ με όλα τα "εργαλεία" χρηματοδότησης
9. Στήριξη δυναμικών και παραγωγικά καινοτόμων ΜμΕ
10. Ενθάρρυνση δημιουργίας νέων συνεργατικού χαρακτήρα ΜμΕ

Συμπληρωματικά ο κ. Σκορίνης είπε ότι στο ασφαλιστικό, θα «κουρευτούν» οι προσαυξήσεις και η δόση για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα ξεπερνά το 20% του μηναίου εισοδήματος. Αν υπάρχουν οφειλές και προς τις τράπεζες, η δόση δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Ο κ. Σκορίνης είπε ακόμη ότι θα καταργηθεί το ποινικό αδίκημα για χρέη προς τον ΟΑΕΕ, το όριο γι αυτούς δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη επειδή χρωστάνε στον ΟΑΕΕ θα αυξηθεί από τις 20.000 στις 50.000 ευρώ.

Για την φορολογία, ο κ. Σκορίνης σημείωσε ότι θα θεσπιστεί αφορολόγητο 12.000 ευρώ και οι συντελεστές φορολόγησης θα είναι ανάλογα με το εισόδημα και κλιμακωτοί. Επίσης, θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, δεν θα ποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα, θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Για τις τράπεζες, σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί μια τράπεζα αναπτυξιακού ειδικού σκοπού με στόχο να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τέλος ο κ. Σκορίνης είπε ότι θα επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ρομπόλης προσπάθησε να αναλύσει θεωρητικά τις αιτίες που γέννησαν την κρίση. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημείωσε ότι κανείς στον πλανήτη δεν μπορεί να καταργήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διότι υπάρχει η δύναμη της νέας τεχνολογίας που δίνει την δυνατότητα σε 2-3 άτομα να δημιουργήσουν επιχείρηση και να παράγουν ένα προϊόν.

Κλείνοντας ο κ. Ρομπόλης στάθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης μόνο με υπηρεσίες και με τουρισμό.