Έκανε τον απολογισμό της η Διοίκηση του Χιονοδρομικού Σελίου (βίντεο) - Τι βρήκε, που βρίσκεται σήμερα

Το απολογισμό των πεπραγμένων της από το καλοκαίρι που ανέλαβε έως και σήμερα έκανε η Διοικούσα Επιτροπή του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου. Στην παρουσίαση έγινε μια αναφορά στο τι παρέλαβε η νέα διοίκηση και αμέσως μετά ακολούθησε ο απολογισμός των πεπραγμένων από τον πρόεδρο Κώστα Τζελέπη. Ας δούμε ποια στοιχεία δόθηκαν:

seli2

Αυτά που παρέλαβε η νέα διοίκηση τον Ιούλιο του 2015 ήταν:

148 ευρώ ταμείο
500.000 ευρώ απαιτήσεις τρίτων (λίγο περισσότερα από τα μισά ήταν παράτυπα και για να πληρωθούν υπήρξαν προσφυγές στα δικαστήρια)
δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας (δυσκολία στην εκταμίευση χρηματοδότησης)
δεν υπήρχε προσωπικό
δραματική κατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού
δεν είχε γίνει φορολογική δήλωση (κατατέθηκε εκ των υστέρων από τη νέα διοίκηση με πρόστιμο).

seli3

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, επειδή το Κέντρο δεν λειτούργησε, ήταν μόνο στις 184.000 ευρώ από κρατική χρηματοδότηση. Από αυτά 50.000 ευρώ πήγαν σε πρόστιμα στην εφορία (η νέα διοίκηση κατέθεσε μηνύσεις γι αυτό). Πληρώθηκαν 163.000 ευρώ για χρέη προηγούμενης διοίκησης και 30.000 για νέες οφειλές και ο προϋπολογισμός είχε πλεόνασμα.

Το 2016 το κέντρο λειτούργησε με σκεπτικό ότι θα εξασφαλιστεί η άδεια και έγινε προετοιμασία για να ανοίξει το Χιονοδρομικό. Κατασκευάστηκε νέα ιστοσελίδα, υπήρξε συμμετοχή σε έκθεση, ξεκίνησε η ψηφιοποίηση φορέα και εξασφαλίστηκαν 7 θέσεις εργαζομένων (μέσα στο 2016 προσλήφθηκε μια διοικητική υπάλληλος). Υπήρχε μια οδηγία που προβλέπει ότι κανένα χιονοδρομικό δεν λειτουργεί χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Επειδή δεν ήταν δυνατόν να γίνει από τον φορέα, την εκπόνηση έκανε ο δήμος Βέροιας (περίπου 60.000 ευρώ απέφυγε να πληρώσει ο φορέας). Ο χρόνος δεν έφτανε για να λειτουργήσει το Κέντρο το 2016 και η μελέτη περιβαλλοντικών όρων κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2017. Αναμένεται η απόφαση της Περιφέρειας (περίπου στο 70% η προσπάθεια για να αποκτήσει ο φορέας δεκαετή άδεια λειτουργίας).

Το 2016 είχε αρκετά χιόνια. Το κέντρο λειτούργησε με επιτυχία. Τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 90.000 ευρώ. «Ήταν μια βαθιά ανάσα για τον φορέα» σχολίασε ο πρόεδρος και πρόσθεσε το Κέντρο επιτέλεσε τον ρόλο του, να λειτουργήσει ως κέντρο προπόνησης αφού εκεί προπονήθηκαν στο Σέλι οι Special Olympics. Επίσης, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για τις χρονιές 2012-2014 και κατατέθηκε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών στις αρμόδιες αρχές. Το Κέντρο τήρησε βιβλία 3ης κατηγορίας με διπλογραφικό σύστημα και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο προϋπολογισμός ήταν 225.000 ευρώ. Επιπλέον, εξασφαλίστηκαν 80.000 επιπλέον από χρηματοδότηση και άλλες 154.000 ήρθαν από την είσοδο του φορέα στα πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων (ο προϋπολογισμός ήταν με πλεόνασμα).

Το 2017 το Κέντρο απέκτησε άλλους δυο υπαλλήλους, έναν τεχνικό και μια διοικητική υπάλληλο. Το 2017 διοργανώθηκαν αγώνες παλαιμάχων με επιτυχία. Αυτή την εποχή γίνεται συντήρηση του εξοπλισμού, καθαρισμός του δάσους. Ακόμη αποκτήθηκε μεταχειρισμένος χιονοστρωτήρας. Αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, υπάρχουν στο Κέντρο:

Περίπου 185.000 ευρώ απαιτήσεις από νυν και πρώην υπαλλήλους
130.000 από 290.000 ευρώ οι απαιτήσεις των προμηθευτών.

«Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο φορέας είναι το ιδιοκτησιακό. Δεν είναι όλος ο χώρος του δημοσίου. Αναβατήρες υπάρχουν και μέσα σε εκτάσεις Αναγκαστικών Συνεταιρισμών» σημείωσε ο κ. Τζελέπης και πρόσθεσε ότι ένα πρόβλημα ακόμη είναι η λεηλασία του εστιατορίου, που έγινε πριν χρόνια και η ζημιά αγγίζει τα 90.000 ευρώ (υπάρχει επαγγελματίας που θέλει να το ενοικιάσει αλλά περιμένει την έκδοση άδειας).

Ο κ. Τζελέπης είπε αν γίνει επένδυση στην τεχνητή χιόνωση (υπάρχουν οι απαιτούμενες θερμοκρασίες) το χιονοδρομικό θα έχει μεγαλύτερη σεζόν και θα αυξήσει τα έσοδά του. Ακόμη είπε ότι προγραμματίζονται εκδηλώσεις στο Σέλι που θα τονώσουν τον τουρισμό αλλά απέφυγε να πει περισσότερα έως ότου κλείσουν οριστικά.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος ΚΑΠΑ Στέργιος Διαμάντης.