Αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου Βέροιας, αιολικό στο Βέρμιο και διαχείριση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων απασχόλησαν το ΤΕΕ

Με ζητήματα της Ημαθίας συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 13/6 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας η αντιπροσωπείας του Τμήματος Κ. Μακεδονίας του ΤΕΕ. Νωρίτερα υπήρχε συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής με τον δήμαρχο Κ. Βοργιαζίδη και την προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Α. Κοττάριδη. Τα ζητήματα της Ημαθίας (προλόγισε ο πρόεδρος της Ν.Ε Ημαθίας Γ. Μιχαλιάς) – που τέθηκαν στη συνεδρίαση μετά από παρέμβαση του τμήματος Ημαθίας του ΤΕΕ ήταν : Το ζήτημα της οριοθέτησης – αναοριοθέτησης της Βέροιας. Το ζήτημα της κατασκευής αιολικού πάρκου στο Βέρμιο. Το πρόβλημα της διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Στο ζήτημα της αναοριοθέτησης υπήρχαν και σύντομες παρεμβάσεις της Α. Κοτταρίδη που σημείωσε ότι «εμείς δεν είμαστε κοινωνική υπηρεσίας, απλά ασχολούμαστε με τα μνημεία και την προστασία τους» εστιάζοντας το όλο ζήτημα στην εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Ο δήμαρχος Βέροιας τόνισε ότι η δημοτική αρχή (όπως και αυτές των τελευταίων ετών) έχει ως μέριμνα την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής εκφράζοντας όμως την αντίθεσή του με την επιχειρούμενη αναοριοθέτηση- οριοθέτηση σημειώνοντας τόσο την υποστέλεχωση των υπηρεσιών της Αρχαιολογίας και τις καθυστερήσεις που θα προκύψουν ενώ σημείωσε ότι είναι νομικό θέμα όμως κανείς δεν υποχρέωσε την αρχαιολογική υπηρεσία να οριοθετήσει μ’ αυτόν τον τρόπο». Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν και οι σύμβουλοι του ΤΕΕ, στηρίζοντας την εισήγηση του ΤΕΕ Ημαθίας που τοποθετήθηκε με εισήγηση της Ε. Παπαγιαννούλη.

Στο ζήτημα του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο η Ν.Ε Ημαθίας του ΤΕΕ εισηγητικά σημείωνε: «...Δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν κυρίως τις περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις σε τοπική κλίμακα αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει σε διάφορους τομείς της τοπικής οικονομίας (κτηνοτροφία, γεωργία κ.α) η κατασκευή του εν λόγω έργου. Οι ενστάσεις έχουν κυρίως να κάνουν με τις διαστάσεις του έργου που θα απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί ο ενεργειακός στόχος που έχει τεθεί...Κατά την άποψή της Ν.Ε του ΤΕΕ Ημαθίας θα πρέπει να στοχεύει (σ.σ η ενασχόληση του ΤΕΕ Τ.Κ.Μ) σε δύο άξονες: α. Την ενημέρωση των πολιτών για τις περιβαλλοντικές ,κλιματολογικές ,οικονομικές επιπτώσεις σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα καθώς και τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης. Β. Να συσταθεί ομάδα εργασίας που λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από τα υφιστάμενα αιολικά πάρκα ανά την επικράτεια να προβεί σε κρίσεις και συμπεράσματα όσον αφορά τα παραπάνω ζητήματα. Η ομάδα αυτή χρησιμοποιώντας και όλες τις υφιστάμενες μελέτες για τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα πριν την κατασκευή τους θα μπορεί να βγάλει πιο επισφαλή συμπεράσματα για τα οφέλη και τις επιπτώσεις από μια τέτοια επένδυση».

Οσο δε αφορά το ζήτημα της «απόρριψης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο νομό Ημαθίας» στην σχετική εισήγηση του ΤΕΕ ν. Ημαθίας αναφέρονται τα εξής: «...Στο πλαίσιο της σωστής αντιμετώπισης του προβλήματος που είναι πολύ έντονο στην Ημαθία καθώς είναι κατ’ εξοχήν αγροτική και του συμβουλευτικού χαρακτήρα του ΤΕΕ στην εκτελεστική εξουσία κάθε μορφής, προτείνεται η συζήτηση στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ΤΚΜ καθώς και η ενασχόληση της αντίστοιχης ομάδας εργασίας του ΤΕΕ ΤΚΜ όσον αφορά τις κατευθύνσεις προς τους 3 Δήμους της Π.Ε Ημαθίας. Κατά την άποψη της Ν.Ε του ΤΕΕ Ημαθίας θα πρέπει να στοχεύει σε δύο άξονες: α. Την ενημέρωση των αγροτών για τις υποχρεώσεις και τις κυρώσεις που προβλέπονται αν αυτές δεν τηρηθούν, αλλά και την ευαισθητοποίηση τους στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επιφέρει η ανεξέλεγκτη διάθεση των συσκευασιών μέσω των Δήμων και β. Στις προτάσεις στους δήμους για τη δημιουργία υποδομών (π.χ διαχείρισης των νερών της πλύσης, τοποθέτηση κάδων για τη συλλογή των συσκευασιών κλπ).

πηγή: http://www.alli-apopsi.gr