Βέροια: Ολοκληρώθηκε η 1η συλλογή κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Ολοκληρώθηκε η πρώτη (1η) συλλογή κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων για το έτος 2017, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος – Καθαριότητας – Πολ .Προστασίας του Δήμου Βέροιας στις 29 & 30 Μαΐου.

Συγκεντρώθηκαν 710 kg κενών συσκευασιών που οδηγήθηκαν για ανακύκλωση. Το νούμερο αν και είναι ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο του περσινού διαστήματος εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό σε σχέση με τις συνολικές ποσότητες φυτοπροστευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα όρια του δήμου.

Οι κενές συσκευασίες που είχαν υποβληθεί από τους χρήστες τους σε τριπλό ξέπλυμα παραδόθηκαν στα σημεία συλλογής που ο Δήμος είχε ανακοινώσει. Όλες οι ποσότητες κενών συσκευασιών που παραδόθηκαν από τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έγιναν δεκτές χωρίς την ύπαρξη προβλημάτων.

Η επόμενη συλλογή προγραμματίζεται για το τέλος Οκτωβρίου βάση προγράμματος που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Στο ενδιάμεσο διάστημα όσοι επιθυμούν να παραδώσουν κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων που διαθέτουν ειδικό κάδο συλλογής :

1. Γεωφορία, Αποστολίδης Γρηγόριος, στη Βέροια (νέα περιφερειακή οδός Βέροιας – Νάουσας)
2. Βράνας Χρήστος, Αριστοτέλους 165 Γ’, Μακροχώρι
3. Νικολαϊδής Κωνσταντίνος στην Πατρίδα
4. Τσεσμελής Χαράλαμπος, 7,5 km προς Άγιο Γεώργιο
5. Γιουβανίτσκα Μαρία, Βεργίνα
6. Γουλσουζιάδης Ηρακλής, Σταδίου 80, Βέροια
7. Ιωαννίδης Κωνσταντίνος, Τριπόταμος
8. Ταϊπλιάδης Κωνσταντίνος, Πατρίδα
9. Σβαρνόπουλος Αντώνιος, Ριζώματα
καθώς και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Αλιάκμονα».

Επίσης, όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς συνεργασίας τους και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος – Καθαριότητας – Πολ. Προστασίας του Δήμου Βέροιας.

Ήδη στα σημεία πλήρωσης των αγροτικών βυτίων με νερό έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές πινακίδες για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης απόρριψης και της καύσης των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα συγκεκριμένα σημεία, στα ρείθρα των δρόμων και οπουδήποτε αλλού όπως στους κάδους απορριμμάτων (πράσινοι, μεταλλικοί, μπλέ κάδοι) καθώς πρόκειται για επικίνδυνες ουσίες που προκαλούν βλάβη στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

Παράλληλα η απαγορευτική πινακίδα ενημερώνει για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Το προσεχές διάστημα η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας θα διενεργήσει ελέγχους στα σημεία πλήρωσης αγροτικών βυτίων με νερό.

Ας μην ξεχνάμε πως «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το σήμερα καλύτερο...»