Ημερίδα για τη νεανική επιχειρηματικότητα διοργάνωσε στην Βέροια η ΟΝΝΕΔ Ημαθίας (φωτογραφίες)

Η ΟΝΝΕΔ Ημαθίας διοργάνωσε, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, ανοιχτή ημερίδα, με θέμα: «Η νεανική επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια. Ανάπτυξη – προβλήματα – προοπτικές».

Κεντρικοί ομιλητές στην ημερίδα, ήταν οι:

- Βρέκος Φώτης, σύμβουλος επιχειρήσεων μέλος Ε.Γ. ΟΝΝΕΔ, υπεύθυνος τομέα νεανικής επιχειρηματικότητας

- Σκυλακάκης Θεόδωρος, οικονομολόγος πρόεδρος Δράσης, πρώην ευρωβουλευτής

- Κανελλίδης Δημήτρης, μέλος Δ.Σ. ΟΑΕΔ προϊστάμενος επαγγελματικής κατάρτισης ΟΑΕΔ Κ-Δ Μακεδονίας

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας Αλέξανδρος Καλαϊτζίδης άσκησε στην ομιλία του κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τονίζοντας: "Διώχνει τις επιχειρήσεις στην Βουλγαρία".

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν θα βρίσκει κανένα να της δανείζει για κατανάλωση. "Μόνο με εξαγωγές θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο" σημείωσε και πρόσθεσε: "Αυτό μπορεί να γίνει με επενδύσεις και επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις εξάγουν, όχι τα κράτη". Αν έρθουν επενδύσεις και επιστρέψει ο κόσμος στην δουλειά θα λυθούν όλα τα άλλα αυτόματα, υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και θα αναπτυχθεί και κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας για την επιχειρηματικότητα τόνισε ότι δεν μπορεί να προοδεύσει με μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή αλλά πρώτα το κράτος πρέπει να δείξει το καλό παράδειγμα μειώνοντας τους φόρους.

Ο Δημήτρης Κανελλίδης τόνισε ότι για να πετύχει κάνεις χρειάζεται ένα μείγμα σκληρής δουλειάς, χιούμορ και αυτοπεποίθησης και άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική και τις επιλογές της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε για δημιουργία κομματικού κράτους.

Ο κ. Κανελλίδης υποστήριξε την πλήρη και καλά αμοιβόμενη εργασία η οποία θα συνυπάρχει αλλά θα υπερτερεί των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Κλείνοντας ο κ. Κανελλίδης αναφέρθηκε στα προγράμματα Συμβουλευτικής του ΟΑΕΔ και την σπουδαιότητά τους. Μίλησε ακόμη για τομείς της αγοράς που υπάρχουν ευκαιρίες επενδύσεων και στάθηκε στην σπουδαιότητά της καινοτοτομίας.

Τέλος ο Φώτης Βρέκος σημείωσε ότι εκτός από το κέντρο, έμφαση πρέπει να δοθεί και στην επαρχία. "Η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας θα συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας" τόνισε.

Ο κ. Βρέκος αναφέρθηκε και σε προτάσεις που μελετά η ΟΝΝΕΔ όπως:

- Όχι χρηματοδότηση χωρίς καθοδήγηση του επιχειρηματία

- πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης

- Δάνεια μέσα από αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων από ανεξάρτητη αρχή

- Φορολογικά κίνητρα

- Απλοποιηση φορολογικού πλαισίου και πάταξη της γραφειοκρατίας

- Ενθάρρυνση κινητικότητας ανθρώπινου δυναμικού

- Δημιουργία αφηγήματος για νέους επιχειρηματίες