Εγκρίθηκε προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης. Τα θέματα εγκρίθηκαν με ψήφους μόνο της παράταξης Βοργιαζίδη.

Όπως εισηγήθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο κ. Δαούλας εκ μέρους της Οικονομικής Υπηρεσίας και η κ. Γεωργιάδου εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, τα έσοδά του είναι 45,306 εκατομμύρια, τα έξοδά του 44,997 εκατομμύρια και το αποθεματικό του 309.137 χιλιάδες ευρώ,, φέτος λείπει το 1.200.000 από τα παρακρατηθένατα, ο τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι πλούσιο διότι δεν έχουν γραφτεί πολλά έργα ΕΣΠΑ, τα οποία θα ενταχθούν μέσα στην χρονιά με τροποποιήσεις. 

dimotiko veria pro4

Στην συζήτηση ο Αντώνης Καγκελίδης αναφέρθηκε στις περικοπές της κεντρικής διοίκησης προς τους δήμους που δεν επιτρέπουν να δημιουργηθεί ανάπτυξη και σημείωσε ότι παράλληλα η μείωση μισθών και συντάξεων δεν επιτρέπει στους πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο. Για τον κ. Καγκελίδη, ο προϋπολογισμός είναι ελεγχόμενος και κατευθυνόμενος, η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει κάτι παρά μόνο να πειθαρχήσει. Ο ΄κ. Καγκελίδης ζήτησε περισσότερο ζήλο από την Τεχνική Υπηρεσία ώστε να ολοκληρώνονται γρήγορα οι μελέτες ενώ πρότεινε η υπηρεσία άρδευσης να περάσει στην ΔΕΥΑΒ.

dimotiko veria pro3

Ο Αντώνης Μαρκούλης υποστήριξε ότι οι προϋπολογισμοί συντάσσονται με προχειρότητα και αυτό το δείχνουν οι πολλές τροποποιήσεις που ακολουθούν στην πορεία της σεζόν. Για την διοίκηση Βοργιαζίδη, ο κ. Μαρκούλης είπε ότι ακολουθεί καταστροφική πολιτική και κανείς πολίτης δεν την εμπιστεύεται και δεν δωρίζει ούτε ένα ευρώ λόγω της διαχείρισης που έγινε στις δωρεές Κούσιου, Καραναστάση. "Ο προϋπολογισμός είναι αόριστος, δεν εμφανίζει μελέτες και προτάσεις, προοπτική και δείχνει αναξιοπιστία" σχολίασε ο κ. Μαρκούλης.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι βαθιά αντιλαϊκός και μίλησε για συνεχείς μειώσεις κρατικών δαπανών προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τον κ. Μελιόπουλο ο προϋπολογισμός αποτυπώνει υπερφορολόγηση πολιτών, απαγόρευση προσλήψεων, μείωση προνοιακών επιδομάτων, δρόμους με λακκούβες και σχολεία χωρίς συντήρηση, συρρικνωμένο δημοτικό φωτισμό κ.α.
Ο Νίκος Μπέκης είπε ότι με τα νούμερα που εμφανίζουν τα σχέδια που κατέθεσε η δημοτική αρχή δεν μπορεί να χαραχτεί πολιτική, δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση και υπάρχει περιορισμός σε διαχείριση καθημερινότητας.

dimotiko ver pro2

Ο Θανάσης Αποστολόπουλος τόνισε ότι η θηλιά του χρέους σφίγγει και τον λαιμό της αυτοδιοίκησης και πρέπει λαός και αυτοδιοίκηση να αποτινάξουν τον βραχνά των μνημονίων.

Κριτική ασκήθηκε και από τον Γιάννη Παπαγιάννη. Ο κ. Παπαγιάννης ρώτησε αν μέσα στα σχέδια που κατατέθηκαν περιλαμβάνονται οι κεντρικοί πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος Βοργιαζίδη. Απαντώντας ο δήμαρχος σημείωσε ότι οι πυλώνες αυτοί συζητήθηκαν όταν το σώμα συζήτησε το θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού αλλά ο κ. Παπαγιάννης ήταν απών.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου απαντώντας είπε ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και οι τροποποιήσεις απαραίτητες.

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης έκλεισε την κουβέντα τόνισε ότι η πολιτεία τα τελευταία έξι χρόνια τιμωρεί τους δήμους. Σημείωσε ότι το 1,2 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από τα παρακρατηθέντα και σταμάτησαν να έρχονται θα λείψουν από την καθημερινότητα των δήμων, οι οποίοι στρέφονται για έργα στο ΕΣΠΑ. "Το 2017 θα είναι η χειρότερη οικονομικά χρονιά. Ο προϋπολογισμός περιέχει αυτά που μπορούμε να κάνουμε και όχι αυτά που θέλουμε να κάνουμε" είπε ο κ. Βοργιαζίδης.