Κουρουμπλής: Ενημέρωση στην Βέροια για διαπραγμάτευση και στόχους του ΣΥΡΙΖΑ (φωτογραφίες)

Επίσκεψη στην Βέροια πραγματοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής με στόχο να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, να κάνει έναν μικρό απολογισμό έργου και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τα θέματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνησης. 

Σε μια μικρή αριθμητικά συγκέντρωση (περίπου 40-50 άτομα)  ο κ Κουρουμπλής χαρακτήρισε κομβικό το χρονικό σημείο που βρίσκεται η χώρα. Αναφέρθηκε στην πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη πριν κρίση, εγχείρημα που απέτυχε και στην συνέχεια ανέπτυξε την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή του μνημονίου. "Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σωστό αλλά ας κάνουμε υπομονή. Με το δημοψήφισμα της Αγγλίας η Ευρώπη θα διαπιστώσει ότι πρέπει να αλλάξει πορεία" είπε ο κ. Κουρουμπλής. 

Ο Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έφτασε σε συμφωνία με τους δανειστές με το...πιστόλι στον κρόταφο και στην συνέχεια έθεσε την συμφωνία στην κρίση του λαού. "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε την χώρα στην οικονομική κρίση. Η δική μας ευθύνη ξεκινά τώρα μετά την αξιολόγηση. Πρέπει να δημιουργήσουμε περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας, να αναχαιτήσουμε την φυγή των νέων στο εξωτερικό. Εδώ θα κρίνουμε εμείς".

Για το προσφυγικό ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι μέσα σε όλα η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει και την προσφυγική κρίση χωρίς να ευθύνεται. "Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών έκλεισαν τα σύνορα. Υποσχέθηκαν ότι 60.000 από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες θα μετακινηθούν στην Ευρώπη, συμφωνία που σιγά σιγά άρχισε να υλοποιείται. Η χώρα μας έδειξε ότι είναι ασφαλής χώρα κι έχουμε αύξηση αφιξεων αλλά για να έχουμε οφέλη πρέπει να καταναλώνονται στα ξενοδοχεία ελληνικά Προϊόντα".

 Ο κ Κουρουμπλής τόνισε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντική η ρύθμιση του χρέους και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών να έρθουν στην Ελλάδα. 

Για το Υπερταμείο που δημιουργήθηκε είπε ότι ότι τα χρήματα από την αξιοποίηση ακινήτων το 50% θα πηγαίνει στην...μαύρη τρύπα και το 50% στην ανάπτυξη σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ που έστελνε όλα τα χρήματα στην μαύρη τρύπα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε δύο θέματα ακόμη, την αναθεώρηση του συντάγματος και τον εκλογικό νόμο. Για το σύνταγμα είπε ότι παραβίαστηκε τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις γι αυτό θα πρέπει να ανοίξει μια κουβέντα αν υπάρχει ανάγκη αλλαγών και αν όλοι είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν το νέο σύνταγμα με θρησκευτική ευλάβια. "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να κάνει ριζικές αλλαγές αλλά πρέπει να ανοίξει διάλογος και διαβούλευση με την κοινωνία" είπε. 

Για τον εκλογικό νόμο είπε υπάρχει πεδίο λαμπρό για συζήτηση και πρόσθεσε ότι μεγάλο πρόβλημα ήταν το έλλειμμα εσωκομματικής Δημοκρατίας. "Πρέπει να ανοίξει συζήτηση για την εσωκομματική δημοκρατία, για προκριματικές εκλογές, για ψήφο στα 17" είπε. 

Ο κ. Κουρουμπλής παραδέχθηκε ότι έγιναν και λάθη, ότι δεν υπήρχε η εμπειρία και πρόσθεσε ότι οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν τον τόπο και είχαν μεγάλη εμπειρία έχουν πολύ μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση της χώρας. Τόνισε επίσης ότι οι πραγματικές ρυθμίσεις τώρα ξεκινούν και ανέφερε ως παραδείγματα την δημιουργία μητρώου πολιτών, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, το χτύπημα της γραφειοκρατιας, τις αλλαγές στην Υγεία. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστος Αντωνίου, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης, ο δημοτικός Σύμβουλος Πέτρος Τσαπαρόπουλος.