Θα ξηλώσει τις βυθιζόμενες μπάρες από τους πεζοδρόμους ο δήμος Βέροιας

Την απόφαση να ξηλώσει τις βυθιζόμενες μπάρες στους πεζοδρόμους της Βέροιας θα λάβει η Δημοτική Αρχή την Δευτέρα. Το έργο αποδείχθηκε μη λειτουργικό και με μεγάλο κόστος συντήρησης. Αυτό διαπίστωσε και η τεχνική υπηρεσία, η οποία στην εισήγησή της στο συμβούλιο αναφέρει: 

"Η υπηρεσία μας έχει διαπιστώσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην χρήση των βυθιζόμενων μπαρών ελέγχου πρόσβασης στους πεζόδρομους Βέροιας. Η αντίδραση του συστήματος στην διέλευση οχημάτων κατά την εκτέλεση εντολής ανόδου είναι προφανώς αργή, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών υλικών ζημιών στα εν λόγω οχήματα. Η υδραυλική διάταξη του συστήματος αντιδρά με σχετική αργοπορία στις εντολές του υποδαπέδιου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου αναγνώρισης οχημάτων, με αποτέλεσμα την ανύψωση της μπάρας την στιγμή διέλευσης οχήματος που δεν έχει προβεί σε σωστό χειρισμό και σωστή χρήση της λειτουργίας ανύψωσης. Οι ζημίες είναι σοβαρές και εντοπίζονται κυρίως στο σώμα του κινητήρα και του ψυκτικού συστήματος των οχημάτων. Έχουν δε παρουσιαστεί και περιπτώσεις ανατροπής δικύκλου, ενεργοποίησης αερόσακων κλπ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος που προμηθεύτηκε ο Δήμος προ δεκαετίας, μέσω του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος, δυστυχώς δεν δύνανται να τροποποιηθούν προς βελτίωση της απόκρισης και της λειτουργικότητας.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση επιβλέπεται μόνο από την εταιρεία που προμήθευσε το σύστημα με έδρα την Αθήνα. Ως εκ τούτου το κόστος επίσκεψης τεχνικού μόνο για την διερεύνηση βλάβης είναι πολύ υψηλό (150 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά θέση ελέγχου/μπάρα) ενώ σ’ αυτό θα προστεθεί και το κόστος των ανταλλακτικών που έρχονται από την Γαλλία και είναι επίσης σημαντικό.

Οι τεχνικοί της υπηρεσίας μας αντιμετωπίζουν τα μικροπροβλήματα που ανακύπτουν αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση και εξειδίκευση στο αντικείμενο για περαιτέρω ενασχόληση.

Ως εκ τούτου ο νεκρός χρόνος λόγω βλαβών είναι μεγάλος και το σύστημα καθίσταται μη αποδοτικό λόγω του ότι οι πολίτες δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε και εάν επισκευάζεται".

Η τεχνική υπηρεσία μάλιστα προτείνει: "Σε αντικατάσταση του παλαιού συστήματος μπορεί να μελετηθεί η εγκατάσταση συστήματος ανυψούμενων μπαρών με προστασία επιδαπέδιου ηλεκτρομαγνητικού βρόγχου, φωτοκυττάρων και σήμασης, ενός συστήματος δηλαδή που δεν μπορεί εκ φύσεως να προκαλέσει σημαντικές ζημίες σε διερχόμενα οχήματα λόγω ενδεχόμενης δυσλειτουργίας ή κακού χειρισμού.

Το κόστος μίας νέας εγκατάστασης ανυψούμενων μπαρών όπως περιγράφεται παραπάνω μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 1500 με 2500€ ανά σημείο ελέγχου είναι δηλαδή λογικό σε σύγκριση με τα κοστολόγια συντήρησης του υφιστάμενου συστήματος".

Το σύστημα ελέγχου πρόσβασης στους πεζόδρομους Βέροιας με βυθιζόμενες μπάρες εγκαταστάθηκε με συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το 2008. Το κόστος της εγκατάστασης ανήλθε στο ποσό των 109.557,44€ με ΦΠΑ.