Στα θετικά σημεία του νέου μνημονίου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Νίκος Παρασκευόπουλος

syriza paraskevo1

Την κεντρική του πολιτική ομιλία στην Βέροια, με ομιλητή του πρώην υπουργό δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη. Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, προλόγισε η Βαρβάρα Σαράντη, η οποία εκτός από τον χαιρετισμό που απηύθυνε, διάβασε και τα βιογραφικά των υποψηφίων βουλευτών.

Αμέσως μετά σύντομη ομιλία έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Ουρσουζίδης o οποίος εισαγωγικά επέρριψε ευθύνη στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο επτάμηνο όπως για παράδειγμα τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, το νομοσχέδιο για τους φυλακισμένους, τις 100 δόσεις, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, τα μέτρα για τα ΑμεΑ κ.α. Ο κ. Ουρσουζίδης αναφέρθηκε στα μετεκλογικά πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό τομέα όπως ζητήματα φορολόγησης και ασφάλισης και έκλεισε τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ψηφιστεί γιατί πέτυχε να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα της ρύθμισης του χρέους αλλά και γιατί δεν έχει σχέση με σκάνδαλα.

Στην κεντρική του ομιλία ο Νίκος Παρασκευόπουλος ανέπτυξε απαντήσεις σε ερωτήματα που βασανίζουν τους έλληνες ψηφοφόρους.

Για το αν υλοποίησε όσα υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι η νέα κυβέρνηση χρειαζόταν τον δανεισμό και οι επιλογές που είχε ήταν τρεις: ένα νέο μνημόνιο σαν τα προηγούμενα, το Grexit, και μια νέα καλύτερη συμφωνία. Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι τα δύο πρώτα σενάρια ήταν προβληματικά. Αναφερόμενος στα πρώτα βήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές είπε η κυβέρνηση ακολούθησε την λάθος γραμμή Βαρουφάκη (αναζήτηση πολιτικής λύσης κι όχι οικονομικής) αλλά έπεσε πάνω στην αντίδραση των δανειστών που ήταν απόλυτοι και δεν δέχτηκαν τις προτάσεις της Ελληνικής πλευράς. Έτσι έφτασε η ελληνική κυβέρνηση στο να τα παίξει όλα για όλα, έκανε ότι μπορούσε φτάνοντας μέχρι το δημοψήφισμα αλλά η αντίδραση που βρήκε ήταν η διακοπή χρηματοδότησης των τραπεζών και τα capital control. "Θέλανε να μας διώξουν".

Στο ερώτημα αν το νέο Μνημόνιο είναι κάτι καλό, ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε θετικά διότι όπως τόνισε περιλαμβάνει πολλά θετικά σημεία. "Στην συμφωνία προβλέπεται αναδιάρθρωση του χρέους. Οι οποίες θυσίες γίνουν οδηγούν σε διέξοδο. Επίσης προβλέπονται μικρότερα πλεονάσματα που σημαίνει λιγότερη λιτότητα. Η τρίτη αλλαγή είναι ότι στην θέση του ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργήθηκε ένα Ταμείο για την αξιοποίηση κι όχι ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας". Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε επίσης ότι χάθηκαν και μάχες στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε φορολογικά ζητήματα, σε θέματα δικαιοσύνης κ.α. "Αυτά όμως μπορούμε να τα παλεύουμε από εδώ και πέρα. Το καλό είναι ότι πιάσαμε σταθερό έδαφος και μπορούμε να παλεύουμε τα ανοικτά θέματα κοινά βελτιώσουμε την συμφωνία" είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο πρώην υπουργός έκλεισε την τοποθέτηση του μιλώντας για παρεμβάσεις που έγιναν στον τομέα του, στον τομέα της δικαιοσύνης. Ανέφερε ότι ξεκίνησαν "βαλτωμένες" υποθέσεις διαφθοράς αλλά χρειάζονται περισσότερα πράγματα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης όπως η στελέχωση με δικαστές. Για την αποσυμφόρηση των φυλακών είπε ότι το πρόβλημα ήταν εκρηκτικό και χρειαζόταν παρέμβαση διότι όταν βιώνει κάποιος βάρβαρες συνθήκες στις φυλακές, καταλήγει σε συμμορίες μετά την αποφυλάκισή του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθέτηση του υποψηφίου βουλευτή Δημήτρη Τσιάνου γύρω από αγροτικά ζητήματα όπως η αναγκαιότητα της αλλαγής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Για το φορολογικό των αγροτών, ο κ. Τσιάνος είπε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ήδη αντισταθμιστικά μέτρα. Είπε ακόμα για τις αλλαγές στον συνεταιριστικό νόμο που έρχονται και πρόσθεσε ότι στην επτάμηνη θητεία της η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε να μην δεχθεί η χώρα αλλά πρόστιμα. "Για να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν στην παραγωγή και σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες" είπε ο κ. Τσιάνος.

{globalflash.gallery 100}