Επίσκεψη του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ στον Δήμαρχο Βέροιας

vorgia geroulanos

Τον υπεύθυνο του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γέρουλάνο, δέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την καταγραφή προτάσεων γύρω από μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την τοπική οικονομική και τουριστική ανάπτυξη αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Βέροιας, ο πρώην Βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Άγγελος Τόλκας, το τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Ασλάνογλου, καθώς και ο Πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Αναστάσιος Γιάγκογλου.

Ο κ. Γερουλάνος βρέθηκε στη Βέροια στο πλαίσιο της περιοδείας του εν όψει των επικείμενων Εθνικών Εκλογών όπου ως υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ περιοδεύει σε διάφορες περιοχές της χώρες με στόχο την καταγραφή των πλεονεκτημάτων και των προβλημάτων των τοπικών οικονομιών καθώς και τη χαρτογράφηση δυνητικών αναπτυξιακών ευκαιριών στην περιφέρεια για την κατάρτιση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος του κόμματός του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Βέροιας, παρουσίασε τους κύριους αναπτυξιακούς άξονες της Δημοτικής Αρχής όπως είναι η πρωτογενής παραγωγή (γεωργία-κτηνοτροφία), η ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου, η τουριστική ανάπτυξη και η ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου ενώ παράλληλα ανέλυσε τα προβλήματα και τα εμπόδια που προκύπτουν στην υλοποίηση των επιμέρους στόχων που σχετίζονται μαζί τους, επικεντρώνοντας κυρίως στην έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων και μελετών, στις συνεχόμενες περικοπές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση και στην απουσία ενός σταθερού εθνικού αναπτυξιακού πλαισίου.

Επιπλέον, ο κ. Βοργιαζίδης υπογράμμισε πως πλέον υπάρχει μια ξεκάθαρη κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος και θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να εργαστεί με ειλικρίνεια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσα από μια δίκαιη αντιμετώπιση των τοπικών αρχών και την άμεση ενεργοποίηση όλων των παγωμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάγκογλου, τόνισε πως παράλληλα με την καταγραφή των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής καλό είναι να λυθούν χρόνια προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη όπως η έλλειψη σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και η εχθρική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας από την κεντρική διοίκηση καθώς και από ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι από τη μέχρι τώρα εμπειρία του οι τομείς που κατά τη γνώμη του χρίζουν άμεσης προσοχής είναι: α) η δημιουργία διακριτής εμπορικής ταυτότητας (branding) για τα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό, β) η μεταρρύθμιση αναχρονιστικών θεσμών που θέτουν περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα και γ) η απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με την έκδοση αδειών, πιστοποιητικών κτλ.

Τέλος, δήλωσε πως για το κόμμα του προέχει η σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και η ανάδειξη του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα είναι πάντα στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής για συνεργασία με σκοπό την προώθηση των ζητημάτων της περιοχής.