Παρουσιάστηκαν στην Βέροια οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

siriza ypo

Τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου του στην Ημαθία παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Τάσος Κωστόπουλος. Στην λίστα είναι οι Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης, Χρήστος Αντωνίου, Εύη Παπαγιαννούλη, Δημήτρης Τσιάνος και Μαριάνθη Τουτουντζίδης.

Την παρουσίαση των υποψηφίων έκανε ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Δημήτρης Χαμπίδης. Σχολιάζοντας την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, οκ. σημείωσε: «Οι εκλογές γίνονται διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε την δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο. Επίσης το πρόγραμμα του Γενάρη, με το οποίο εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μεγάλη απόσταση με την συμφωνία που υπογράφηκε. Γι αυτό ζητάμε εκ νέου την ψήφο του Ελληνικού λαού, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ένα άλλο πρόγραμμα. Από τον Γενάρη πετύχαμε κάποια πράγματα, για άλλους σημαντικά και για άλλους όχι. Οι επτά μήνες δεν ήταν αρκετοί για να κριθούμε ως κυβέρνηση. Με τα νέα δεδομένα πρέπει να ψηφιστεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι καλύτερα από τον καθένα μπορεί να αντιπαλέψει την συμφωνία και να ανταπεξέλθει σε ζητήματα άλλης πολιτικής. Πιστεύω ο Ελληνικός λαός θα μας δώσει την ευκαιρία να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Οι υποψήφιοι

Η Φρόσω Καρασαρλίδου επανέλαβε τους λόγους που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και πρόσθεσε: «Έξι μήνες η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έδωσαν σκληρή μάχη για έντιμη συμφωνία. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Όμως ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να πετύχει κάποιος αλλά αποφύγαμε μια άτακτη χρεοκοπία. Πρέπει να τηρήσουμε την συμφωνία αλλά θα δώσουμε μάχη για να μειώσουμε τις συνέπειες της. Αποφύγαμε τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα και έχουν επιστρέψουν στις δουλειές τους καθαρίστριες, εκπαιδευτικοί. Δεν πληρώνει ο ασθενής για να εισέλθει στο νοσοκομείο. Ακόμη έχει προσδιοριστεί η διαδικασία για την απομείωση του Ελληνικού χρέους. Σε αυτό το διάστημα αφήσαμε δείγματα μιας άλλης διακυβέρνησης. Στο νομό δώσαμε μάχη για την μη υποβάθμιση των νοσοκομείων μας, λειτούργησε ξανά το εργοστάσιο ζάχαρης, ήμασταν κοντά στους αγρότες. Συναντήσαμε φορείς του νομού και συζητήσαμε προβλήματα του νομού. Θα δώσουμε μάχες για να αλλάξουμε το κράτος».

Ο Γιώργος Ουρσουζίδης επεσήμανε: «Δόθηκε μια μάχη μέσα από την οποία προέκυψε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο και αφορά το χρέος. Το φθινόπωρο ξεκινάνε οι διαδικασίες είτε για το κούρεμα του είτε για την επιμήκυνση του. Είμαι αισιόδοξος. Αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, κάποια πράγματα δεν θα έφταναν στην Βουλή».

Ο Χρήστος Αντωνίου υπογράμμισε: "Θεωρώ ότι πρέπει ως ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό. Τι είπαμε τον Γενάρη, τι κάναμε και τι στόχους βάζουμε από εδώ και πέρα. Είχαμε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχιας, θέλαμε να καταργήσουμε τα μνημόνια και πήραμε την εντολή του λαού. Υλοποιήσαμε ένα κομμάτι αλλά ένα άλλο ήταν για διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Είχαμε βουνό προβλήματα. Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν για μετά τον Γενάρη. Ψάχναμε συνεχώς χρήματα να πληρώνουμε υποχρεώσεις και μισθούς και συντάξεις. Διαπραγματευτήκαμε με καλή θέληση αλλά βρήκαμε έναν συσχετισμό δυνάμεων που δεν ήταν πρόθυμος να δεχθεί την βούληση του Ελληνικού λαού. Δημιουργήσαμε ρήγματα μέσα στην ΕΕ. Ελπίζουμε σε μια άλλη Ευρώπη. Κάναμε έναν ελιγμό και δεχθήκαμε μια συμφωνία. Δύσκολη η συμφωνία αλλά όχι η χειρότερη. Έχουμε σχέδιο αναπτυξιακό που θα βασίζεται στην παραγωγή κι όχι στις υπηρεσίες. Για τις εκλογές, το ένα ζήτημα είναι ποιος θα την διαχειριστεί καλύτερα. Προχωράμε με αισιοδοξία και πιστεύουμε ότι ο λαός θα μας δώσει την δύναμε να αλλάξουμε το σάπιο οικοδόμημα".

Η Εύη Παπαγιαννούλη υποστήριξε: "Εκτός από την αναδιάρθωση του χρέους πρέπει να δούμε το νόμο Κατσέλη για τους υπερχρεωμένους, τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών για τους δανειολήπτες και το ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει να λυθεί το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, να καταπολεμεί διαφθορά και φοροδιαφυγή. Να γίνει ανασυγκρότηση αγροτικής και κοινωνικής οικονομίας. Πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάτε χέρια καθαρά".

Ο Δημήτρης Τσιάνος τόνισε: "Είμαι στον αγροτικό χώρο από το 2000 και βιώνω τα προβλήματα των αγροτών. Κάνουμε μια προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων του αγροτικού χώρου και πώς μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τα λύσει. Μεγάλο πρόβλημα είναι η φορολόγηση των αγροτών και δεν ευθύνεται αυτή η κυβέρνηση γι αυτό. Πρέπει να δούμε το ζήτημα της νέας ΚΑΠ. Θεωρώ επιβεβλημένη την παρουσία των κατοίκων του νομού στις κάλπες. Το διάστημα που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μικρό και χρειάζεται επιείκεια".

Η Μαριάνθη Τουντζίδου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ  όπως η κάρτα σίτισης, επιδότηση ενοικίου κ.α. "Αυτά δίνουν το στίγμα της πολιτικής μας. Πολιτική μας ήταν να στηριχθούν τα στρώμματα που επλήγησαν από την κρίση και δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην κοινωνία".