Βέροια: Ποιες αλλαγές προτείνει η δεύτερη φάση της κυκλοφοριακής μελέτης

Παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Βέροιας η δεύτερη φάση της κυκλοφοριακής μελέτης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Ορφανίδης τόνισε ότι η κυκλοφοριακή μελέτη πρέπει να παραληφθεί διότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση. "Πάντα σε κάθε αλλαγή κάποιοι επηρεάζονται" σχολίασε ο κ. Ορφανίδης.

Το στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Σάββας Θεοδωρίδης δήλωσε ότι η παραλαβή της μελέτης δεν σημαίνει άμεση εφαρμογή της αλλά πρώτα θα γίνουν μελέτες εφαρμογής σε κάθε περιοχή.

Αναλυτικά οι βασικές αλλαγές που προτείνει η νέα μελέτη είναι:

- Μονοδρόμηση Μητροπόλεως (κίνηση προς Ελιάς)
- Μονοδρόμηση Βενιζέλου (κίνηση προς Αστικά)
- Διπλής κατεύθυνσης το τμήμα της Μητροπόλεως από την Ελιάς μέχρι τον Κλειστό Υπόγειο Χώρο Στάθμευσης.
- Μονοδρόμηση του τμήματος της οδού Μ. Μπότσαρη από την Καραϊσκάκη έως την Μαυρομιχάλη (θα διατηρηθεί η άνοδος)
- Μονοδρόμηση της οδού Στρατού από την συμβολή της με την Ανοίξεως (Γιαζέ) έως κάτω από τους Αγίους Αναργύρους (κίνηση προς τα κάτω)
- Αλλαγή κατεύθυνσης της οδού Πίνδου
- Μονοδρόμηση των οδών Ιουστινιανού, Κομνηνών, Μιλτιάδου.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις της νέας μελέτης, ο Ζήσης Πατσίκας ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να μην εφαρμόσει τη νέα μελέτη για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην πόλη. "Η έλλειψη θέσεων στάθμευσης είναι που δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αυτό που πάει να στηθεί, θα καταδικάσει το κέντρο της Βέροιας και την αγορά για να δικαιολογήσει την μονοδρόμηση της Μητροπόλεως. Ας μην δημιουργήσουμε επιπλέον προβλήματα".

"Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η μελέτη" σχολίασε ο Μιχάλης Σουμελίδης συμφωνώντας με τον κ. Πατσίκα.

Η Μαρία Σγούρου, γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, ζήτησε να δει ξανά ο δήμος το θέμα για να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην αγορά.

Ο διοικητής της τροχαία Ανδρέας Καλογερόπουλος, δήλωσε ότι η υπηρεσία του διαφωνεί με τις μονοδρομήσεις διότι θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. "Η τροχαία συμφωνεί μόνο με την αλλαγή στην οδό Πίνδου και την Μ. Μπότσαρη, με επιφύλαξη. Αν η Μητροπόλεως έπρεπε να μονοδρομηθεί, εμείς θα λέγαμε η κατεύθυνση να είναι προς τα πάνω" σημείωσε.

Τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Ορφανίδης σημείωσε: "Η πρόταση του δήμου είναι αυτή. Έγινε για πρώτη φορά ολοκληρωμένη μελέτη και είναι στην σωστή κατεύθυνση. Από την πλευρά των φορέων δεν άκουσα πρόταση, μόνο αρνήσεις. Το κυκλοφοριακό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βέροιας, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Οι μονοδρομήσεις είναι η λύση στο κυκλοφοριακό. Και για την πεζοδρόμηση της αγοράς υπήρχαν αντιδράσεις αλλά είδαμε ότι η παρέμβαση δημιούργησε μια καλή αγορά".

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής είναι αρνητική. Θετικά ψήφισαν οι Ορφανίδης, Λαζαρίδης και αρνητικά οι Σουμελίδης, Πατσίκας, Γουλτίδης και ο Ανδρέας Καλογερόπουλος, διοικητής Τροχαίας Βέροιας.

Εκτός από την άποψη της Επιτροπής Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, το θέμα θα συζητηθεί στην Δημοτική Κοινότητα Βέροιας, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πριν τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.