Η θέση Σκουμπόπουλου για την απόρριψη της προσφυγής στο ΣτΕ

skoumpopoulos enstasi dikastiko megaro

Από την παράταξη Αυτοδιοικητική Συνεργασία και τον επικεφαλής της Χρήστο Σκουμπόπουλο ανακοινώθηκαν τα εξής: "Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, με την απόφασή του 1456/2015, απέρριψε την αίτηση του Συνδυασμού «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ», που ζητούσε την ακύρωση της απόφασης, με την οποία δεν είχε επιτραπεί στο Συνδυασμό να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές του 2014.

Η «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θεωρεί όμως χρέος της να επισημάνει, όπως και όπου και όσο μπορεί, κάποιες πτυχές μιας διαδρομής που κατέληξε στην απορριπτική αυτή κρίση.

Το Γ΄ Τμήμα θεώρησε πως η αίτηση του Συνδυασμού υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, γι αυτό και την απέρριψε χωρίς να εξετάσει την ουσία της.

Η αίτηση του Συνδυασμού κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ, κατά το Γ΄ Τμήμα, η σχετική προθεσμία έληγε στις 28 Αυγούστου 2014.

Δέχτηκε, δηλαδή, το Γ΄ Τμήμα ότι, κατά τον μήνα Αύγουστο, δεν αναστέλλονται οι προθεσμίες για την άσκηση ενδίκων μέσων σχετικών με εκλογικές διαφορές. Και το δέχτηκε αυτό, επειδή (κατά την απόφασή του) «ο νομοθέτης απέβλεψε, με τη θέσπιση εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας για την άσκηση της αιτήσεως αναιρέσεως, στην ταχύτερη δυνατή επίλυση, χάριν του δημοσίου συμφέροντος, των διαφορών από το κύρος των εκλογών για την ανάδειξη δημοτικών αρχών» και έτσι «η αναστολή της προθεσμίας αυτής λόγω διακοπών θα ήταν ασυμβίβαστη με τον ανωτέρω σκοπό (την ταχύτερη δυνατή επίλυση των εκλογικών διαφορών χάριν του δημοσίου συμφέροντος)».
Για την τεκμηρίωση της κρίσης του, το Γ΄ Τμήμα παραθέτει σειρά διατάξεων, που όμως επιτάσσουν ακριβώς το αντίθετο, επιτάσσουν δηλαδή ότι κατά την περίοδο των δικαστικών διακοπών, και ιδίως κατά τον Αύγουστο, αναστέλλονται οι σχετικές προθεσμίες (και άρα, σύμφωνα μ' αυτές, η αίτηση του Συνδυασμού θα έπρεπε να θεωρηθεί εμπρόθεσμη!).

Και για να αποδείξει ότι πράγματι γίνεται εφαρμογή της αρχής «της χάριν του δημοσίου συμφέροντος ταχύτερης δυνατής επίλυσης των εκλογικών διαφορών», το Γ΄ Τμήμα παρέπεμψε, με δική του πρωτοβουλία, την «εκπρόθεσμη» αίτηση από αναβολή σε αναβολή, τη συζήτησε, τελικά, στις 12 Μαρτίου 2015 και ανακοίνωσε την απόφασή του στα μέσα Μαΐου 2015, οκτώ (8) ολόκληρους μήνες μετά την κατάθεσή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών!

Κατά τα άλλα τηρείται ο σκοπός στον οποίο «ο νομοθέτης απέβλεψε»...