Logo

Μούρνος: Καθυστέρηση πάλι στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Kounoypi

Του Δημήτρη Μούρνου

Καθυστερημένα πάλι, για μια ακόμη χρονιά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ασχολείται με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Μόλις σήμερα, και με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, η διοίκηση έφερε το θέμα στην επιτροπή ποιότητας ζωής και την οικονομική επιτροπή, προκειμένου να ξεκινήσει διεθνής διαγωνισμός. Χωρίς να προηγηθεί ένας απολογισμός του προηγούμενου προγράμματος, χωρίς μια αναλυτική παρουσίαση των αναγκών και των δεδομένων, των εμπειριών και των παραλείψεων αλλά και των ευθυνών για την πανθομολογούμενη αποτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων καλούμαστε να αποφασίσουμε για ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

 

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η όλη διαδικασία του διαγωνισμού και της υπογραφής των συμβάσεων υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 3-4 μήνες, η όποια εφαρμογή του προγράμματος δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ιούλιο. Πέρυσι, που η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού έγινε 27-1-2014, οι εναέριοι ψεκασμοί άρχισαν στις 11-6-2014 και οι επίγειοι ψεκασμοί τον Αύγουστο.

Φέτος που η προκήρυξη θα γίνει ένα μήνα, τουλάχιστον, αργότερα, πότε θα αρχίσει το πρόγραμμα, το χειμώνα;

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία και οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας είναι βέβαιο ότι θα περάσουνε πάλι μια μαρτυρική χρονιά εξαιτίας των κουνουπιών με επιπλέον κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους. Γιατί νόσοι που μεταδίδονται με τα κουνούπια όπως η εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία και ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων απειλούν να προσλάβουν επιδημικό χαρακτήρα για την περιοχή μας.

Είναι γνωστό ότι το μυστικό της επιτυχίας σε αυτό το πρόβλημα είναι η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης από τις αρχές Μαρτίου, όπως απαιτεί ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών.

Εξαιρετικά επείγον έγγραφο του Υπουργείου Υγείας από 29-9-2014 που υπογράφεται από την γενική γραμματέα Χριστίνα Παπανικολάου συνιστά την έγκαιρη (στάδιο προνύμφης) και ταυτόχρονη σε όλες τις περιφέρειες έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης για το έτος 2015.

Όπως φαίνεται από όλα αυτά όμως, εδώ σε μας κάποιοι μας κοροϊδεύουν, πετούν τα λεφτά της Περιφέρειας και παίζουν με την υγεία των πολιτών.
Αδυνατούν να παρακολουθήσουν ανάγκες και χρονοδιαγράμματα και να κάνουν σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό. Δείχνουν να τρέχουν διαρκώς πίσω από τα προβλήματα και να μην τα προλαβαίνουν.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb