Logo

Μουζάλας: "Επετεύχθη η αποσυμφόρηση της Κεντρικής Μακεδονίας"

Η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έφερε αποτελέσματα. Όπως επιβεβαίωσε σήμερα στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, πλέον στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενείται το 20% των προσφύγων της χώρας, αριθμός αναλογικός με βάση τον πληθυσμό της Περιφέρειας, όπως παγίως ζητούσε από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι δυο άνδρες στάθηκαν στη στενή συνεργασία που έφερε αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης προσφυγικής κρίσης, καθώς πλέον οι συνθήκες φιλοξενίας είναι αξιοπρεπείς και ανθρώπινες, ενώ το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο και έχουν περιοριστεί και οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη συμβολή σου στην πιο κρίσιμη φάση του προσφυγικού ζητήματος, επειδή μίλησες πατριωτικά. Να σε ευχαριστήσω μέσα από το θεσμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την υπεύθυνη και σοβαρή στάση σου και για τη διάθεση συνεργασίας. Να θυμίζω ότι τις δύσκολες ώρες φιλοξενήσατε με μεγαλοκαρδία, παρά τις κάποιες μικρές αντιδράσεις, το 50% των προσφύγων και μεταναστών όλης της χώρας, που ήρθε στην Κεντρική Μακεδονία.

Και σήμερα ήρθα να σου πω ότι φάνηκα αντάξιος της εμπιστοσύνης σου. Κλείνουμε τα κέντρα φιλοξενίας. Έχει μείνει ανοιχτό το 20% με συνθήκες διαβίωσης αξιοπρεπείς, όπως ζητούσες από την αρχή της κρίσης. Κι ο λαός της Μακεδονίας συνεχίζει να δείχνει την ίδια μεγαλοψυχία και φιλοξενία. Σε ευχαριστώ από καρδιάς για την προσωπική σου στάση και μέσω του Περιφερειάρχη ευχαριστώ και το λαό της Μακεδονίας για την υπευθυνότητα, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που επέδειξε», είπε απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη ο κ. Μουζάλας.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε στον Υπουργό ότι «είναι δυστυχώς σπάνιο στην πολιτική, ένας άνθρωπος να σου δίνει το λόγο του και να τον τηρεί μέχρι τέλους. Κι αυτό στο πρόσωπό σας το είδα. Πράγματι είχαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο εκείνη την εποχή που φιλοξενούσαμε πάνω από τους μισούς πρόσφυγες που είχαν περάσει στη χώρα. Όμως, με τη συνεννόηση και την καλή συνεργασία που είχαμε και με τη δέσμευση τη δική σας προς τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, καταφέραμε τελικά σήμερα να έχουμε έναν αριθμό προσφύγων που φιλοξενούνται στην Κεντρική Μακεδονία ανάλογο με τον πληθυσμό. Η Κεντρική Μακεδονία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξένησε πάνω από το 50% του προσφυγικού πληθυσμού ολόκληρης της χώρας, δυσανάλογο με τον πληθυσμό της. Το πάγιο αίτημά μας ήταν να αποσυμφορηθεί η περιοχή και να υπάρξει μια αναλογικότητα ως προς τον πληθυσμό. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον κ. Μουζάλα. Απέδειξε ότι ακόμα και κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, υπάρχει δυνατότητα για καλή συνεργασία, έστω κι αν χρειάστηκε χρόνος για να επιτευχθεί αυτό. Τελικά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και τα καταφέραμε. Σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενείται περίπου το 20% του προσφυγικού πληθυσμού όλης της χώρας, ποσοστό που είναι σύμφωνο με την αρχή της αναλογικότητας. Είναι ένας αριθμός που μπορεί να διαχειριστεί η τοπική κοινωνία. Είναι ένας αριθμός που διασφαλίζει ότι οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων είναι καλές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου στην Κεντρική Μακεδονία πλέον φιλοξενούνται περίπου 11.000 πρόσφυγες (από 25.000), με διαρκή μείωση του πληθυσμού τους, σε αξιοπρεπείς συνθήκες σε δέκα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και σε ενοικιαζόμενους χώρους. Παράλληλα, στους τελευταίους 15 μήνες έκλεισαν 11 άλλα κέντρα στην περιοχή και θα κλείσουν περισσότερα, με πρώτο αυτό του Δερβενίου. Μετεγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη 17.000 πρόσφυγες σε 15 μήνες και θα μετεγκατασταθούν μέχρι το τέλος του έτους άλλοι 7.000. Επίσης, έγινε επανένωση οικογενειών για 7.000 πρόσφυγες και το πρόγραμμα επανενώσεων συνεχίζεται για 100 – 200 πρόσφυγες κάθε μήνα. Έγινε επίσης οικειοθελής επιστροφή 7.000 παράνομων μεταναστών που δεν πήραν άσυλο. Μέχρι σήμερα έγιναν λίγες επιστροφές στην Τουρκία (1.000 – 1.300), ενώ δυσκολίες υπάρχουν στις αναγκαστικές επιστροφές προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιστροφές προσφύγων από την Ευρώπη στην Ελλάδα βάσει της συνθήκης του Δουβλίνου, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό να μιλά κανείς για επιστροφές τύπου Δουβλίνου στην Ελλάδα. Θα γίνουν κάποιες δεκάδες βάσει του νόμου του Δουβλίνου, αλλά μόνο συμβολικά. Τίποτα περισσότερο».

Ο Υπουργός ευχαρίστησε δημοσίως και προσωπικά το Συντονιστή Προσφυγικού – Μεταναστευτικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χάρη Αηδονόπουλο, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και την πορεία των προγραμμάτων που υλοποιεί το Υπουργείο και τα οποία συνδράμει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb