Logo

Περιφέρεια: έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης 25 εκ. ευρώ σε έξι αστικά κέντρα

Σε έξι αστικά κέντρα εκτός Θεσσαλονίκης, θα διατεθούν για δράσεις και έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σχεδόν 25 εκ. ευρώ.

Βέροια, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Κατερίνη, Νάουσα και Σέρρες έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους και έχουν επιλεγεί για να υλοποιήσουν έργα και δράσεις, που θα χρηματοδοτηθούν, βελτιώνοντας σημαντικά συνθήκες υποβάθμισης σε πολλά επίπεδα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Έμφαση δίνεται στη βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, στα συγκεκριμένα αστικά κέντρα, που είναι άνω των 10.000 κατοίκων το καθένα.

Συγκεκριμένα, η Βέροια έχει πληθυσμό 43.158 κατοίκων, τα Γιαννιτσά 29.789, η Έδεσσα 18.229, η Κατερίνη 55.997, η Νάουσα 18.882 και οι Σέρρες 58.287.

«Τα αστικά αυτά κέντρα εμφανίζουν πυκνότητες κατοίκησης που δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον γεγονός που αναδεικνύει ως απαραίτητες τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για στήριξη των αστικών πληθυσμών, προστασία του περιαστικού χώρου από την άναρχη επέκταση των αστικών λειτουργιών και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού των πόλεων μέσω ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για στήριξη απασχόλησης και προώθησης της κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων», επισημαίνεται στο σχετικό οδηγό για τη στρατηγική αστικής ανάπτυξης των συγκεκριμένων περιοχών, όπως τον εξέδωσε η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ.

Οι έξι δήμοι κατέθεσαν ολοκληρωμένα σχέδια, που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ για τα προγράμματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και πλέον θα γίνει η αξιολόγηση των προτάσεων έργων και δράσεων καθενός, ώστε να χρηματοδοτηθούν. Νωρίτερα έγινε όλη η διαδικασία κατανομής των συνολικών κονδυλίων ανά τομέα παρέμβασης (επιχειρηματικότητα, ανεργία, κοινωνικές δομές, περιβάλλον κτλ.) και θα αξιολογηθούν πλέον οι προτάσεις ανά στρατηγικό σχέδιο πόλης για να ενταχθούν για χρηματοδότηση.

Ενδιαφέρον έχουν τα χαρακτηριστικά κάθε αστικού κέντρου, όπως αυτά περιγράφονται στο σχετικό οδηγό. Χαρακτηριστικά, που καταγράφηκαν με γνώμονα τα κριτήρια του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και κατέστησαν τις συγκεκριμένες έξι πόλεις επιλέξιμες για να γίνουν παρεμβάσεις

Βέροια

Η Βέροια χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα αστικά και διοικητικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, με δυναμικό πρωτογενή τομέα. Κατατάσσεται σύμφωνα με την ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου στους οικισμούς πέμπτου επιπέδου. «Ο πληθυσμός του οικισμού καταγράφει μείωση της τάξης του 0,55%, ενώ σε σύνολο δήμου ο πληθυσμός αυξάνεται κατά 1.000 περίπου κατοίκους, δηλαδή κατά 1,53%. Καταγράφεται πληθυσμιακή στασιμότητα με τάσεις γήρανσης καθώς οι ηλικιωμένοι άνω των 65 αποτελούν 19,3% του συνολικού πληθυσμού. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η ανεργία, με 9,19% του πληθυσμού του δήμου να είναι άνεργο. Οι ευπαθείς ομάδες δεν αποτελούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ωστόσο παρατηρείται ανεπάρκεια υποδομών. Στη Βέροια καταγράφεται συγκριτικά με την υπόλοιπη Π.Ε. Ημαθίας σχετικώς υψηλό μέσο φαινόμενο οικογενειακό εισόδημα 16.660,15 ευρώ», τονίζεται.

Νάουσα

Για τη Νάουσα, τα στελέχη του προγράμματος αναφέρουν ότι «παρουσιάζει συνεχείς τάσεις πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, η συρρίκνωση του πληθυσμού του οικισμού ανέρχεται στο 5,23%. Κυριότερη αιτία της πληθυσμιακής αυτής μεταβολής αποτελεί η μεγάλης έντασης ανεργία που χαρακτηρίζει την περιοχή και η οικονομική υποβάθμιση της. Επιπλέον, η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού υποδηλώνει μεγάλη παρουσία ηλικιωμένων εις βάρος νεαρότερων ηλικιών. Η ανεργία αποτελεί το σημαντικότερο κοινωνικό πρόβλημα: σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, αγγίζει το 35% του εργατικού δυναμικού, κυρίως σε όσες ομάδες πληθυσμού εξαρτώνται από τους παραδοσιακούς κλάδους της τοπικής οικονομίας. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αποβιομηχάνισης, της στασιμότητας του αγροτικού τομέα και της αδυναμίας εξεύρεσης εναλλακτικών κατευθύνσεων ανάπτυξης. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, το φαινόμενο μέσο οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται σε 16.127,47 ευρώ. Σύμφωνα με την ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου, η Νάουσα κατατάσσεται στο πέμπτο επίπεδο.

Πηγή: http://voria.gr 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb