Logo

Για την Αγορά Κουλούρας και το Τελωνείο

Του Δημήτρη Μούρνου 

Για μια ακόμη φορά η Aγορά Κουλούρας και η αξιοποίησή της, με τελωνείο αρχικά και ό,τι άλλο στη συνέχεια, γίνεται το όραμα της Ημαθίας.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων για όσα θα πούμε στη συνέχεια, θα δηλώσουμε από την αρχή ότι συντασσόμαστε με αυτήν την πρόταση την οποία και και υποστηρίζαμε σταθερά μέχρι τώρα σε όλα τα συλλογικά όργανα.

Δεν επιθυμούμε να μειώσουμε τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία αυτών που ανέλαβαν την νέα προσπάθεια, αλλά οι απόψεις των εισηγητών, ότι οι απαιτούμενες για το τελωνείο εγκαταστάσεις μπορούν να παραδοθούν σε ένα τετράμηνο καθώς και η ρήτρα ότι το τελωνείο πρέπει να λειτουργήσει σε 18 μήνες το πολύ, κρίνονται ανεδαφικές.

Ας είμαστε ψύχραιμοι και πραγματιστές για να μην απογοητεύσουμε τους Ημαθιώτες για μια ακόμη φορά. Aς αφήσουμε τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και ας δούμε βήμα-βήμα τα προβλήματα που μας περιμένουν χωρίς να υπονομεύουμε την απόφασή μας. Για να γίνει αυτή τη φορά πραγματικότητα η αξιοποίησης αυτής της σοβαρής υποδομής.

Δυστυχώς η εισήγηση δεν προσεγγίζει τις δυσκολίες και τα εμπόδια και κάνει γενικόλογες αναφορές, καταγράφοντας μόνο επιθυμίες και προθέσεις και όχι ένα συνεκτικό σχέδιο.

Η Αγορά Κουλούρας έχει περάσει από “σαράντα κύματα”, όπως λένε, και έχει πίσω της πολλές αμαρτίες και εκκρεμότητες που θα επηρεάσουν την ομαλή και ταχεία εξέλιξη του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.

Και βέβαια, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, για την αρχική σκοπιμότητα του έργου, για την μακρόχρονη αδράνεια και αδιαφορία αξιοποίησής του, για την λεηλασία που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις. Ευθύνες που διαχέονται σε πολλούς και που χάνονται στο βάθος του χρόνου.

Το πρώτο και σημαντικότερο έλλειμμα της εισήγησης είναι ότι δεν αναφέρει κάποια οικονομική μελέτη. Ποιό είναι το κατά προσέγγιση κόστος του έργου. Ποιός θα το αναλάβει και πότε και σε ποιό πρόγραμμα θα ενταχθεί.

Οι σκοπούμενες τεχνικές παρεμβάσεις προφανώς και απαιτούν τεχνική μελέτη που δεν προκύπτει από την εισήγηση ότι υπάρχει. Γνωρίζουμε καλά όλοι πόσο χρονοβόρες διαδικασίες απαιτούνται για την διακήρυξη, την ανάθεση και την υλοποίηση των μελετών.

Το τελωνείο θα καταλάβει ένα μέρος του γηπέδου και των υποδομών. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για το σύνολο των εγκαταστάσεων; Πως θα αντιμετωπισθεί ιδιοκτησιακά και γραφειοκρατικά η ανάγκη να εγκατασταθούν δορυφορικά μονάδες όπως γραφεία εκτελωνιστών και εμπόρων, συνεργεία υποστηρικτικά μεταφορικών μέσων, καταστήματα εστίασης κλπ.;

Καταλαβαίνει κανείς με όλα αυτά, ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό αλλά συγχρόνως δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί λύσεις και απαντήσεις εκ των προτέρων για να μην βιώσουμε για μία ακόμη φορά μια ατελέσφορη προσπάθεια. Εκτός και αν όλα αυτά γίνονται για τις εντυπώσεις και τις δημόσιες σχέσεις.

Συνοψίζοντας. Η συγκεκριμένη εισήγηση-πρόταση αποτελεί πρόχειρη και βιαστική απάντηση στις πιέσεις της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων. Γενικόλογη και ασαφής δεν εγγυάται την ευόδωση του εγχειρήματος. Σ΄ αυτήν την εισήγηση εμείς δηλώνουμε παρών. Ευχόμαστε να υπερβεί τις αδυναμίες και τις ελλείψεις της και να επιτύχει το στόχο της.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb