Τζτζικώστας: "Θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου σε όλα τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας"

Με τη σημερινή έγκριση της εξειδίκευσης του περιφερειακού προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, ώστε να συνδεθούν σε αυτό όλα τα αστικά κέντρα, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για υλοποίηση της δέσμευσης, που έδωσε πριν από ενάμιση χρόνο και διευκρίνισε ότι το σχετικό έργο έχει κόστος άνω των 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρουσιάζοντας τις υπόλοιπες προτεραιότητες της Περιφέρειας για το επόμενο χρονικό διάστημα, γνωστοποίησε ότι ξεκινά η εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής της περιφέρειας για την ανάδειξη όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα επιτρέψουν την καθιέρωση 12μηνης τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα ανέφερε ότι ξεκινά η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων στην περιφέρεια, προβλέπονται επενδύσεις για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από τη διάβρωση ακτών και αρχίζει δράση για την προμήθεια εξοπλισμού σε προσχολική και σχολική εκπαίδευση με δημόσια δαπάνη 1,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικών εργαστηριακών υποδομών, η απόκτηση εξοπλισμού για τη βελτίωση δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και η προαγωγή των ψηφιακών υποδομών στην εκπαίδευση.

"Οι προσπάθειές μας φέρνουν ήδη αποτελέσματα. Εξειδικεύσαμε ήδη έργα και δράσεις 640 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα ζητάμε σήμερα την έγκριση για την εξειδίκευση επιπλέον δράσεων, ύψους 97 εκατ. ευρώ, που ανεβάζουν το ποσοστό εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο 76,5%" είπε ο περιφερειάρχης.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ειδικά σε τομείς όπως το περιβάλλον, η υγεία και οι δράσεις κρατικών ενισχύσεων, ωστόσο τόνισε ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Αναφερόμενος στη συνεργασία με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, υπογράμμισε ότι χάρη στη διαβούλευση που έγινε ωρίμασαν οι δράσεις ολοκληρωμένων στρατηγικών αστικής ανάπτυξης, όπου κατανέμεται το 10% του προγράμματος, δηλαδή 106 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

"Στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα" είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να μη μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο. Για τις περιφερειακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι αυτές συνοψίζονται στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος και την έξυπνη διαχείριση πόρων αλλά και την κοινωνική χωρική συνοχή.

Σε ποιες περιοχές

Σε πρώτη φάση θα συνδεθούν έξι μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας, εκτός Θεσσαλονίκης: οι Σέρρες, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, η Αλεξάνδρεια, η Βέροια και η Κατερίνη. Ταυτόχρονα, επέκταση του δικτύου θα γίνει και σε επτά νέες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης από τις οποίες θα περάσει για πρώτη φορά το δίκτυο του φυσικού αερίου (Λαγκαδάς, Χαλάστρα, Τρίλοφος και Πλαγιάρι του Δήμου Θέρμης, Φίλυρο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Βασιλικά του Δήμου Θέρμης, Μηχανιώνα και Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού, Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνος).

Επιπλέον θα συνδεθούν με το δίκτυο και νέες περιοχές 12 δήμων της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου).

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η έναρξη των εργασιών στις πρώτες έξι πόλεις θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ σε μια πενταετία, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στα έξι αστικά κέντρα και στις επτά νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αφού οι εργασίες ολοκληρωθούν.