Logo

ΚΝΕ: Διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν της Μάχης της Νάουσας

Διήμερο εκδηλώσεων οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με αφορμή τα 70 χρόνια ίδρυσης του ΔΣΕ (Οκτώβρης 1946) στη Νάουσα το Σάββατο 29 Οκτώβρη και την Κυριακή 30 Οκτώβρη.

Το διήμερο εκδηλώσεων θα είναι αφιερωμένο στη νικηφόρα Μάχη της Νάουσας (10-14 Γενάρη του 1949). Για τη διαμονή θα διαμορφωθεί ειδικά ο χώρος της πρώην Σχολής Αστυφυλάκων Νάουσας, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

Σάββατο 29/10

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη το πρωί με προορισμό το χώρο διαμονής

Αθλητικές δραστηριότητες

Οργανωμένη ξενάγηση των συμμετεχόντων στα εργοστάσια Λαναρά

Μουσικοθεατρική παράσταση τραγουδιών που συνδέθηκαν με τον αγώνα του ΔΣΕ

Λαϊκό γλέντι

Κυριακή 30/10

Θα γίνει πορεία στους δρόμους της πόλης της Νάουσας, που θα ξεκινήσει από το νεκροταφείο όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ και θα καταλήξει σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση προς τιμήν της μάχης της Νάουσας στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, στις 12.00. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο χώρο του διημέρου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν τη νέα έκδοση της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για τη Μάχη της Νάουσας.

Στην έκδοση γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν τα γεγονότα της Μάχης της Νάουσας, που προσφέρονται για μια σειρά συμπεράσματα για τη δράση του ΔΣΕ εκείνη την περίοδο, όπως το ποιος ήταν ο χαρακτήρας του ΔΣΕ, ποιος ο τρόπος λειτουργίας του, ποιος ο ρόλος της νεολαίας, των γυναικών, του λαού της Νάουσας στη μάχη. Η έκδοση θα είναι εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Μάχη της Νάουσας που πρώτη φορά δίνεται στη δημοσιότητα.

Παράλληλα μέσα από την περιγραφή της μάχης διαφαίνεται καθαρά η πολεμική αρτιότητα στην οποία είχε φτάσει ο ΔΣΕ εκείνη την περίοδο, ο ηρωισμός των μαχητών του, αλλά και μέθοδοι που στρατιωτικά χρησιμοποίησε πρώτη φορά ο ΔΣΕ, καθώς η κατάληψη της Νάουσας ήταν η πρώτη κατάληψη αστικού κέντρου από τον ΔΣΕ.

Έτσι προσφέρεται η ευκαιρία στην νεολαία εργατικών - λαϊκών οικογενειών και ειδικότερα της περιοχής να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την ιστορία του ΔΣΕ, με την ιστορία των αγώνων του τόπου.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb