Ομιλία στη Νάουσα πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

koutsoumpas naousa

Ομιλία στην συγκέντρωση του Κόμματος στην κεντρική πλατεία της Νάουσας πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που περιόδευσε σε Πέλλα και Ημαθία. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Φίλες και Φίλοι

Αλήθεια ποιος μπορεί να εμπιστευτεί σήμερα την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μοιράζει ξανά υποσχέσεις ότι δήθεν πασχίζει να ανακουφίσει το λαό από τους φόρους, τη νεολαία από την ανεργία, να προστατεύσει τις εξαθλιωμένες οικογένειες; Όταν στην πραγματικότητα αυτό που προωθεί είναι νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και νέα πλήγματα σε μισθούς - συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να διασφαλίσει την υψηλή κερδοφορία του.

Πίσω από κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης για δήθεν ανακούφιση του λαού βρίσκονται νέα προνόμια για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια.

Όταν μιλούν για φοροελαφρύνσεις στο λαό δεν λένε ότι ήδη έχουν μειώσει τη φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο και ετοιμάζονται να την μειώσουν κι άλλο. Όταν εξαγγέλλουν προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας δεν λένε ότι ουσιαστικά οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν όχι μόνο με ζεστό χρήμα αλλά και με την τζάμπα εργασία της μαθητείας.

Όταν μιλούν για το λεγόμενο εγγυημένο εισόδημα των 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, δεν λένε ότι στην ουσία εγγυώνται την εξαθλίωση, με ένα μέτρο, ουσιαστικά της ΕΕ, που στόχο έχει να αντικαταστήσει τα προνοιακά και άλλα επιδόματα όπως αυτό της ανεργίας. Να καταργήσει το βασικό μισθό και την κατώτερη σύνταξη.

Με κριτήριο την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών η κυβέρνηση κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δηλαδή με τους εκπροσώπους των καπιταλιστικών ενώσεων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Κάθε διαπραγμάτευση θα φέρνει και νέες απώλειες για το λαϊκό εισόδημα, νέα προνόμια για το κεφάλαιο. Οι όποιες φοροελαφρύνσεις θα 'ναι ψίχουλα για την πιο ακραία φτώχεια, που κι αυτά θα εξανεμίζονται την ίδια στιγμή από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική.

Και στο θηρίο αν απλώσεις δάχτυλο στο τέλος θα σε καταπιεί ολόκληρο λέει ο λαός μας και έχει δίκιο! Τι άλλο να πει κανείς όταν ακούει για το καινούργιο φιρμάνι που ετοιμάζουν με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για τις απεργίες, με τη δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν σε λοκ άουτ; Ποιος θα ωφεληθεί κι από αυτή την εξέλιξη, οι εργάτες ή οι καπιταλιστές;

koutsoumpas naousa1

Φίλες και Φίλοι

Η αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαράθεση στην οποία συμμετέχουν και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, για το ποιος είναι ο καλύτερος, ο ικανότερος διαπραγματευτής για το χρέος, εντός φυσικά των τειχών της ΕΕ, για το ποιος έχει την καλύτερη συνταγή για να τονώσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, στόχο έχει να στήσει νέες παγίδες στο λαό. Στο λαό που δεν ευθύνεται για το χρέος, δεν το δημιούργησε ο ίδιος κι όμως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ του λένε πλήρωσε ξανά και ξανά γιατί αυτό θα γίνει είτε με την «επιμήκυνση» της ΝΔ, είτε με το «κούρεμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η αντιπαράθεση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η έκφραση της αντιπαλότητας και των αντιθέσεων που υπάρχει και οξύνεται μεταξύ ομάδων χωρών και μονοπωλιακών ομίλων και αφορά στο πώς θα μοιραστούν ζημιές και ποιοι θα έχουν προβάδισμα στη στήριξη για την ανάκαμψη των κερδών τους.

Το ζητούμενο τόσο της «περιοριστικής» πολιτικής της ΝΔ ή της «επεκτατικής» πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γενικά κι αόριστα η αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά πολύ συγκεκριμένα η ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Για το ποιος θα εξασφαλίσει για το κεφάλαιο αυτήν την ανάκαμψη μαλώνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό από την μια η ΝΔ υλοποιεί, με τις υποδείξεις της τρόικα, το δικό της σχέδιο και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως ο ΣΕΒ για παράδειγμα, το κυβερνητικό του πρόγραμμα προκειμένου να εξασφαλίσει και την επιθυμητή στήριξη των βιομηχάνων συνολικά του κεφαλαίου.

koutsoumpas naousa2

Γι' αυτό ακριβώς και μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πραγματική εναλλακτική λύση για το λαό, απέναντι στην αντιλαϊκή συγκυβέρνηση.

Τι μπορεί να περιμένει ο λαός από μια «κυβέρνηση της αριστεράς», που η «εθνική της στρατηγική

θα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη, με ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα»;

Το πρόβλημα όμως που δεν απαντά είναι για ποιον; Και δεν απαντά γιατί η «παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ανάπτυξη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου που θα πατήσει πάνω στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα για να αποφέρει ξανά κέρδη για τα μονοπώλια. Γι' αυτό πασχίζει και η ΝΔ απλά με άλλο μείγμα υλοποίησης του ίδιου στόχου.

Η «ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλήρης αποδοχή ότι το χρέος είναι του λαού και πρέπει να το πληρώσει, να συνεχίζει να ματώνει για την αποπληρωμή του όπως τόσα χρόνια κάνει. Αυτό ακριβώς κάνει και η ΝΔ. Για το χρέος διαπραγματεύεται, απλά με άλλη πρόταση προώθησής του.

Οι όποιες φιλολαϊκές ρυθμίσεις και δεσμεύσεις Τσίπρα προς το παρόν εξαντλούνται στην επαναφορά του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, τη στιγμή που έχουν μειωθεί και γκρεμιστεί όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις φέρνοντας σε απόγνωση τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, η ομολογία του ότι η ανεργία δεν λύνεται μόνο διαχειρίζεται, λες κι αυτά δεν μας τα έχουν πει χρόνια τώρα οι προηγούμενοι απ' αυτούς, ή η πρόταση για στοπ στη διαθεσιμότητα και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, χωρίς όμως να δεσμεύεται ότι θα επαναπροσλάβει όλους ανεξαίρετα τους απολυθέντες.

koutsoumpas naousa3

Αυτή είναι η μοίρα όλων των κυβερνήσεων που βαδίζουν ή σκέφτονται να βαδίσουν εντός των επιλογών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Δηλαδή κι αυτή η κυβέρνηση θα υλοποιεί τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ, που είναι δεσμεύσεις για όλα τα κράτη μέλη της και δένουν χειροπόδαρα τους λαούς της.

Και γι' αυτές τις δεσμεύσεις της ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει τσιμουδιά, όπως τσιμουδιά για την ΕΕ δεν έβγαλαν οι βουλευτές του που επισκέφτηκαν την περιοχή, πρόσφατα. Αυτές οι δεσμεύσεις της ΕΕ γίνονται θηλιά στο λαιμό των αγροτών που σφίγγει συνεχώς προκαλώντας τους οικονομική ασφυξία, όπως συμβαίνει με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 αλλά και με το ρωσικό εμπάργκο για τα προϊόντα της ΕΕ, που πήρε αμπάριζα και τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Με πραγματική καταστροφή κινδυνεύουν οι ροδακινοπαραγωγοί από το εμπάργκο της Ρωσίας, χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες και είναι υπόλογη απέναντι συνολικά στην αγροτιά, για ότι επακολουθήσει και για τα άλλα φρούτα (ακτινίδια, μήλα κ.ά).

Δεν τους φτάνουν τα χαράτσια και οι φόροι στα χωράφια και στις στάνες, που ξεζουμίζουν τον κόπο και τον ιδρώτα του μικρομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου, αλλά προχωράνε και σε επικίνδυνους δρόμους στην εξωτερική πολιτική, με τη συμπόρευσή τους με τους ιμπεριαλιστές ΕΕ και ΗΠΑ στην επέμβαση στην Ουκρανία και τα μέτρα απέναντι στη Ρωσία, με θύματα τους αγροτοπαραγωγούς.

Η κατάσταση των αγροτών είναι δραματική γιατί βρίσκονται και κάτω από τους εκβιασμούς των μεγαλοβιομήχανων για να πάρουν τσάμπα τη σοδειά, αν και ήδη μέσω Τουρκίας και άλλων χωρών εξάγεται το σύνολο της ροδακινοπαραγωγής.

Ταυτόχρονα για να διατηρήσουν την τιμή και φυσικά να εξασφαλίσουν κέρδος οι μεγαλέμποροι, συζήτησαν και δυστυχώς και άλλα κόμματα συμφωνούν σε αυτό, να ανοίξουν χωματερές. Δηλαδή να θαφτεί καλή και ποιοτική παραγωγή σε φρούτα.

Αυτό είναι διαστροφή, είναι καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Γιατί όταν ο αγρότης έχει ξοδέψει ώρες εργασίας και χρήματα για τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα οργώματα, τα συλλεκτικά κ.ά για να παραχθούν καλά ροδάκινα και νεκταρίνια, αυτά να πηγαίνουν στο χώμα για να τα φάνε τα σκουλήκια. Η διάθεση των αγροτικών προϊόντων σε στρατό, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη ή ακόμη μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετατραπούν σε χυμό, κομπόστα, μαρμελάδα, με την παρέμβαση του κράτους, δηλαδή κρατική συγκέντρωση και με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής του αγροτοπαραγωγού και να αφήνουν και ένα κέρδος για να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα του.

koutsoumpas naousa4

Αυτός όμως είναι ο καπιταλισμός άγριος, απάνθρωπος, κυνικός. Από τη μια άνθρωποι δεν έχουν να φάνε και ψάχνουν περιστασιακό συσσίτιο ή και στα σκουπίδια και από την άλλη η υπερπροσφορά

φρούτων να πηγαίνει στη χωματερή για να έχουν οι έμποροι εξασφαλισμένο κέρδος. Να γιατί πρέπει να παλέψουμε ώστε η εποχή μας να φτάσει να είναι στο μπόι των ανθρώπων και στο μπόι των ονείρων μας!

Αλλά και με τους κτηνοτρόφους ειδικά των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπου βρίσκεται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων, αυτών που δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο, η κατάσταση είναι τραγική εξ' αιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Πρόσφατα η κυβέρνηση με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο αποχαρακτήρισε 11 εκατομμύρια στρέμματα εκτάσεων για βοσκή, το ονόμασε νέο σχέδιο δράσης, αν και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν ακόμη και ενοίκιο για τη βοσκή των κοπαδιών τους σε αυτές τις εκτάσεις και ήταν αναγνωρίσιμες, επιλέξιμες όπως το λένε, όλα τα χρόνια.

Οι συνέπειες είναι τραγικά εξοντωτικές, αφού αυτή η μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων συνοδεύεται με συρρίκνωση μέχρι και κόψιμο της εξισωτικής αποζημίωσης. Είναι χρήματα που με αγωνία περίμεναν οι κτηνοτρόφοι, γιατί με αυτά εξασφάλιζαν την αγορά ζωοτροφών, εμβολίων και φαρμάκων, ενέργειας για μεταφορά κ.ά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, για ενστάσεις και ότι βρέθηκαν πόροι είναι κοροϊδία. Αφού πάλι με τα ίδια κριτήρια θα κριθούν, δηλαδή με αυτά που κόπηκαν χιλιάδες κτηνοτρόφοι. Ωστόσο, δείχνει η ανακοίνωση τους και την πίεση που δέχτηκαν από τις μαζικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε αρκετές περιοχές, με πρωτοβουλία κτηνοτροφικών συλλόγων και της ΠΑΣΥ. Γι' αυτό κανένας εφησυχασμός!

Υπάρχει στόχος που εξυπηρετεί και προωθεί η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020. Δηλαδή η ανάπτυξη της επιχειρηματικής σταβλισμένης καπιταλιστικής αιγοπροβατοτροφίας, καταστρέφοντας χιλιάδες μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, που μέσα από φόρους, χαράτσια, κόψιμο εξισωτικών ενισχύσεων και δικαιωμάτων οδηγούνται στο περιθώριο.

Γι' αυτό η κυβέρνηση έχει αφήσει ξεκρέμαστους και αβοήθητους τους κτηνοτρόφους από την επιδημία του καταρροϊκού πυρετού που απλώθηκε σε όλη τη χώρα και θερίζει τα κοπάδια. Αντί να εξασφαλίσει άμεσα και γρήγορα φάρμακα, ζωοτροφές δωρεάν στους κτηνοτρόφους, με ταυτόχρονους ψεκασμούς για να εμποδιστεί η επέκταση της ασθένειας. Αντί να κάνει προσλήψεις κτηνιάτρων και να εγγυηθεί την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα, όπως προτείνει το ΚΚΕ μέσα από Ερωτήσεις και παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, αυτοί καθησυχάζουν και γενικά ενημερώνουν!

Αυτή είναι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Η αγροτιά μένει ξεκρέμαστη απέναντι από φυσικές καταστροφές, αφού ασφαλιστικές εισφορές για ΕΛΓΑ πληρώνει, αποζημιώσεις όμως για καταστροφές δεν παίρνει, ούτε για φυτοασθένειες και ζωονόσους, ούτε από τις συνέπειες όπως τώρα το εμπάργκο της Ρωσίας.

Να γιατί το σύστημα τους είναι σάπιο, είναι σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί νέα, εξασφαλίζει μόνο φτώχεια, δυστυχία για τους πολλούς και κέρδη για τους λίγους το κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα όμως προβάλλει και η ανωτερότητα του κεντρικά σχεδιασμένου τρόπου παραγωγής για καλά ποιοτικά, ασφαλή και φτηνά τρόφιμα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού, αλλά και τον εφοδιασμό της μεταποιητικής βιομηχανίας με πρώτες ύλες.

Αυτό απαιτεί αποδέσμευση από την ΕΕ και σχεδιασμό για την αξιοποίηση των εδαφικών - κλιματολογικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, την πείρα του λαού και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και γης και τη συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών των μικροκληρούχων παραγωγών.

Έτσι μειώνεται το κόστος παραγωγής, εξασφαλίζεται δουλειά για όλους και όχι ανεργία, υπάρχει παραγωγή για να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες και όπου υπάρχει δυνατότητα γίνονται και εξαγωγές, μέσα από κρατική συγκέντρωση και εμπόριο. Έτσι εξασφαλίζεται λαϊκή ευημερία και όχι δυστυχία και αγωνία για το αύριο.

Παλεύουμε λοιπόν αγροτιά και εργατιά σαν μια γροθιά, για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας και των ανθρώπων, με πείσμα γνώση, εμπειρία, θέληση και τόλμη, συνεχίζουμε δυνατά.»