Νάουσα: Μείωση του ανταποδοτικού 3% θέλουν οι κινέζοι επενδυτές για τα φωτοβολταϊκά Χαρίεσσας

Σε αναβολή οδηγήθηκε η συζήτηση της μείωσης του ανταποδοτικού τέλους 3% των φωτοβολταϊκών της Χαρίεσσας. Η εταιρεία που έχει την εκμετάλλευση, υπέγραψε σύμβαση που προβλέπει εκτός από τα μισθώματα των εκτάσεων και την καταβολή του 3% επί του τζίρου. Τώρα ζητά την μείωση αυτού του ποσοστού χωρίς να έχει πληρώσει εδώ και τρία χρόνια που λειτουργεί το ποσοστό στον δήμο. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι της Κινέζικης εταιρείας ζήτησαν νέα αναβολή υποστηρίζοντας ότι άλλαξαν κάποια δεδομένα και θέλουν να τα μελετήσουν για να καταθέσουν τη νέα πρόταση τους.

Στην συζήτηση έκανε παρέμβαση ο πρώην δήμαρχος Ανθεμίων Δημήτρης Σιδηρόπουλος (επί των ημερών του υπογράφτηκε η σύμβαση) ο οποίος τόνισε ότι με τις αναβολές δεν λύνεται το θέμα και πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει αυτά που υπέγραψε.

"Αν θέλουν να αλλάξουν κάτι θα πρέπει να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε καμιά τέτοια αλλαγή γιατί θα πάμε κατηγορούμενοι για απιστία" σχολίασε ο κ. Καραμπατζός και πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα των Κινέζων, οι οποίοι πληρώνονται από το κράτος για την παραγωγή ρεύματος, και να καταβάλουν στον δήμο όσα χρωστάνε.

Την προσφυγή του Δήμου Νάουσας στην δικαιοσύνη πρότεινε ο σύμβουλος τη μειοψηφίας Γιώργος Καρτσιούνης.

Ο δήμαρχος είπε ότι η σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Σιδηρόπουλος είναι εξαιρετική ωστόσο θα πρέπει να επανεξεταστούν οι νέες συνθήκες και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να ακούσει την νέα πρόταση των επενδυτών. "Μόνο με την σύμφωνη γνώμη και των δυο πλευρών μπορεί να αλλάξει η σύμβαση.

Ας μην τους στήσουμε από τώρα στον τοίχο. Ας τους ακούσουμε και αν έχουν δίκαιο να του συζητήσουμε.Δεν υπάρχει θέμα να συζητήσουμε αναδρομική μείωση. Αν αποφασίσουμε μείωσε, θα ισχύει από την στιγμή που θα το αποφασίσουμε και μετά. Να μην μπλέξουμε δικαστικά. Θέλουμε να έχουμε καλή σχέση μαζί τους. Αν πάμε στα δικαστήρια θα είμαστε χαμένοι και οι δυο. Όποια απόφαση πάρουμε θα ελεγχθεί από το νομικό σύμβουλο του κράτους".