Επαφές Καλαϊτζίδη στην Γερμανία

Σειρά  πραγματοποίησε στο Βερολίνο, από τις 3 έως και τις 6 Φεβρουαρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Κώστας Καλαϊτζίδης, στα πλαίσια της επίσκεψης του στην διεθνή έκθεση φρούτων και λαχανικών Fruit Logistica 2015, όπου παραβρέθηκε, ενισχύοντας τις προσπάθειες των συμμετεχόντων συνεταιρισμών και επιχειρήσεων της Ημαθίας.

Ο κ.αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε τα περίπτερα της Ημαθίας, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση του για το επίπεδο παρουσίασης εκ μέρους των συνεταιριστικών οργανώσεων και των ιδιωτών, των αγροτικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας, η μεταποίηση των οποίων αποτελεί τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής.

Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου ο κ.Καλαϊτζίδης είχε επαφές με την ελληνική ομογένεια και την ορθόδοξη ελληνική κοινότητα του Βερολίνου, ενώ επισκέφθηκε την εκκλησία της Αναλήψεως του Κυρίου, όπου τον υποδέχθηκε θερμά ο προϊστάμενος του Ναού. Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και επιτετραμμένος της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης της Γερμανίας, π. Εμμανουήλ Σφιάτκος.

Ο κ.αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ελληνική ομογένεια, η οποία διατηρεί τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, αλλά και συμβάλλει καθοριστικά με την παροχή βοήθειας σε ενδεείς στην Ελλάδα, μέσω της τοπικής επισκοπής.

Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου ο κ.Καλαϊτζίδης είχε σειρά επίσημων επαφών, με τον Έλληνα πρέσβη της Γερμανίας κ. Παναγιώτη Καλογερόπουλο και των διευθυντή εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βερολίνο κ. Χρήστο Ντουκουμέ, με κύριο άξονα της συζήτησης την ενημέρωση για τον εξαγωγικό φόρτο της Ημαθίας στην Γερμανία και τις δυνατότητες ενίσχυσης και ενημέρωσης των τοπικών μας εξαγωγικών επιχειρήσεων στην αγορά της, όπως επίσης και η δυνατότητα προσέλκυσης Γερμανών επισκεπτών στην περιοχή μας.

Ακολούθως ο κ. αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με τον κ.Νόιμπερτ Κόπ, δήμαρχο του δεύτερου, πληθυσμιακά, δήμου του Βερολίνου, Στέγκλιτζ, ο οποίος είναι αδελφοποιημένος με τον δήμο Σοχού Θεσσαλονίκης.

Σε φιλικό κλίμα και με τον κ.Κόπ να δηλώνει φιλέλληνας, έχοντας επισκεφθεί πολλές φορές το Άγιον Όρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ανταλλάχθηκαν προτάσεις συνεργασίας στον τουριστικό τομέα, με τον κ.Καλαϊτζίδη να εκθέτει στον κ.Κοπ, τα παγκόσμιας εμβέλειας μνημεία της Ημαθίας, όπως οι Αιγές, η Σχολή του Αριστοτέλη, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου κ.α, ενώ συζητήθηκε ακόμη η σύσφιξη των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων του Στέγκλιτζ με την περιφερειακή ενότητα και τους τρεις δήμους της Ημαθίας.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα αποβεί χρήσιμη η πολύτιμη αυτή εμπειρία των επαφών και των συζητήσεων που είχα, όλο αυτό το διάστημα, στην καρδιά της Γερμανίας, για το καλό των Ημαθιωτών. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους συνεταιρισμούς και τους ιδιώτες της Ημαθίας που συμμετείχαν στην έκθεση. Μας έκαναν περήφανους με την οργάνωση και την υποδομή που διαθέτουν. Ευελπιστώ ότι στο άμεσο μέλλον, με την συνεργασία των τριών δημάρχων της περιοχής μας, θα τεθούν οι αναπτυξιακές συνεργατικές βάσεις, αξιοποιώντας, τόσο στον τουριστικό, όσο και τον μεταποιητικό τομέα, την μεγάλη αγορά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας» τόνισε σε δηλώσεις του, ο κ.Καλαϊτζίδης.